Jouluherkkuja: kotitekoinen fudge

Päätin tänä vuonna kokeilla jouluksi fudgejen tekemistä, sillä mielessäni oli eräs toissakesäinen fudgeostos festareilta Virosta, josta ostimme kurpitsansiemenfudgea, joka oli älyttömän hyvää. Joulun herkuiksi halusin tehdä fudgea, joka sisältää kookosta ja kurpitsansiemeniä, joten tein kaksi satsia.

Molempien pohjalla on seuraavanlainen ohje:

TARVITSET:
lämpömittarin (mulla käytössä perustavallinen digitaalinen lihamittari)
300 g sokeria
200 g fariinisokeria
200 g glukoosisiirappia
300 g kuohukermaa
100 g voita
3 tl vaniljasokeria
n. 1 dl – 3 dl tomusokeria

Foodinin kookosmannaa
Foodinin kookoshiutaleita
Foodinin kurpitsansiemeniä

VALMISTUS:
1. Sekoita isoon kattilaan sokeri, fariinisokeri, glukoosisiirappi, kerma ja voi
2. Lämmitä sekoitusta liedellä, ei täydellä teholla kuitenkaan (mä käuytän 6/9). Tsekkaile lämpötilaa ja sekoittele aika ajoin (vaikka 3 min välein)
3. Fudgeseoksen tulisi lämmittää n. 115 asteeseen, ja aikaa tähän menee n. 15-25 minuuttia siitä, kun kiehuminen on alkanut. Kun seos kiehuu, kannattaa sekoitella hiljalleen hieman useammin, mutta älä sekoita liian voimakkaasti, ettei voi erotu seoksesta. Kun lämpömittari näyttää 115 astetta, kattila pois liedeltä ja joukkoon vaniljasokeri. Tässä vaiheessa mittaa joukkoon myös kookosmannaa. Mä laitoin ehkä joku 6-7 rkl, koska rakastan kookosta, ja se ei kyllä maistunut siinäkään liikaa.
4. Vatkaa sähkövatkaimella niin kauan, että kiiltävä fudgemassa muuttuu mattaiseksi, eikä kiillä enää. Tähän voi mennä varttikin. Jos massa silti tuntuu koko ajan hieman kiiltävälle ja liian pehmeälle, niin kannattaa lisää tomusokeria joukkoon. Mulla meni varmaan 2 dl tomusokeria, jotta massasta tuli mahdollisimman hyvä.
5. Vuoraa kulmikas vuoka tai muu astia leivinpaperilla ja kaada massa siihen.
6. Ripottele pinnalle kookoshiutaleita.
7. Jäähdytä jääkaapissa n. 4-6 tuntia ainakin ja leikkaa kuutioiksi.

Mulla kävi silleen kurpitsansiemenfudgejen kanssa, että en lisännyt tarpeeksi tomusokeria, ja ne jäi vähän pehmeäksi. No ei siinä mitään. Pyörittelin massasta palloja, sulatin Fazerin sinistä ja laitoin suklaapallojen päälle vähän mantelirouhetta ja murskattuja pipareita. Jääkaappiin tunniksi ja aivan supermegamakeat ja täydellisen hyvänmakuiset suklaafudge-pallot oli valmiita. Nää on oikeesti sellaisia, että niitä ei jaksa kovin montaa, koska makeutta ja makua todellakin riittää 😀

(Kurpitsafudge valmistuu muuten ihan samalla tavalla kuin tuo kookosfudge, mutta kookosmannan sijaan joukkoon laitetaan vaan kurpitsansiemeniä aika reippaalla kädellä 🙂 Mun tuplasuklaa-piparminttusuklaisiin ohje on muuten löydettävissä viime vuodelta täällä.

So good! En suosittele niille, jotka vahtivat linjojaan 😀 Ei ole terveellistä millään mittarilla, mutta ai että miten hyvää 🙂 

2 thoughts on “Jouluherkkuja: kotitekoinen fudge

  1. Et varmaan tiennyt, mutta tavallista lihamittaria ei mun käsittääkseni saisi laittaa nesteeseen ollenkaan. Leivontaan on mulla käytössä siihen tarkoitettu mittari, joka näyttää lämpötilan 0,1 asteen tarkkuudella. Kannattaa ostaa semmonen jos paljon leipoo: tarkkaa lämpötilaa tarvitsee esimerkiks just monen makeisen (vaahtokarkit, temperoitu suklaa jne) teossa! 🙂

Leave a Reply