Hyviä viinejä ruokakaupasta?

*Kaupallisessa yhteistyössä Torres viinit

Jos ei oo elänyt ihan kuplassa, niin lienee tietoinen, että alkoholilaki muuttui sekä viime vuoden lopulla, että tämän vuoden alussa. Yksi iso muutos, oli se, että päivittäistavarakaupoissa saa nykyisin myydä mm. 5,5% alkoholeja. Tämä tarkoittaa myös entistä vahvempia vähäalkoholisia viinejä. IHANAA! Noniin, ja tohon kuuteen kirjaimeen moni teilasi meikäläisen varmaan vähintäänkin juopoksi tai mitä ikinä.

Mä en oo alkoholin suurkuluttaja enkä oo ollut humalassakaan jo yli kahteen vuoteen. Viiniä kulutan jonkin verran, ehkä neljänä iltana viikossa yhden viinilasillisen tai välillä jonkun erityissiiderin. Viinin terveysvaikutukset on todistettu tieteellisin tutkimuksin, enkä edes koe tarvetta selitellä asiaa. Viini on mulle rakas harrastus, on kiva kokeilla uusia viinejä, huomata oman makupaletin kehittyminen ja ala on kaikin puolin tosi kiinnostava. Niinpä oon ihan superiloinen, että viinejä saa nyt myös perus ruokakaupan hyllyltä, vaikka tosin vielä vaan niitä 5,5 % viinejä.

Mikä tarve on sille, että niitä viinejä sieltä sitten pitäisi saada? No, ensinnäkin käytännön juttu. Kaikissa kaupoissa ei ole Alkoa ja on aina oma vaivansa lähteä autoilemaan erikseen Alkolle. Kotona viinikaapista löytyviä viinejä en välttämättä halua käyttää ruoanlaitossa, sillä ne menevät siinä helposti “hukkaan”. Risoton tekeminen parinkympin valkkarista ei oo aina ihan hirveen perusteltua. Mä rakastan tehdä erilaisia lihoja ja niihin viinipohjaisia kastikkeita. Sama pätee risottoihin. Mun yks bravuuri on ankka luumu-punaviinikastikkeessa ja se vaatii, no, arvasitte oikein punkkua. Sit kun pyörii siellä kaupassa hakemassa kaikkia aineksia, on käsittämättömän helppoa kävellä sinne oikealle hyllylle ja ottaa samalla mukaan se ruoanlaittoon tarvittava viini. Kyllä, käytännössäkin tuota mahdollisuutta tulee siis käytettyä. Lisäksi se, että 5,5% viinit yleistyvät, on mun mielestä kaikin puolin tosi positiivinen asia. Valveutuneessa yhteiskunnassa terveystrendit jylläävät ja keskustelua alkoholisoitumisesta käydään tiuhaan. On mun mielestä tosi hyvä, jos vähäalkoholisille viineille kertyy kysyntää, sillä silloin viinitalojen on tuotava tarjontaa. On kehitettävä tekniikoita ja luotava mahdollisimman hyviä, mutta vähäalkoholisia viinejä. Kun se hyvä viini on saatavilla 5,5 % voi olla moniakin syitä vaihtaa perinteisempi viini vähäalkoholisempaan.

Viini on niin monipuolinen lisä keittiössä, että on oikeesti surullista miten vähän sitä käytetään. Risotot nyt selkeästi kaipaavat sitä, mutta suoraan sanottuna tosi moni vaalea kastikekin saa ihan erilaista makua valkkarilla höystettynä. Punaviiniäkin voi käyttää lähes kaikessa jälkiruoista lähtien. Mutta, ruoka ei suinkaan ole ainoa käyttötarkoitus vähäalkoholiselle viinille. Nimittäin tunnen aika monia ihmisiä, joilla on “huono viinapää”. Helposti tulee humala jo parista lasista viiniä. Vähäalkoholinen viini on tosi hyvä vaihtoehto niille, jotka ei tykkää vahvemmista alkoholeista mutta tykkäävät viineistä, sillä alkoholipitoisuus näissä on lähes sama kuin siiderissä. Positiivinen asia myös infernaalisia krapuloita kärsiville. Ja, pakko sanoa, että tää on aika mukava tapa lähteä tutustumaan viineihin. Jos se Alkon hylly maakohtaisine hyllyineen, selityksineen ja todella hyvin asiansa tietävine myyjineen tuntuu pelottavalta, niin tästä on helppo aloittaa ja kokeilla. Sitä paitsi, vähäalkoholiset viinit on usein todella kevyitä ja raikkaita, eli jos vaikka haluaa pikkuhiljaa tutustua punkkuun ja haluaa kokeilla jotain “helppoa punkkua”, niin tällainen voi olla aika hyvä vaihtis.

Ja tiedättekö sen tunteen, kun istuu iltaa jonkun rakkaan ystävän kanssa ja avaa viinipullon? No, näissä vähäalkoholisissa viineissä on se hyvä puoli, että jos se pullo tyhjeneekin kokonaan, niin ei tartte pelätä päänsärkyä tai krapulaa, eikä siinä pääse juuri päihtymään. 5,5 % viini, joka maistuu oikeesti hyvälle viinille on täydellinen todella moneen tilaisuuteen. Pitkä polttaripäivä, eikä halua, että porukka on humalassa jo alkuillasta? Tässäpä ratkaisu. Ihana kesäpäivä ja kiva lounas ystävien kesken, mieli tekisi viinillä kruunata tuo hetki, mutta perinteinen viini tuntuu jotenkin väärältä klo 13 arkipäivänä vaikka onkin lomalla? Again, tässäpä ratkaisu.

No, onko ne päivittäistavarakaupoissa myytävät viinit mistään kotoisin? On! Tai no, oon tähän mennessä tutustunut vaan Torresin viineihin, ja ne on molemmat olleet positiivisia yllätyksiä. Mulla on aika vahva kokemus vuoden takaa siitä, millaisia alkoholittomia viinejä on tässä maassa tarjolla. Suurimmaksi osin aika kamalia. Punkut maistuu marjamehulta ja valkkarit on hirveitä, niinpä en odottanut ihan hirveästi näiltäkään. Oli tosi kiva huomata olevansa väärässä! Nimittäin, nää oikeesti maistuu viineiltä!

Muutoshan on aika pieni sinänsä, koska jo ennen tätä muutosta on saanut myydä 4,7 % viinejä päivittäistavarakaupoissa, ja sitä voisikin miettiä, että onko 0,8 posenttiyksikköä oikeasti iso muutos? Mitä mä oon jutellut kavereiden ja asiantuntijoiden kanssa, niin on. Nimittäin tuo hieman korkeampi raja mahdollistaa huomattavasti laadukkaampien viinien tekemisen. 5,5% viinin tekeminen on itse asiassa vähän hankalampaa kuin “tavallisen” viinin, sillä viini tehdään kahdessa vaiheessa. Ensin tehdään “normaali” viini ja vasta sen jälkeen höyryttämällä poistetaan siitä alkoholia. Näin viinin valmistamalla siihen saadaan “oikea” viinin maku, eikä se maistu marjamehulle tai viinirypälemehulle.

Mulla on ollut ilo toimia yhteistyössä Torres viinien kanssa jo jonkun aikaa, ja yksi näistä päivittäistavarakauppoihin tulevista viineistä on Torresin Sangre de Toro. Torreshan on yksi maailman tunnetuimpia viinivalmistajia, joka on valittu viiden vuoden sisään neljästi maailman arvostetuimmaksi viinitaloksi. Perinteisten viinien lisäksi Torres on maailman johtava laadukkaiden alkoholittomien viinien valmistaja, ja tätä tietotaitoa Torres on osannut käyttää myös näiden vähäalkoholisten viinien tekemisessä. Alkoholin poisto tehdään supertarkkaa Spinning Cone Column -laitteistoa käyttäen, ja laite osaa lukea hyvin tarkasti sen, että aromeja ei haihdu alkoholin sijasta tai rinnalla. Näin saadaan aromikas, mutta vähäalkoholinen viini.

Nää kaksi Torresin päivittäistavarakaupoista saatavaa viiniä saatiin tuossa kokeiluun vähän aikaa sitten, ja positiivista reaktiota ne sai aikaiseksi.

Valkkari on ihan superhyvä! Mä rakastan Torresin viineistä Vina Esmeraldaa, San Valentinia ja paria muutakin, joten ei pitäisi sinänsä olla yhtään yllättynyt. Mutta joo, myönnän, skeptisyydellä suhtauduin. Ei tää nyt missään nimessä yhtä hyvää ole kuin esimerkiksi suosikkini Vina Esmeralda, mutta, tää on silti tosi hyvä viini! Jos tää tarjoiltais mulle terassilla talon valkkarina, joisin oikein tyytyväisenä. Tää on tosi pehmee, tosi raikas ja kevyt. Sellainen aivan täydellinen kesäpäivän piknikille tai salaatin kaveriksi. Tosi tosi raikas ja jos jostain viinistä haluaa aloittaa tutustumisen viineihin ylipäätään, niin lähtisin suosittelemaan. Ei ole äklömakea eikä rutikuiva, vaan sellainen tosi monipuolinen helppo viini. Lämmin suositus, ihana hengailuviini, jota voi määrällisesti juoda tuplasti perinteisen viinin verran ja pysyä samassa alkoholimäärässä.

Punkku taas. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että tää on kaksijakoisempi. Jos olet viinifani ja tykkäät punkusta hirveästi, niin älä odota tältä liikoja. Punkkuun kuuluu tietty sellainen vahvuus ja jämäkkyys, mitä perinteisissä punkuissa on. Sitä katoaa tosi paljon tässä vähäalkoholisessa vaihtoehdossa. Marjaisuus ja sellainen keveys korostuu, eikä viini maistu ihan siltä, miltä olettaisi punaviinin maistuvan. Ei ole sitä jälkimakua, ei ole sellaista syvyyttä, mitä perinteisissä punkuissa on. Mutta, jos olet aloittelija, tää on sun punkku! Jos oot aina halunnut kokeilla pikkuhiljaa punaviinejä, niin kokeile tätä. Tää ei todellakaan oo sellanen vahva ja aromikas punaviini, jota tarjotaan lampaan tai grilliruoan kanssa, vaan tää toimii parhaiten ehkä tosi kevyiden liharuokien, vuohenjuuston tai tapalautasen kyljessä. Esim. joku pasta carbonara tai mun lemppari pekoni-vuohenjuusto-parsapasta. Sellaiset menis tän kanssa tosi hyvin. Ennen kaikkea tää toimii superhyvin ruoanlaitossa. Eikä haittaa vaikka siinä kokkaillessa maistelisi vahingossa yhden lasillisen. Voisin jakaa teidän kanssa jonkun mun bravuuri-reseptin tähän liittyen! 🙂

Itse asiassa, nyt kun mietin (ja kyllä, tätä kirjoittaessa on pieni määrä viiniä lasissa vieressä muistin virkistämiseksi), niin vaikka tää on punkkutykkääjälle todennäköisesti liian kevyt, niin mä tiedän tarkalleen ne tilanteet, joihin tää mulla sopii. Tiedättekö kun mulla esimerkiksi kesällä tippuu punkkukulutus paljon pienemmälle. Kunnon grilliruokien kanssa tietty aina hyvä punkku, mutta muuten jotenkin keväästä syksyyn mulle tulee sellanen olo, että ehh, liian raskas. Jotenkin se on liian täyteläinen kesähelteillä. Niin tää on täydellinen! Otan takaisin sen, että tää ei kävis grilliruoan kaveriksi. Joku kevyempi grillihomma, tai muuten vaan illanistuijaiset lämpimällä kesäkelillä, niin tää sopii ihan ehdottoman hyvin just sellaiseksi todella kevyeksi punaviiniksi, jolla muistaa kaiken sen rakkauden punkkua kohtaan, mutta samalla se ei ole yhtään liian raskaalta vuodenaikaan. Ja, vaikka kevättä eläessä tuntuu aika kaukaiselta, niin mä luulen, että tähän tulee turvauduttua joulun tienoilla glögiviininä. Glögin ei tarvii olla tujua, mutta punkku tuo siihen kivaa aromikkuutta. Tää voi olla aika optimaalinen siihen.

Jos ette oo vielä tienneet tai törmänneet, niin tosiaan, hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista (Prismat, Cittarit yms.) löytyy näitä. Hintaa näillä on 8-9 €.

Mä voisin kehitellä pari reseptiä mun lemppareihin näitä hyödyntäen ja palata asiaan 🙂

12 thoughts on “Hyviä viinejä ruokakaupasta?

 1. Kiitos tästä postauksesta, oli tosi mielenkiintoisesti kirjoitettu! Oon samaa mieltä, että 5,5% viinit ruokakaupoissa edistää kohtuullista alkoholinkäyttöä. Rakastan valkkaria, mutta sitä tulee helposti juotua liikaa. Olisi kiva juoda useampi lasi viiniä ilman että on liian hiprakkainen olo, tämä vaikuttaa hyvältä ratkaisulta siihen 🙂 viiniä kun tykkään juoda maun, en alkoholin vuoksi. Ja vitsit, toi punkku menee testiin! Oon halunnut oppia juomaan punkkua, mutta se on vaan liian vahvan makuista omaan makuun. Taidankin aloittaa tästä kevyemmästä (ja vähäalkoholisemmasta) punkusta, kiitos sulle vinkistä 🙂

 2. Minäkin pidän Torresin valkkarista ja tuota Sangre de Toro-valkkaria saa “normiprosenteilla” mm. Virosta ja se on mielestäni todella hyvää. Voit vain kuvitella, kuinka innoissani olin,kun huomasin,että tuote on saapunut pienemmillä prosenteilla Suomeen! Oli pakko tietenkin ostaa pullo kokeeksi ja voi luoja mikä pettymys 🙁 ihan hirveetä litkua, pystyin naama irveessä yhden lasillisen juomaan, loput viemäristä alas… mutta nää on näitä makuasioita.

 3. Hyvä postaus, mutta pakko pian valmistuvana lääkärinä puuttua pariin asiaan:

  1) Viinin ns. “terveysvaikutukset” on kumottu jo vuosia sitten. Jo yksi lasillinen viiniä päivässä lisää monien sairauksien, esim. rinta- ja suusyövän riskiä. Mitään turvallista käyttöä EI ole olemassa, vaikka iltalehdet välillä uutisoivatkin jostain hömppätutkimuksista harhaanjohtavasti. Ei siis ihme, että moni yhä luulee pikku viinitissuttelun olevan terveellistä.

  Mutta toki maailma ei ole niin mustavalkoinen, ehdottoman ja täysin terveellisen lämän eläminen johtaa usein stressin lisääntymiseen, eli en siis tullut sanomaan että hui lopeta tuo kohtuuton alkoholin käyttö vaan sen että älä levitä väärää terveystietoa ja aina kun pystyt, minimoi viininkin käyttö. 🙂

  2) Vahvempien alkoholien, myös viinien, tuleminen ruokakauppaan lisää väestön alkoholikulutusta. Näin on nähty tapahtuvan aina kun länsimaissa saatavuutta helpotetaan, eikä se muutu vaikka yksittäiset ihmiset ajattelevatkin että “enhän mä nyt sen takia lisää käyttöä”. Suurin osa kuitenkin huomaamattaan lisää. Kuten itsekn sanoit, paljon helpompi ostaa viini tavallisten ruokaostosten yhteydessä jolloin sitä ostetaan useammin. Tämän takia olen surullinen siitä, että ruokakauppaan tuli vahvempia alkoholijuomia (vaikka voisihan sitä ajatella niin, että hei enemmän töitä mulle).

  Joka tapauksessa, taidan käydä itsekin kokeilemassa ekaa kertaa markettiviinejä tässä kesän tullen! Sait myytyä hyvin 😀

  1. Kohdassa 1) olet oikeassa, mutta kohtaan 2) haluaisin sanoa, että asia ei ole noin mustavalkoinen. Voi olla, että kulutus nousee, mutta teoriassa se voi myös laskea, erityisesti nyt, kun alkoholin kohtuukäyttö on trendikästä ja esimerkiksi nuoriso juo huomattavasti vähemmän kuin aiempi sukupolvi. Esimerkiksi, mitäpä jos aina ennen, kun lähdit sinne Alkoon ostamaan pulloa viiniä tai vaikka niitä lonkeroita, niin sun mukaas tarttui myös pullo kirkasta (kun sitä ei muualta saa, etkä jaksa Alkoon jatkuvasti vaivautua niin osta nyt muutama)? Nyt kun et erikseen vaivaudu Alkoon sen lonkun takia, niin ehkä se kirkas jääkin sinne hyllylle. Toki voi siis olla, että juot enemmän sitä lonkeroa, kun sitä saa niin helposti. Toisaalta, mitä olen lukenut, niin esim. 4-oluen myynti on ollut kaupoille pettymys. Erikoisoluita ja esim. alkoholittomien olueiden kulutus puolestaan kasvanut. Sanoisin, että tää on give or take. Suuria vaikutuksia tällä tuskin on.

   1. Mä en ota tähän sen enempää kantaa kuin että henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että syyt alkoholisoitumiselle ei ole siinä, mistä hyllystä mikäkin alko löytyy, vaan henkisestä hyvinvoinnista ja henkilökohtaisista jutuista. Siksi mun mielestä nykyinen koko kansan hyysääminen ei oo oikea ratkaisu.

    1. Kyse ei ole siitä, että tämä muutos itsessään aiheuttaisi alkoholisoitumisen. Kyllä siihen vaaditaan usein aika paljon taustasyitä, usein esimerkiksi psyykkisiä ongelmia. Tämä on vain yksi asia mikä sitä pahentaa, ihan joka kerta.

     Ei ole mielipide, että kokonaisalkoholinkulutus ja siitä seuraavat terveysongelmat (kuten maksakirroosi, haimatulehdukset ym) ovat lisääntyneet aina, kun alkoholin saatavuus on lisääntynyt. Jos sitten jollain toisella tapaa jonkin ikäryhmän kulutus laskee, se ei silti poista sitä, että tämä lisää kokonaiskulutusta väestössä. Se on sama kuin puhuisin että ei se nyt niin haittaa että vaikkapa perheenäitien masennus lisääntyy mielenterveyspalvelujen karsimisen myötä, koska samaan aikaan perheenisien masennus vähenee toisella mekanismilla.

     1. Kyse ei tosiaan ole mielipiteestä, että tilastoissa näkyy alkoholin kulutuksen nousseen, kun alkoholin saatavuutta on helpotettu. Valitettavasti lääkäreillä ja monilla muilla alan asiantuntijoilla menee puurot ja vellit sekaisin, mikä johtaa sitten kalliisiin tai vähintään epätehokkaisiin tapoihin puuttua esim. alkoholismiin. Korrelaatio ei ole kausaalisuutta. Olisi järkevää oikeasti miettiä niitä alkoholismin syitä siellä taustalla ja keskittyä hoitamaan niitä kuin kuitata ongelma kieltämällä alkoholi kaikilta.

    2. Tässä Anna osuu musta naulan kantaan. Eli mitäpä jos hoidettaisiin sitä ongelman lähdettä sen sijaan, että pidetään jokaista suomalaista potentiaalisena alkoholistina. Kun ei tämäkään taktiikka tunnu erityisen hyvin toimivan.

  2. Nii, tai sanotaan näin, että viinillä on kyllä terveysvaikutuksia edelleen, mutta sen sisältämän alkoholin haittavaikutukset ovat suuremmat kuin viinin muut hyödyt.

 4. Hyvä postaus ja kiva kun muistutit näistä vähäalkoholisista viineistä! Itselläkin aika huono viinapää ja tykkään kevyistä viineistä muutenkin. Ainoa pettymys oli kun huomasin että noissa on huomattavan paljon enemmän sokereita kuin niissä Torresin normi viineissä. Mistäköhän tämä johtuu, itse välttelen sokereita ja yritän pitää minimissä, joten joutuu jättää väliin nämä :/ Täytyypä tutkia mitä muuta ruokakaupoissa on tarjolla.

Leave a Reply