Kolme herkullista ideaa illanistujaisiin

*Kaupallisessa yhteistyössä Rosten Leipomo

Muutamat kyseli tuossa eilisessä postauksessa vilahtaneista herkuista, ja ajattelin palata niihin ihan oman postauksen voimin. Juustoihin keskityn ihan erikseen, sillä juustolautaset on pyhiä, mutta näitä muita voisin hieman avata. Tarjolla oli tällä kertaa muutama illanistujaisiin erinomainen kokeilu, joihin inspiroiduin Rostenin Siemenrapeista. Tiedättekö, kun usein näkkäreistä ainakin joku osa hajoaa, ja sit niitä on pari kappaleta palasina, eikä niistä oikein saa tehtyä sellaisia leipiä? No ei hätää, niille on nimittäin erinomaisia käyttötarkoituksia. Esim. superhyvänä kakkupohjana, jälkkärinä tai sipsien korvikkeena.

Mä oon keräillyt talteen hajonneita näkkäreitä omaan rasiaan ja nyt oli helppo keksiä illaksi naposteltavaa. Mun mieshän ei syö ollenkaan sipsejä, niin joudun usein vähän kikkailemaan sormitarjottavien kanssa. Sama tyyppi ei myöskään syö ranskalaisia ja välillä ihmettelen miten oon ylipäätään päätynyt naimisiin tällaisen herran kanssa, mutta sitten muistan. Mä saan syödä rauhassa ranskalaiseni, ilman, että kukaan käy verottamassa niitä. Mutta joo, näistä näkkärisipseistä sain meille kyllä erittäin hyvän, kuitupitoisen ja huomattavasti terveellisemmän korvikkeen sipseille! Ja niiden kaveriksi olisi tarjota kolme erittäin herkullista dippiä/tahnaa.

HERKULLISET DIPPINÄKKÄRIT:

Helppo ja yksinkertainen tomaatti-basilika-mozzarella-“salsa” saa kivaa potkua luomupinjansiemenistä. Tää on aivan superhelppo tehdä. Tiedättekö se osa, joka tulee sauvasekoittimen kanssa? Sellanen pieni silppurikone? Se on tosi pop näiden valmistamiseen. Ei muuta kuin tomaattia, mozzarellaa, basilikaa ja pinjansiemeniä vuorotellen koneeseen ja sitten kaikki lusikalla sekaisin astiassa. Maun kruunaa balsamico ja parmesaanisuola mausteina. Mä käytin vähän vajaan mozzarellapallon, puolitoista isohkoa tomaattia, muutaman hyppysellisen basilikaa ja pienen kourallisen pinjansiemeniä. Suosittelen lämpimästi Foodinin pinjansiemeniä, ne ovat aivan eri makuisia kuin mitkään muut kokeilemani. Näissä ei ole yhtään kitkeryyttä, vaan ne ovat todella pehmoisen makuisia! Dippi jää aika kosteaksi kun mozzarellasta ja tomaatista tulee kosteutta, mutta se ei haittaa. Rapeita näkkäreitä dippailessa se on jopa kiva.

Mä tykkään kun on vähän sellainen salsamainen suutuntuma, jossa on pieniä paloja tomaattia, mutta tästä voi tietty tehdä juuri niin sileää kuin haluaa.

 

Oliivi-pähkinä-feta tapenade oli vähän sellainen “kokeillaan kokeillaan” ja nousi ihan suosikikseni! Kalamata-oliivit vaan silppurissa pieneksi, ja samalla laitteella hienoksi myös feta ja luomu pekaanipähkinät. Sitten joukkoon ruokalusikallinen tai pari laadukasta oliiviöljyä ja voilá! Niiiiiin hyvää! Jos haluaa tästä hieman kosteampaa, niin joukkoon voi heittää hieman vettä, mutta mä jätin tän tarkoituksella hieman tapenade-maiseksi, ja silti se oli helposti metsästettävissä näkkärisipsien päälle 🙂

Raikas lisä tähän joukkoon on pehmeä avocadodippi, jota teen tosi usein vähän kaiken kanssa. Toimii niin friteerattujen vihannesten kuin siemensipsien kanssa. Tää on myös maailman helpoin tehdä. Tehosekoittimessa sekaisin yksi avocado, pari desiä turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia ja yhden limen mehu. Joukkoon vielä hieman pippuria ja parmesaanisuolaa mausteeksi. Raikas ja pehmeä lisä, joka sopii mielestäni erittäin hyvin noiden karpalo-hunaja -siemenrapeiden kaveriksi.

Mähän tunnetusti rakastan kakkujen tekemistä kaveriporukallemme, mutta kuka sanoi, että kakkujen pitää aina olla makeita? Nää siemennäkkärit nimittäin toimi aivan törkeän hyvin kakkupohjana avocado-lohi -kakulle. Tosin, mä rakastan suolaisen ja makean sekoitusta ihan hulluna (mä oon just se, joka dippaili aina nuoruudessa ranskalaisia sundaehin Mäkkärissä), joten sanoisin, että nää varmasti toimii todella hyvin myös juustokakun pohjana!

Tällä kertaa mä kuitenkin vaihdoin yhteen mun suosikkiohjeista hapankorppujen tilalle siemennäkkärit ja hyvää tuli!

LOHI-AVOCADO -KAKKU:

TARVITSET: 
150 gr siemennäkkäreitä
125 gr sulatettua voita
6 liivatelehteä
2 avocadoa
1 lime
400 gr maustamatonta tuorejuustoa
2 dl ranskankermaa (myös kreikkalainen jogurtti käy)
ruohosipulia silppuna
200 gr kylmäsavustettua lohta
mausteita
vettä

1. Murskaa näkkärinpalat pieneksi. Tähän helppo ja sotkuton keino on laittaa näkkäripalat minigrip-pussiin, laittaa sen päälle pyyhe ja kaulia pussia siitä päältä. Sulata voi ja sekoita se näkkärimurun joukkoon. Lisää joukkoon pari ruokalusikallista vettä. Viritä irtopohjavuokaan leivinpaperi ja painele näkkärivoiseos tasaisesti pohjalle. Iske jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Laita kuusi liivatelehteä kylmään veteen likoamaan.

3. Kuori avocadot ja poista niistä kivet. Iske tehosekoittimeen ja hurauta ne paloiksi. Tehosekoittimen sijaan voi käyttää myös sauvasekoitinta. Lisää joukkoon yhden limen mehu ja anna tehosekoittimen sekoittaa nämä. Lisää joukkoon tuorejuusto, ranskankerma ja ruohosipulin silppu. (Silppua voi laittaa oman mielensä mukaan tai olla laittamatta, jos ei sipulista välitä). Sekoita tasaiseksi massaksi ja siirrä kulhoon. Suikaloi lohi suhteellisen pieniksi paloiksi ja sekoita joukkoon. Lisää halutessasi mausteita (mä laitoin hieman pippuria).

4. Kiehauta vettä ja lisää vajaan desiin vettä kuusi liivatelehteä. Sekoita liivatelehdet kunnolla kuuman veden joukkoon. Kaada liivatevesi ohuena norona avocadotäytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Sekoita täytettä kunnolla, jotta liivateseos sekoittuu hyvin.

5. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan, tasoita sen pinta lastalla ja laita jääkaappiin. Tässä periaatteessa riittää noin neljän tunnin jääkaapissa pitäminen, mutta suosittelen kakun tekemisen jo edellisenä päivänä parhaan maun saavuttamiseksi. Muutenkin suosittelen aina sellaista 1 h per käytetty liivatelehti minimiä kaikissa juustokakuissa.

6. Koristele ennen tarjoilua mielesi mukaan. Mä käytin sitruunamelissaa, lohta, kirsikkatomaatteja, limejä ja näkkäreitä koristelussa. Tarjoile viileänä.

                

No entäs jälkiruoka? Näkkäreistä on siihenkin! Onko täällä muita, jotka ovat koukuttuneet suklaapäällysteisiin ruisnachoihin? No, nyt niistä voi tehdä paremman version kotona. Paloittele näkkärit nachojen kokoiseksi tai käytä hajonneet näkkärit tähän. Sulata Fazerin sinistä ja dippaile näkkärit sulaneeseen suklaaseen. Toista halutessasi valkosuklaalla. Laita suklaapäällysteiset näkkärit vaikkapa leikkuulaudan päällä jääkaappiin puoleksi tunniksi ja ne ovat valmiita. Aivan taivaallinen suolaisen ja makean yhdistelmä!

Näissä parhaiten toimii mielestäni nuo Rostenin Auringonkukka, Kaura ja Pellava -näkkärit, josta on tullut meidän suosikkimaku muutenkin.

Kirjoittelin siemennäkkäreistä enemmän täällä ja siellä on myös kivoja arkisia ja hieman perinteisempiä ideoita näkkäreiden kanssa käytettävään makumaailmaan.

Parasta näissä kaikissa illanistujaisten herkuissa on se, että ne voi tehdä jo edellisiltana, eikä ennen illanviettoa tarvitse kiirehtiä tai stressata. Korkeintaan ehkä käydä hieman maistelemassa 😉 

13 thoughts on “Kolme herkullista ideaa illanistujaisiin

  1. Kiitoksia 🙂 Ja joo, mun sisko tekee maailman parasta voileipäkakkua, täytyyki joskus pyytää, että se opettaa sen mulle ja jakaa sen ohjeen täällä 🙂

 1. Just mutustin chia-näkkäriä iltapalaksi teen kanssa 😀 Sopis kyllä varmasti suolaiseen juustokakkuun, eli kiitos vinkistä! Pitää ehdottomasti pian testailla 🙂

  1. Ahh, nää on ihan parhaita ja mäki tykkään vetää näitä makeen teen kanssa 😀 Ihmeellinen himo yhdistää makeaa ja suolaista 🙂

 2. Ihan pakko testata ainakin toi tapenade. En ole aikaisemmin ollut oliivien ystävä, mutta vähitellen ne ovat alkaneet tehdä kauppaansa. Pekaanipähkinät on mun lemppareita, joten ton on pakko olla hyvää.

  Avocado dippi Kuullostaa aivan taivaalliselta ja vaihdankin seuraavan kerran Sipsit ja valmis dipit ehdottomasti näihin versioihin.

  Kivoja reseptejä ja tosi kauniita kuvia. Tuo kakku näyttää ihan konditoriosta ostetulta! 🙂

  1. Kiitoksia kovasti 🙂 Ja ei nyt sentää, just naureskelin, että noi mun lohirullat näyttää Danten tekemiltä, mut sit ku tossa on paljon kaikkea, nii ne näyttääki ihan kivalta 😀 Mun kakuissa more is more 😀

 3. Tosi kivoja ideoita! 🙂 Lohikakkua ja dippejä pitää ainakin kokeilla. Ihania kuvia, kauniita asetteluja ja erityisesti kakun koristelu näytti upealta. Vitsi kun osaisi itsekin kaivertaa limen tuolleen 🙂

  1. Kiitoksia 🙂 Ja hei, se on maailman helpointa! Mä katoin jonku youtube-videon joskus, siis tyyliin fruit carving zig zag hakusanoilla tai muuta sellaista. Siihen ei tarvii ku terävän pienen keittiöveitsen ja siihen menee ihan hetki 😀

 4. Et sitten yhtään esteettisemmän näköstä saanu tosta kakusta… Perkele kun oot taitava! Eihän tota raaski edes syödä

 5. Kiva postaus ja tosi herkullisen kuuloisia reseptejä, kiitos! Juustolautasesta kuulisin kyllä lisää mielelläni, se on minun ja mieheni suosikki ja uudet vinkit otetaan ilolla vastaan 😀 Näistä kyllä pakko testata noita suklaapäällysteisiä sipsejä ja avokadodippiä. Lohikakku näyttää todella hyvältä mutta epäilen omia keittiötaitojani sen tekemisessä … Liivatelehdet ei ole tuttu juttu minulle 😀

 6. Ihanan näköisiä!!! Noi dipit menee kyllä testiin ja toi kakku on mahtava vaitiehto perusvoileipäkakuille 🙂 Seuraaviin juhliin menee kyllä testiin sekin 🙂

 7. Ohhh toi kakku!! Niin kaunis. Pitääpä kokeilla jos onnistun tekemään vastaavan vegaanisena. Toi väri on vaan niiin magee.
  Muutenkin ihan uberkauniit koristelut ja kuvat. <3

Leave a Reply