Leipomisen iloa

*Kaupallinen yhteistyö Martinexin kanssa

On ehkä tullut mun blogista ja Instagramista ilmi, että mä tykkään leipoa? Jo ennen yhteistyötä Martinexin kanssa meidän kotoa löytyi aika paljon Iloleipurin leivontatuotteita. En edes tiennyt, että kaikki Iloleipurin tuotteet kuuluvat Martinexin tuotteisiin, ja ovat suomalaisia tuotteita, jotka tuottaa suomalainen yritys. Kirjoittelin Martinexista ja yrityksen tarinasta enemmän täällä, ja nyt haluaisinkin vain pyhittää postauksen leivontajutuille ja kolmelle superhelpolle leivontaohjeelle sekä omien lempituotteideni esittelylle 🙂 Nämä eivät ehkä ole kaikista Instagram-kelpoisimmat leivokseni, mutta todella helpot, herkulliset ja nopeat!

Aloitetaan suosikkituotteillani, joita käytän todella monissa leipomuksissa tällä hetkellä.

Piirakkavuoka, jossa on irrotettava pohja, iso mittakaadin ja iso taikinakulho. Suurin osa taikinakulhoista on joko rumia tai niin kevyitä, että lähtevät melkein lentoon, jos vatkaa niissä. Keraaminen kulho on painavahko ja pysyy hyvin aloillaan, eikä ota värjäymiä. Lisäksi siinä on kätevä nokka, josta joku nestemäisempi taikina on kevyt kaataa. Iso mitallinen kaadin on ihan ässä ruoanlaitossa, kun siihen voi suoraan sekoittaa kastikkeen tai helppo mitata jotakin täytettä kakkuun tms. 100 ml välein oleva asteikko on kätevä ja kaadin on sen verran nätti, että ei hävetä käyttää sitä esilläkin. Mun suurin osa vuoista on iloleipurin ja niitä on kaikenkokoisia ja mallisia. Yksi suosikkeja on piirakkavuoka, jossa on irtopohjavuoka. Se on nätti reunoineen, mutta siitä on myös helppo ottaa piirakka pois, jos haluaa tarjoilla ilman reunoja. Ja kyllä tällaista pinkin rakastajaa tietenkin ihastuttaa iloleipurin monet vaaleapunaiset tuotteet, joista meiltä löytyy mm. suti ja nuolija.

Näillä välineillä tässä olisi hyvin helppo marjapiirakan ohje 🙂

RAHKAINEN MARJAPIIRAKKA: 

POHJA:
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE:
1 dl kuohukermaa
1 prk maitorahkaa
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
marjoja oman mielen mukaan tai vaikka raparperia ja mansikkaa sekaisin
(1/2 – 1 dl sokeria)

Mä en käyttänyt tässä sokeria, koska syötiin piirakkaa jäätelön kanssa. Jos syö piirakan muuten vaan, niin melkein kannattaa ihan vähän laittaa sokeria täytteeseenkin. Meillä oli varsinkin niin kirpeitä marjoja, mutta jos tekisi vain vadelman ja mustikan kanssa, niin ei ehkä tarttisi sokeria juurikaan. Tää vuoka on n. 25 cm halkaisijaltaan.

Laita uuni 200 asteelle. Voitele vuoka ja jauhota korppujauholla, jos sitä löytyy kaapista. Ei ihan välttämätöntä, mutta tuo rapeutta pohjaan 🙂

Vatkaa sekaisin voi ja sokeri, lisää joukkoon kananmuna ja jatka vatkaamista hetken. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Painele pohja vuokaan ja laita uuniin hetkeksi nousemaan.

Aloita täytteen teko. Sekoita maitorahka, kuohukerma ja kananmuna. Sekoita joukkoon vaniljasokeri ja halutessasi myös sokeria. Mä teen täytteen suoraan tohon kaatimeen, josta se on helppo kaataa vuokaan tasaisesti. Tossa kuvassa on muuten yksi ihan mahdottoman hyvä Iloleipurin tuote, nimittäin taikinan nostatuskulho. Se toimii niin monena! Kivana pikkukorina sisustuksessa tai sitten taikinannostatukseen ihan täydellinen väline. Taikina nousee kuohkeana tai jos tässä tekee esim. leipää, voi leipätaikinan kipata suoraan pellille tästä korista, jolloin siihen tulee kaunis muoto ja kuviointi. No anyway, mä käytän tätä aika monessa, ja se on musta hurjan suloinen 🙂

Kun taikina on ollut uunissa n. 5 minuuttia, ota se ulos.

Lisää päälle marjat mielesi mukaan.

Kaada täyte päälle.

Ja levitä täyte, jotta pintaan tulee kaunista kuviota.

Sitten koko komeus uuniin 🙂

Pidä piirakka uunissa n. 35-40 minuuttia. (Älä unohda piirakkaa liian pitkäksi aikaa kuten minä, että reunat kärvistyi :D) Tarjoile jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa halutessasi 🙂

Varoituksen sana: Tää ei oo kaunein tai kasassa pysyvin piirakka, mutta maun puolesta toimii aina! Tää reunoista hieman kärventynytkin nimittäin katosi viidelle hengelle ihan kerrasta 😀

Ja sitten kaksi tosi simppeliä brunssille tai aamupalaksi sopivaa ohjetta samaan syssyyn 🙂

RAPEAT VOHVELIT:

70 gr voita
2 kananmunaa
3 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 rkl sokeria

Sulata voi. Laita uuni lämpenemään 220-asteiseksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Ensin nestemäiset ja sitten kuivat. Vatkaa tasaiseksi. Näistä riittää kahteen vohvelivuokaan. Nää Iloleipurin ihanat silikoniset vohvelivuoat on ihan superkäteviä, eikä tarvii omistaa vohvelirautaa ollenkaan, nimittäin näinkin saa helposti rapeita vohveleita 🙂

Kaada koko komeus silikonivuokiin. Laita vuoat pellillä uuniin ja anna valmitua n. 10-15 minuuttia. Ota vohvelit ulos uunista ja kippaa ne leivinpaperille kuviopuoli ylöspäin. Laita viel uuniin n. viideksi minuutiksi. Näin vohveleista tulee herkullisen rapeita. Tarjoile mieleistesi täytteiden kera. Mä tein täytteen sekoittamalla vähän vaniljatuorejuustoa ja maitorahkaa ja kaadoin päälle suolaista kinuskia ja tuoreita suomalaisia mansikoita 🙂

Ei kovin bikinikunto-ystävällistä, mutta ahh-niin-hyvää! Tähän voi tehdä monta terveellisempää versiota ja variaatiota, jossa käyttää vaikkapa proteiinipannareiden tai muurikkalettujen ohjetta, mutta pointti on lähinnä se, että silikonimuoteissa näistä saa söpönnäköiset vohvelit, joista pienellä lisäpaistolla saa mukavan rapsakat 🙂

GLUTEENITTOMAT HELPOT TEELEIVÄT:

2,5 dl kaurahiutaleita
1 dl mantelijauhoa tai kookosjauhoa (kookosjauho rakeisempaa)
2 tl leivinjauhoa
4 ruokalusikallista kookosöljyä
3 kananmunaa
täytteet oman maun mukaan

Mun suosikkiyhdistelmä on hapankirsikka + macadamia (oon käyttänyt Foodinin kuivattua hapankirsikkaa, ja toimii erinomaisesti!) tai kuivattu karpalo + macadamia tai kuivattu aprikoosi + pekaanipähkinä, mutta tähän käy hyvin kaikki suklaahipuista hasselpähkinöihin ja kurpitsansiemenistä rusinoihin. Oikeestaan tähän käy mitkä tahansa kuivatut hedelmät ja pähkinät tai siemenet.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sulata kookosrasva ja sekoita kaikki ainekset joukkoon. Painele taikina käsin sekaisin.

Sitten vinkki, jolla säästää hermojaan!

Kunnon silikoninen leivonta-alusta! Tää on ihan ehdottoman hieno vekotin niin taikinan vaivaamiseen, kaulimiseen kuin uuniinkin. Jos haluat säästää leivontapaperin käytössä, tää on ihan loistava! Taittele alusta pellille tai ritilälle ja pyörittele uuniin menevät teeleivät päälle.

Kas näin!

Viisi minuuttia uunissa riittää ja teeleivät on valmiita! Aivan superhyviä, ja mikä parasta, näistä saa muovattua suolaisia ihan vaan sillä, että laittaa joukkoon pari teelusikallista suolaa ja laittaa täytteeksi esim. kurpitsansiementä. Sitten ei muuta kuin vuohenjuustoa tai jotain muuta herkullist levitettä päälle! Nam!

Näiden lisäksi kaksi ihan erinomaisen hyvää laitetta leivontaan pitää esitellä erikseen 🙂

        Tuplapursotinpussi, jossa on kaksi kammiota erivärisille täytteille on ihan loistava väline, jos haluaa kauniita kaksivärisiä cupcakeja tai muita koristeluja! Tästä saa helposti sinivalkoiset koristeet vaikkapa itsenäisyyspäivänä tai kivan punavalkoiset koristeet pipareiden päälle. Useampi tylla mahdollistaa erilaisen käytön ja jämäkkä pussi kestää käyttöä 🙂

Ja yhteistyössä Kinuskikissan kanssa toteutettu levityslasta on erinomainen apuväline kakkujen tekoon! Tällä saa hyvin tasotettua täytettä, levitettyä suklaata jne. Moni lasta ollut kokeilussa, mutta tässä on sitä jotain. Ja onhan se hurjan söpökin! Eikä todellakaan hinnalla pilattu, kuten ei yleisestikään mitkään Iloleipurin tuotteet.

Ohjeiden lisäksi mulla on tarjottavana teille ihan mielettömän kiva alennus! Nimittäin koodilla LEIPURI30 saatte kaikista Iloleipuri-tuotteista sivuilta -30 % alennuksen! Tarjous on voimassa 13.8. asti ja se koskee tosiaan Iloleipurin tuotteita Martinexin verkkokaupassa. Iloleipurituotteita on paljon erilaisia ja vähän joka tarpeeseen, tässä nämä omat suosikkini 🙂

Jos siis joku tärkeä apuväline leivontaan teiltä uupuu, niin nyt on hyvä hetki täydentää varastoa 🙂

2 thoughts on “Leipomisen iloa

Leave a Reply