Ehdotus pääsiäispöytään

*Kaupallisessa yhteistyössä Norton

Mun on pitänyt jo pitkään jakaa mun lammasohje blogissani, ja mikäs sen parempi aika sille, kuin lähestyvä pääsiäisviikonloppu. Mä opin rakastamaan lammasruokia asuessani Australiassa ja rakkaussuhde jatkui Lontoossa. Ei ole hirveän outoa, että Ausseissa ja Briteissä on enemmän lammasta ruokakauppojen hyllyssä, mutta ilokseni olen huomannut, että Suomessakin on ihan hyvin tarjolla erilaisia lihoja nykyään, joskin ehkä enemmän pakasteiden puolella.

Mun yksi bravuuri on karitsan kare, jota teen melko usein. Mieheni ja perheeni kehuu sitä todella paljon ja pienen itsekehunkin uhalla, sanoisin, että se on ihan todella hyvää. Ja mikä parasta, TODELLA helppo tehdä! Se kuuluu ehdottomasti meidän pääsiäiseen ja no, juhlatilaisuuksiin muutenkin.

Tässä siis tarjoiluehdotus pääsiäiseksi, 4:lle hengelle.

Alkuruoaksi
PUNAJUURI-VUOHENJUUSTO -LAUTANEN

TARVITSET:
4 punajuurta
1 prk levitettävää vuohenjuustoa
pekaanipähkinöitä
rucolaa
hunajaa

Pääruoaksi
KARITSAN KARETTA, BATAATTISOSETTA & PINAATTIA

TARVITSET:
2 bataattia
2 rkl kookosmannaa
2 rkl voita
Karitsan karetta (15-20 luuta)
200 gr pinaattia
osterikastiketta
kourallinen pistaaseja
Den Gamla Fabriken – minttuhyytelöä

(+ halutessanne porkkanaa ja varsaparsakaalia)

Ruokajuomaksi: Norton Privada 2014

Jos käytät pakastettua karitsan karetta, ota se esille jo tunteja ennen illallista. Mä kaadan aina vuokaan viileää vettä ja laitan pakastelihan siihen paketissaan joskus lounasaikaan. Näin se sulaa pikkuhiljaa iltaan mennessä. Ota liha pois paketista noin puoli tuntia ennen valmistusta.
 

Alkuruoka: 

1. Keitä punajuuret tai voit käyttää valmiiksi keitettyjä punajuuria. Leikkaa punajuuret ohueksi, kasaa ne vuokaan ja kaada päälle hieman balsamicoa, loraus hunajaa, loraus oliiviöljyä (mä käytän Nicolas Vahen tryffelioliiviöljyä) ja hieman Nicolas Vahen parmesaanisuolaa. Sekoita niin, että kaikki punajuuret saavat hieman maustua siinä. Laita 200-asteiseen uuniin n. 7 minuutiksi.

2. Kun punajuuri on uunissa, vatkaa n. 1 dl kuohukermaa kermavaahdoksi ja vatkaa joukkoon purkillinen levitettävää vuohenjuustoa, sekä hieman sitruunamehua.

3. Kun punajuuret on valmiit, asettele ne lautaselle ja nosta lusikalla päälle vuohenjuustomousse. Koristele pekaanipähkinöillä, rucolalla ja ripauksella hunajaa päälle.

Pääruoka: 

1. Aloita kuorimalla ja paloittelemalla bataatit. Laita bataatti keittymään. Murskaa kourallinen pistaaseja.

2. Valmistele liha. Mä käännän lihan rasvapuoli ylöspäin ja hieron siihen silmämääräisesti parmesaanisuolaa ja hieman rosmariinia ja pippuria. Sitten molemmat palat uuniin vuoassa tai pellin päällä. Mä en paista tai ruskista lammasta pannulla ollenkaan vaikka se tuntuu olevan yleinen ohje. Mun mielestä kareesta tulee näin paljon mehukkaampi. Laitan karitsan uuniin n. 7 minuutiksi, minkä jälkeen otan sen hetkellisesti ulos ja koristelen pinnan pistaasipähkinämuruilla ja laitan takaisin n. 7-10 minuutiksi.

(Tämä on se vaihe, jossa jokaisen oma henkilökohtainen maku vaikuttaa eniten. Me tykätään medium-lihasta ja erityisesti lammas on musta parhaimmillaan mediumina. Lihaa voi pitää siis uunissa niin pitkään, kuin mitä se on omaan makuun. Ja kypsyyden voi ihan hyvin tarkistaa ottamalla lihan hetkeksi uunista ja leikkaamalla yhden luunvälin. Kannattaa muistaa, että liha kypsyy vielä hetken uunin ulkopuolellakin, joten ennemmin hieman liian raaka kuin liian kypsä.)

3. Valmista bataattisose. Kaada keitinvesi pois, mutta jätä n. puoli desiä bataatin joukkoon. Lisää joukkoon hieman voita ja pari isoa ruokalusikallista Foodinin kookosmannaa sekä makusi mukaan mausteita. Soseuta.

4. Viimeisenä höyrytä pinaatti. Noin kolme-viisi minuuttia usein riittää. Lorauta pinaatin joukkoon hieman osterikastiketta antamaan makua.

Tarjoile karitsan kare bataattisoseen ja pinaatin kanssa. Ripottele päälle hieman pistaasimuruja.

JA TÄRKEIN: Mikään ei maistu niin hyvälle, kuin minttuhyytelö karitsanlihan kanssa. Olen laiska, enkä tee sitä itse, vaan käytän Den Gamla Fabriken minttuhyytelöä, joka on ihan paras. Annostele liberaalisti lämpimän lihan päälle.

Ruokajuomaksi lämmin suositus Nortonin Privada 2014 -punaviinille. Kyseinen punkku ei ole mikään Alkon alimman hyllyn viini, vaan maksaa 18,90 € pullolta. Ehdottomasti yksi suosikkiviineistämme, ja sellainen punainen, joka palvelee niin lihan kuin juustonkin kanssa. Erittäin hyvää lammasruoan kanssa, ja toimii samalla myös jälkkärinä toimivan juustolautasen kanssa. Kirsikkainen ja mustaherukkainen punaviini on todella täyteläinen ja voimakas, mutta ei yhtään hyökkäävä. Jälkimaku on pehmeän savuinen ja viini todella tuo esiin kauniisti hyvän lihan aromit. Argentiinalaisen Nortonin kaikki Suomessa myytävät viinit löytyvät viinikaapistamme, sillä ne on kaikki tosi onnistuneita ja olemme aika usein Argentiina-hyllyllä Alkossa.

Privada on ihana sekoitus Cabernet Sauvignonia, Merlotia ja Malbecia, enkä voisi suositella tarpeeksi lämpimästi. Lisäksi Nortonilta on juuri tullut uutuusviini Alkoihin, Reserva Malbec 2015, jonka uskon nousevan meidän grilliviiniksi tänä keväänä ja kesänä. Privada on hintansa puolesta erinomainen viini hieman erityisempiin tilanteisiin, mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että välillä tätä tulee nautiskeltua muutenkin, erityisesti juustojen kanssa. Simppelin tyylikäs mustavalkoinen pullo sopii mun mielestä kauniisti juhlapöytään makunsa lisäksi myös tyylikkyytensä puolesta. Kannattaa pitää mielessä, jos tiedossa on isommat juhlat, joissa haluaa panostaa punaviiniin 😉 Jos Privadaa ei omasta lähiAlkosta löydy, niin suosittelen käyttämään Alkon verkkokauppaa, josta voi tilata oman suosikkiviinin lähimpään Alkoon noudettavaksi 🙂

  

Mä rakastan niin karitsaa kuin ankkaakin ja suosittelen myös skeptikoita kokeilemaan molempien valmistusta kotona, sillä ne tuovat todella mukavaa vaihtelua perusruokiin, mitä suomalaiset yleensä tekevät. Ja vinkki vitonen, kannattaa metsästää karitsan karetta isojen Cittareiden ja Prismojen pakasteosastoilta ja jos ei tunnu löytyvän, kysykää niitä lihatiskiltä, usein kaupoilla on takana karetta pakastimessa 🙂

Kuuluuko teillä lammasruoka pääsiäiseen? Ja joko Nortonin Privada on teille tuttu punaviini? 🙂

(Alkoholilainsäädännön vuoksi en voi julkaista tietynlaisia alkoholiin liittyviä kommentteja.)

9 thoughts on “Ehdotus pääsiäispöytään

 1. Lammas kuuluu kyllä pääsiäispöytään, kiitos ohjeesta. Ja alkupalakin oli houkutteleva, täytyypä kokeilla. Viini maisteluun myös. Hauskaa Pääsiäistä!

 2. Kaunis on pääsiäispöydän kattaus mutta voi olisitte jättäneen karitsat ja lampaat laitumille nauttimaan elämästä

  1. Eiköhän jokainen kunnioiteta toisten valintoja ja kaikki saa syödä sitä mitä tahtoo? Osa on kasvissyöjiä, osa sekasyöjiä, meitä mahtuu niin moneen junaan. Ja kyllähän moni muukin syö lammasta/karitsaa, ei niitä muuten kaupassa myytäisi jos ihmiset ei niitä osta. Mulla on jopa hevosen jauhelihaa pakkasessa.

   Ja postaukseen, kiitos Anna reseptistä. Vois joskus yrittää kokeilla, oon aina hieman arka pihvien suhteen, kun en oo paljoa paistanut, jotta saa mehukkaat ja hyvät.

 3. Kiitos reseptistä! Vaikuttaa sopivan herkulliselta mutta helpolta meidän pääsiäismenuun. Ihanaa pääsiäisen fiilistelyä sinne! (:

 4. Kiitos ihanasta reseptistä! Meillä kyllä syödään lammasta, varsinkin pääsiäisenä ja muutenkin, mieluiten karitsaa eri muodoissa. Täytyypä kokeilla tuota karettakin joskus, mutta nyt on varattuna uunipaistia.

 5. Kiitos reseptistä, kaapissa onkin karitsankaretta odottamassa viikonloppua, ja olin jo miettinyt että pitänee metsästää ohjeita että osaan valmistaakin sen kun lammasta tulee melko harvoin kokkailtua 😀 Alkuruoka kuulostaa aivan älyttömän hyvältä, voi olla että sekin menee testiin pääsiäisen aikana!

 6. En oo ikinä tehnyt lammasta itse mut nää ohjeet kyllä herätti semmosen lammashimon että on ehkä pakko viimein kokeilla! 🙂

Leave a Reply