Ceviche-koulussa

*Tapahtuma oli toteutettu yhteistyönä Soupsterin kanssa joulukalenteriarvontana

Helsingin reissumme sisälsi yhden todella mieluisan tapahtuman, eli ceviche-koulun. Joulukalenterissani arvottavana ollut ceviche-koulutus nimittäin oli ajoitettu viime viikonlopulle, kun Pastorin keittiömestari Robert ohjasi meidän lisäksi kolme lukijaa aveceineen sekä cevichen, että perulaisen keittiön saloihin.

Mä rakastan sushia ja sashimia ja pakko sanoa, että kaikki ruoanlaitto, jossa on raakaa kalaa sekä kiinnostaa että jännittää valtavasti. Mun sushikokeilut ei nimittäin alkanu mitenkään hirveän hyvin. Kokeilin elämäni ensimmäistä kertaa sushia Moskovassa, jossain huonossa sushiravintolassa ja se meni suoraan roskiin kaikki. Pikkuhiljaa suostuin alkaa uudelleen maistelemaan sushia vuonna 2011 Australiassa asuessani ja siitä pikkuhiljaa mentiin kanasushista tonnikalasushiin, siitä raakakala-sushiin ja vieläpä peräti sashimiin. Viime vuodet sushi on ollut ehdoton lempiruokani ja voisin syödä sitä monta kertaa viikossa kyllästymättä. Tykkään tehdä sushia kotonakin, mutta silloinkin melko usein käytän savustettuja kaloja. Jotenkin raa’an kalan käyttö kotioloissa arveluttaa.

Cevichehän on siis käytännössä raa’asta kalasta tehty ruoka-annos, tosin ajatuksena siinä on se, että kastikkeen happamuus “kypsentää” kalaa. Kuitenkin, ceviche on aina tuntunut kovin etäiseltä kotiruoaksi ja olen aina lähinnä nauttinut siitä ravintolassa. Olikin ihan supermielenkiintoista oppia, millaista cevichen teko onkaan.

Lähdetään liikkeelle siitä, että sen teko on oikeastaan aika helppoa. Tai no, en ole vielä sitä tehnyt, mutta väitän, että näkemämme perusteella se ei ole ihan mahdotonta. Ohjelista näyttää aika pitkältä, mutta on oikeastaan aika simppeli. Tarvitaan blenderi ja erilaisia raaka-aineita ja lohi pitää paloitella kuutioiksi.

Hyvähän tässä on huudella, kun katselin vierestä kun alan rautainen ammattilainen teki cevicheä, MUTTA, mulla on jääkaapissa siikaa ja lohta odottamassa ja ajattelin huomenna kokeilla ensimmäistä kertaa ikinä kotitekoista cevicheä, ja aion dokumentoida tämän kokeilun myös blogiin. Meni syteen tai saveen 😀 Ja jos menee tosi pieleen, niin onneksi taas parin viikon päästä ollaan Helsingissä ja voidaan mennä illalliselle Pastoriin. Pastorista saa aina aivan sairaan hyvää cevicheä ja lämpimästi suosittelen ravintolaa kaikille. Se on hiipinyt pikkuhiljaa ihan yhdeksi mun Helsingin suosikeista, ellei suosikiksi, sillä erinomaisen ruoan lisäksi paikka tarjoaa todella hyviä drinkkejä ja ihan parasta palvelua.

Kokemuksena ceviche-koulutus oli sen takia tosi kiva, että pääsin tapaamaan pienellä porukalla muutamaa lukijaani ja sen lisäksi, että lukijoilleni aukesi mahdollisuus oppia jotakin uutta, sain itsekin kokea siinä sivussa oppimisen riemua. Olenkin miettinyt, että tämäntapaisten tapahtumien järjestäminen olisi huippukivaa. Mulla on niin paljon kaupallisia yhteistyökumppaneita, että erilaiset tapahtumat onnistunevat neuvottelemalla ja järjestämällä. Erään kumppanin kanssa ollaan pohdittu raakakakku-koulutusta, mutta millaiset jutut teitä kiinnostavat?

Olisi huippua voida tavata lukijoitani pienillä porukoilla ja oppia yhdessä ruoanlaitosta, leipomisesta, viineistä ja miksei vaikka kauneudestakin tai liikunnasta.

Olen miettinyt jo pitkään, että viinitastingin järjestäminen olisi ainakin ihan huippukivaa, mutta mitä vielä? Kertokaa, millaiseen tapahtumaan te haluaisitte ja minä voisin yrittää sellaisia kehitellä tälle keväälle ja kesälle.

19 thoughts on “Ceviche-koulussa

 1. Minä aina jotenkin mietin, kun puhutaan raa’asta kalasta, että miettivätkö ihmiset sitä, että kalassa voi olla loisia. Lohessa tämä riski on lähes olematon, joten Evirakaan ei ohjeista pakastamiseen, mutta muita kaloja raakana käytettäessä suosittaa pakastamaan loisriskin vuoksi. Hapolla ”kypsentäminen” tai suolaaminen eivät poista tätä riskiä. Tai no, suolaaminen siinä tapauksessa, että kala olisi ”hukutettu” suolaan, mutta ihminen ei sitä silloin pystyisi syömään. Muistan myös lukeneeni pari vuotta sitten lehdestä, että kaikki sushiravintolatkaan eivät olleet tietoisia loisriskistä, kun terveystarkastajien toimesta oli tehty tehotarkastuksia. Mielestäni tästä riskistä olisi hyvä mainita, koska moni ei varmasti asiasta tiedä.

  1. Joo, ei tietenkään poista ja tosiaan kala kannattaa aina varuilta pakastaa 🙂 Mä aion kyllä kirjoittaa tuosta enemmän siinä mun ceviche-postauksessa, jossa itse asiassa itse sen kalan teen, tämä oli enemmän tällainen tapahtumaan liittyvä juttu 🙂

  2. Niin no eikös tää nyt yleisesti ottaen mee niin että järvikaloissa voi olla niitä loisia, mutta merikaloissa niitä ei juurikaan ole. Järvikalat menevät itsellä aina pakkasen kautta. Sielähän ne sitten kuolee

 2. Kiva kuulla, että oli hauskaa! Ja olisi varmasti kivaa osallistua johonkin vastaavaan, raakakakkujuttu kuulostaa todella mielenkiintoiselta, lisäksi kehonhuolto/meditaatio/jooga tai miksei mikä tahansa urheilulaji (vikellys! :D) voisi toimia! 🙂 Tai joku luonnonkosmetiikan taiat -ilta, tai joku, missä opeteltaisiin tekemään erilaisia kampauksia itselle? Vouu kun alkoi ideoita rönsyillä! Joka tapauksessa hirveän kiva ajatus! 🙂

 3. Sushi- tai raakakakkukoulutus tai viinitasting kuulostaa todella hyvältä! Ja kiva olisi nimenomaan lukijatapaaminen tuollaisessa rennommassa meiningeissä, kannatetaan!

 4. Olen jo vuosia sitten pohdiskellut, miten olisi kiva saada tyylitietoinen bloggaaja shoppailuoppaaksi esim. Tampereelle. Lukijalla omat rahat (tai vaikka jonkin pankin sponsoroimana vaikka 100 e ostosrahaa), bloggaaja kartoittaa vähän lukijan mieltymyksiä ja sitä, mikä hän mielestä sopisi lukijan päälle. Ja sitten isku vaaterekeille!

 5. Joo viinitasting! Olen vasta parin vuoden ajan juonut viinejä, enkä niistä mitään ymmärrä, niin olisi kivaa! 🙂

 6. Tuolla aiemmin joku ehdotteli kampausten tekoa, shoppailua ja kokkailua ja itsekin lähtisin kyllä mukaan mihin tahansa näistä (raakakakkujen ja viininmaistelun lisäksi 😀 ). Ja minäkin toivoisin, että jokin tällainen lukijatapaaminen järjestettäisiin Tampereellakin nyt, kun asutkin melkein täällä 🙂

 7. Viinitasting olisi kyllä mahtava! Ja joku kauneus/pukeutumis/kampaus -koulu olisi myös todella mielenkiintoinen, joku sellainen missä katsottaisiin vähän pukeutumisvinkkejä ja mikä sopii itselle jne. Täältä Lapista asti tulisin mielelläni kokemaan tällaisia tapahtumia 🙂

 8. Heippa, oli tosi hauska onnenpotku päästä tähän kokkikouluun ja hienoa fiilistellä se uusiksi tätä postausta lukiessa! Kaikkea hyvää teille ja Dantelle. T. “Heli” 😀

Leave a Reply