Voihan kookos!

    

*Bloggaaja on Foodinin kaupallinen blogilähettiläs

Kookos, tuo ahh-niin-trendikäs ja kiistelty terveysintoilijoiden suosikki ja inhokki.. Meikäläisten keittiön vallannut kookos sopii kesään ku nenä päähän ja siksi halusin yhdessä Foodinin kanssa tuoda hieman ajatuksiani kookostuotteista ja kookoksen hyödyistä arjen ruokavalion osana. Mä oon maininnut kookosmannan varmaan sata kertaa, mutta arkeemme kuuluu moni muukin kookostuote.

Aloitetaan siitä olennaisimmasta, mikä kookoksesta useimmiten nousee ensimmäisenä framille. Miten kookos voi olla hyödyllistä terveydelle, kun se on suurimmaksi osin tyydyttyneitä rasvahappoja? Niin, siinäpä kysymys. Tyydyttyneitä rasvahappoja on erilaisia, ja kookoksen, erityisesti neitsyskookosöljyn kohdalla täytyy tutkia hieman tarkemmin, millaisia tyydyttyneitä rasvahappoja se sisältääkään. Kookos sisältää suurimmaksi osin lauriinihappoa, joka on ns. keskipitkäketjuinen tyydyttynyt rasvahappo. Kookosen lisäksi toinen merkittävä lauriinihapon luonnossa esiintyvä lähde on äidinmaito. Miksi tyydyttyneet rasvahapot voivat pelottaa? No koska ne nostavat huonoa kolesterolia ja näin pitkällä tähtäimellä voivat johtaa erilaisiin sydän- ja verisuonitauteihin. Onko kookoksessa siis riski kolesterolin nousulle? On ja ei. Tyydyttyneistä rasvahapoista voi huudella, mutta tarkempi tutustuminen kookosöljyyn näyttää, että se on aika neutraali mitä tulee kolesteroliin. Kookosöljy nimittäin tosiaan nostaa “huonoa kolesterolia” eli LDL-kolesteritasoa, MUTTA kookoöljyn lauriinihappo nostaa suhteessa enemmän “hyvää kolesterolia”, eli HDL-kolesterolitasoa. Näiden suhde nousee HDL:n eduksi, mutta sekään ei yksiselitteisesti tarkoita, että kookosöljy jotenkin ehkäisisi sydän- ja verisuonitauteja. On oikeastaan ehkä viisainta todeta, että ei ole tutkimusnäyttöä siitä, että kookosöljy vaikuttaisi kumpaankaan suuntaan mitä tulee sydän- ja verisuonitauteihin. Tämän voisi muistaa niin kookosöljyn ihastelijat kuin vihastelijatkin.

Miksi sitten kookosöljy ja ylipäätään kookostuotteet? Koska niillä on yksinkertaisesti niin paljon hyviä käyttöominaisuuksia.

Aloitan itse asiassa ulkoisilla ominaisuuksilla, vaikka ensisijaisesti kookostuotteita varmaan kaikki kuluttaa ruokana. Nyt kun on kesä, niin kookosöljyllä on lukemattomia hyviä käyttötapoja.

Kookosöljy on ensinnäkin erinomainen hiusnaamio. Sekoitapa luomuhunajaa ja neitsytkookosöljyä 50/50 ja iske ravitsevaksi naamioksi hiuksiin noin kolmeksi vartiksi, jonka jälkeen pese tukka shampoolla ja hoitoaineella. Pörhöys ja kuivuus katoavat aivan varmasti sellaisen käsittelyn jälkeen. Tämän kun vielä itse allekirjoittanut muistaisi tehdä tässä kiireisessä vauva-arjessa, niin oma tukka ei näyttäisi niin kuivahtaneelta. Jossain vaiheessa käytin tuollaita naamiota tosi ahkerasti ja mun tukka voi silloin erinomaisen hyvin.

Kookos ja aurinko ne yhteen sopii ja siksi tämä kookospostaus on erittäin ajankohtainen nyt! Kookosöljy nimittäin toimii niin aurinkorasvana kuin after suninakin. Kookosöljyn SPF-kerroin ei ole kovin korkea, joten pitäytyisin siinä lähinnä tavallisina Suomen kesäpäivinä (SPF n. 5-10), mutta se on mahtava lisä kunnon rantalomallakin aurinkorasvaksi, nimittäin se kosteuttaa ihoa erinomaisen hyvin. Ennen kaikkea kuitenkin kookosöljy on erinomainen after sun. Se rauhoittaa ja viilentää ihoa ja antaa iholle sen kovasti kaipaamaa kosteutusta. Kookosöljy on erinomainen vartalorasva ihan muutenkin. En nyt välttämättä käyttäisi tuotetta vaatteiden alla, mutta kokeilepa joskus rasvata koko kroppa kookosöljyllä vaikka vartti ennen suihkua. Suihkun jälkeen iho on superpehmeä ja hyvinvoiva! Ennen kuin suihkutat kookosöljyn pois, hyödynnä sitä jalkojen sheivaamisessa, nimittäin iho jää tosi pehmeäksi kun sheivaa kookosöljyn kanssa. Sheivaamisessa on aina pieni tulehdusriski, joka sekin pienenee kookosöljyn kanssa. Kookosöljy on nimittäin todistetusti antibakteerinen, joten se on paras mahdollinen “sheivausvaahto”. Ja vieläpä luonnonmukainen sellainen.

Juuri tuon antibakteerisen ominaisuuden takia kookosöljy on erinomainen haavanhoidossa! Jos saat vaikka reissussa avohaavan, voitele sitä kookosöljyllä. Kookosöljy auttaa ihoa paranemaan nopeammin ja samalla tulehdusriski pienenee.

Kookosöljy on myös edullinen ja erinomainen lisä kosmetiikkapakkiin! Ensinnäkin, se sopii kaikille ihotyypeille, myös akneiholle aurinkorasvaksi ja after suniksi (koska puhdas luonnontuote ja antibakteerinen sellainen). Luomu, kemikaaliton, monikäyttöinen ja edullinen. Kaikki hienoja ominaisuuksia. Netti on tulvillaan ohjeita kookoksen käytöstä, mutta tässä muutama mun bravuuri:

– Kookos&kahvi -kuorintavoide. 50/50 suhteella kahvinpuruja ja kookosöljyä sekaisin ja sitten kasvoja pesemään. Hellävarainen, mutta tehokas kosteuttava kuorinta, jota voi tehdä niin usein kuin haluaa.
– Kookos-kuorintavoide. Sekoita kookosöljyn joukkoon kookoshiutaleita ja käytä kuorintavoiteena. Iho on silkinpehmeä tuon jälkeen.
– Kookos&probiootti -kasvonaamio. Luontaistuotekaupoista saa kapseleina probiootteja. Särje kahden ruokalusikallisen kookosöljyä joukkoon yhden kapselin jauhe, sekoita ja laita naamioksi puoleksi tunniksi. Rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja kosteuttaa erinomaisen hyvin!
– Meikinpoistoaine. Jos unohdit oman putsarin kotiin, niin vastaus löytyy tähänkin kookosöljyn purkissa. Älä vaan sörki ripsipidennyksiin, mutta muutoin meikki ku meikki irtoaa kookosöljyllä!

Näiden lisäksi kaikki ovat varmasti kuulleet oil-pullingista ja sen vaikutuksista. En ehkä allekirjoita kookosöljyn supervalkaisevaa vaikutusta (joskin se mielestäni putsaa hampaita hieman tehokkaammin, jolloin vaikutelma on valkoisempi), mutta juurikin tuon antibakteerisen ominaisuutensa takia kookosöljy on erinomainen suun puhdistuksessa. Kookosöljyllä purskuttelu vähentää plakin muodostumista ja auttaa ientulehdusten paranemiseen. Kookosöljy auttaa suuta puhdistumaan bakteereista, ja se on tutkitusti suuvesiä parempi lisä jokaisen suuhygieniaan. Kun venyttelimme päivittäin monta kertaa päivässä Danten kieltä tämän toipuessa kielijänneleikkauksessa, lääkäri suositteli siihen käyttöön kookosöljyä.

No entäs sisäisesti? 

Väitteitä puolesta ja vastaan on monia, mutta varmaa on ainakin tämä:

Kookosöljy on erinomainen paistorasva ja leivonnassa käytettävä tuote! Paistorasvana se on paljon parempi valinta kuin rypsiöljy ja vaikka neitsytoliiviöljyn terveydelliset vaikutukset on kiistattomat, paistorasvana kookosöljy toimii paljon paremmin ominaisuuksiensa puolesta. Kookosöljy voi hillitä nälän tunnetta ja se voi nostaa energiankulutusta, jolloin se voi olla hyvä apuväline laihdutuksessa. Ennen kaikkea se tuo hyviä rasvoja elimistön käyttöön helposti ja nopeasti ja on usein paljon parempi valinta kuin vaihtoehtoiset tuotteet. Leivonnassa kookosöljy on ihan voittamaton, varsinkin raakakakuissa. Lisäksi tuo toimii erinomaisesti niin smoothieissa kuin kahvissakin.

Miten sitä voi sitten käyttää? 

Kookosöljyn käyttöön on lukemattomia mahdollisuuksia, ja suosittelen lämpimästi tutustumaan kaikkiin erilaisiin raakakkuohjeisiin tai gluteenittomiin leivonnaisiin, joista saadaan vieläkin terveellisempiä käyttämällä kookosöljyä. Meillä kookosöljyä menee eniten nimenomaan smoothien joukossa ja paistorasvana. Käytän sitä myös paljon erilaisissa uuniruoissa. Esimerkiksi bataattia teen nykyään niin, että voitelen bataattilohkot kookosöljyllä ja maustan mielen mukaan ennen kuin valmistan uunissa. Bataatista tulee ihan huippuhyvää yhdistettynä kookosöljyyn! En oo oikeestaan vielä edes keksinyt, mihin kookosöljyä ei voisi käyttää, nimittäin se on osoittautunut käyttökelpoiseksi melkeinpä kaikessa mihin sitä olen kokeillut. Teen ihan pian muuten maailman helpoimman gluteenittoman teeleipäohjeen, josta huomaa, miten helposti kookosöljy menee myös leivonnassa 🙂 Foodinin kookosöljy on valmistettu hellävaraisella kylmäpuristusmenetelmällä tuoreista käsinpoimituista kookoksista, ja öljy puristetaan vuorokauden sisällä keräyksestä öljyn puhtauden, raikkauden ja tuoreuden varmistamiseksi. Kylmäpuristus taas takaa sen, että kaikki kookoksen ravintoaineet ovat tallella.

Kookosta on monessa muussakin muodossa kuin kookosöljyssä, ja tässä hieman meillä arjessa jatkuvasti käytössä olevia tuotteita:

Kookosmanna

En voi hehkuttaa tarpeeksi! LOVE IT! Jugurtin mausteena, kahvissa, leivonnassa, suoraan purkista. Ai että, se on vaan niiiiin hyvää! En kaipaa yhtään itse kahvia, kaipaan kookosmannaista kahvia tällä hetkellä kun välttelen ylimääräistä kahvin juomista imetyksen takia. Mutta kookosmannaa lusikoin suoraan purkista tällä hetkellä 😀 Kookosmanna on siis tavallaan kookossosetta, ja Foodinin kookosmanna valmistetaan Suomessa kivimyllyssä niin, että koostuus on ihan samettisen pehmeää. Kookosmanna on kookoksen lihaa ja tosi monikäyttöistä. Siitä on helppo valmistaa kookoskermaa tai kookosmaitoa, kookosjäätelöä tai mitä ikinä mieleen tuleekaan esimerkiksi smoothieiden ja leivonnaisten puolella. Mä käytän tätä ihan huolestuttavan paljon välillä 😀

Kookoskermaa saa kun laittaa 1/3 kookosmannaa ja 2/3 vettä. Kookosmaitoa saa kun sekoittaa 1/4 kookosmannaa ja 3/4 vettä. Kookosmaidosta taas saa tehtyä vaikka mitä herkullisia keittoja tai sitä voi käyttää maidonvaahdottimen kautta laten tekemiseksi.

Kookossokeri

Foodinin kookossokeri on kuivattua kookoksenkukintonektaria. Sillä on alhainen glykeeminen indeksi (noin 35), eli se ei nosta verensokeria radikaalisti. Kookossokeria on kehuttu maailman ekologisimmaksi makeuttajaksi. Tätä voi käyttää tavallisen valkoisen sokerin sijaan makeuttamisessa ja esim. raakakakuissa tämä toimii erinomaisesti.

Kookoshiutaleet ja -lastut

Kookoshiutaleet ja –lastut valmistetaan koneellisesti kuivaamalla kookoslihan ja sen jälkeen pilkkomalla haluttuun muotoon. Meillä näitä kuluu tosi paljon. Smoothie-bowleissa, leivonnaisissa, aamurahkan ja -puuron päällä ja em. kookoskuorinnassa. Kookoslastut tuo kivaa tuntumaa granolaan ja kookoshiutaleet on täydellinen lisä minkä tahansa smoothien päälle.

Kookosjauho

Loistava korvike vehnäjauholle. Kookosjauho on vähän makeaa ja vähähiilihydraattista leivontajauho ja toimii niin leivässä kuin kuin pannareissakin. Erinomainen kuidun lähde! Kookosjauho valmistetaan kookoksenlihasta ensin puristamalla öljy pois. Jäljelle jäävä massa kuivataan ja lopuksi jauhetaan hienoksi jauhoksi. Tätä ei tarvitse käyttää pelkästään jauhon tavoin, vaan tätä voi lisätä smoothien joukkoon tai vaikka puuroon 🙂

Ja vielä pari hifistelytuotetta, joita suosittelen lämpimästi, nimittäin kapryylihappo ja MCT-öljy

MCT-öljy

MCT-öljy on todennäköisesti syy, miksi uskotaan, että kookosöljy auttaa painonhallinnassa ja laihdutuksessa. Kookosöljy sisältää siis keskipitkäketjuisia triglyserideja (Medium Chain Triglyseride eli MCT), jotka voivat nostaa energiankulutusta. Nauttimalla pieni määrä keskipitkäketjuisia rasvoja päivässä, energiankulutus voi erään tutkimuksen mukaan kasvaa jopa 5 %. Etenkin urheilijat ja painonpudottajat suosivat MCT-öljyärasva-aineenvaihduntaa tukevana energianlähteenä. MCT-öljy imeytyy elimistöön eri tavoin kuin muut öljyt, sillä se imeytyy suoraan maksan kautta, jolloin se vapauttaa keholle nopeasti energiaa (samaan tapaan kuin valkoinen sokeri) mutta se ei nosta verensokeria eikä varastoidu elimistöön. MCT-öljy parantaa kestävyyttä ja suorituskykyä sekä ylläpitää lihasmassaa. Se myös poistaa uupumusta ja väsymystä. Monet on myös huomanneet, että MCT-öljyn päivittäinen käyttö vähentää makeanhimoa ja naposteluntarvetta, joka on ainakin mulle vaan ja positiivinen kehitys, nimittäin oon todellinen napostelijaluonne. Ei tee hyvää kropalle eikä hampaille.

MCT-öljy valmistetaan esteröimällä kookosöljyä, jotta saadaan kapryyli- ja kapriinihappo erotettua. MCT-öljyn rasvahapot imeytyvät elimistöön muita rasvoja nopeammin. Tätä öljyä voit käyttää salaatissa, pirtelöissä tai vaikkapa osana kuuluisaa rasvakahvia. MCT ei sovellu paistamiseen. Meillä mies käyttää joka aamu MCT-öljyä tai kapryylihappoa kahvin kanssa ja mä oon lisäilly niitä protiinipirtelöihin.

Kapryylihappo

Kapryylihappo imeytyy vielä nopeammin elimistöön kuin MCT-öljy. Kapryylihappo on siis tehokkaampaa kuin MCT, mutta muutoin hyvin samankaltaisesti toimiva tuote. Kapryylihappoa voi käyttää 1-3 rkl päivässä tavoitteesta riippuen ja se sopii erinomaisesti esimerkiksi salaattien joukkoon, rasvakahveihin, smoothieen ja ylipäätään ruoanlaittoon. Kovia lämpötiloja ja kuumennusta tulee kuitenkin välttää. Tässä on samat hyödyt kuin MCT-öljyssä, mutta monin verroin tehokkaampana 🙂

Näitä käytetään meillä siis päivittäin arjessa, niin ulkoisesti ja sisäisesti. Loppuun haluaisin vielä sanoa sanasen Foodinista ja Foodinin kookostuotteista. Kuten jo ihan ensimmäisessä Foodin-postauksessa kerroin, yritys edustaa hienoja arvoja niin kestävän kehityksen kuin eettisyyden tukemisessa. Tätä periaatetta noudatetaan myös Foodinin kookostuotteissa, joista kaikki ovat saaneet Reilun Kaupan sertifikaatin.

Kookostuotteiden valmistamisessa käytetään vain tuoreita käsinpoimittuja kookospähkinöitä ja kookospähkinät käsitellään 24h sisällä keräämisestä. Foodinin kookostuotteisiin käytettävät kookospähkinät viljellään Filippiinien aurinkoisilla saarilla maan eteläosassa. Kookoksen viljely on ollut iso osa Filippiiniläisten perheiden elämää jo pitkään. Monelle se on elinkeino. Reilun Kaupan sertifiointi takaa suoraan viljelijöille reilumman korvauksen heidän tekemästään työstä ja viljelijäyhteisöjen olosuhteita parannetaan jatkuvasti.

Foodinin kumppanit Filippiineillä kouluttaa viljelijöitä luonnonmukaiseen ja kestävämpään viljelyyn. He maksavat viljelijöille Fair Trade -premiumin suoraan ja sen lisäksi he toteuttavat erilaisia hankkeita paikallisen Fair Trade organisaation kanssa. Esimeriksi vuosien 2012 – 2015 välissä Baranguayn kylään on rakennettu porakaivoja, joista koko kylä hyötyy puhtaan juomaveden muodossa – ei ainoastaan Foodinin viljelijät. Kylään on asennettu myös aurinkopaneeleja, josta kyläläiset saavat sähköä perustarpeisiin. Foodinin kookosöljyn viljelyssä pyritään niin kutsuttuun metsäviljelyyn, jossa otetaan huomioon ympäristön hyvinvointi monimuotoistamalla biodivirsiteettiä. Näin päästään monokulttuurisesta viljelystä ympäristöä hellivään monikulttuuriseen viljelyyn, jolloin voidaan taata ettei viljelijöiden elanto ole vain yhdessä sadossa, vaan he voivat huoletta viljellä kookosta ja sen ohella myös muita raaka-aineita.

Kookospähkinät kerätään käsin kiipeämällä puun latvoihin tai pitkien keppien avulla. Keräyksen jälkeen ne kuljetetaan käsiteltäväksi puhveleita hyödyntäen. Foodinin kookosöljyn koko valmistusprosessin ajan lämpötila ei nouse yli 45°C, jolloin öljy on raakaa. Kylmäpuristus tapahtuu kahden tunnin sisällä keräämisestä. Kookospähkinät ensin rikotaan ja kuoritaan, jonka jälkeen pähkinät pestään ja käydään käsin läpi, josta hyvälaatuiset kookokset jatkavat matkaansa kylmäpuristimelle. Alhainen lämpötila, nopea käsittely ja kylmäpuristusmenetelmä takaavat Foodinin kookosöljyn hienon kookoksisen, raikkaan ja tuoreen maun.

Foodinin perustaja Lasse Jalkanen oli juuri käymässä Filippiineillä pari viikkoa sitten, ja pääsi tutustumaan yhteen Foodinin viljelijäperheistä, joka oli saanut aurinkopaneelin yhteistyön ansiosta. Lasse matkakumppaneineen olivat myös mukana istuttamassa puita ja tukemassa perheitä ostamalla lapsille koulutarvikkeita. Meille sähkö, jääkaappi ja puhdas vesi on itsestäänselvyys. Filippiineillä Mindanaon saarella, jossa Foodininkin kookos viljellään, vain harvalla on mahdollisuus sähköön tai puhtaaseen juomaveteen. Sähkö ja sen mahdollistamat valot tuovat kirjaimellisesti valoa elämään sillä lapset voi opiskella alkuillasta pimeän tulon jälkeen, kun aurinko laskee 17-18 välillä. Kyseisen viljelijäperheen arjessa tämä näkyi monina eri palkintoina, joita poika oli opiskeluistaan saanut.

On ihan mahdottoman hienoa olla yhteistyössä Foodinin kanssa, sillä sen lisäksi, että Foodin valmistaa mahdottoman herkullisia ja hyviä tuotteita arkeen, kaikessa yrityksen toiminnassa pyritään arvostamaan niin luontoa kuin ihmisiäkin. Yhteistyö on antanut mulle ihan mielettömästi tietoa ja uusia tuotteita arkeen ja ilolla tuen yritystä, joka on näin välittävä muitakin kohtaan.

Foodin tarjoaa kaikille lukijoilleni -20% alennuksen kaikista tuotteistaan koodilla mungo20 koko kesän ajan! Jos siis kiinnostuitte niin klikatkaa ittenne Foodinin kauppaan! 🙂

18 thoughts on “Voihan kookos!

 1. Hei Anna! Tähän postaukseen liittymätön kysymys, mutta kun oot tuommonen laukkufriikki, niin jään toiveikkaana odottelemaan vastausta. 🙂 Iskin äsken tilaukseen ensimmäisen kunnon “merkkilaukun” (apua tästäkö se lähtee), calf skiniä, miten yleensä suojaat/käsittelet laukut?

  1. Mikäs ihana löytyi? <3 No se riippuu laukusta. Osaa en oo suojellut mitenkään, sillä ne on jotain vähän vahvempaa nahkaa, jotka kestää käytön. Mulle on joskus suositeltu ihan Nivean sitä sinistä purkkirasvaa, jolla oon suojannu mun calf skin boyta, ja se on toiminu hyvin 🙂 Riippuu hirveesti kyllä laukusta, ja kannattaa kysyä suoraan sieltä yritykseltä, että mitä ne suosittelee? Niillä voi olla joku oma hyvä suositus 🙂

 2. Rakastan kaikkia kookosjuttuja, mutta tuota mannaa en ole jostain syystä vieläkään tullut kokeilleeksi. Nyt lähtee tilaukseen alekoodin innoittamana, eli kiitos kivan tarjouksen järkkäämisestä 🙂

  1. Kiva kuulla 🙂 ja suosittelen myös lämpimästi noita kookoshiutaleita, nimittäin ne on musta Foodinilla ihan älyttömän hyviä <3

 3. Moikka! Menee heti tilaukseen!! 🙂 Mulla ei jossain syystä toimi tuo koodi. 😮 onko muilla samoja ongelmia?

  1. Mä kyselin Foodinilta, ja pitäisi kyllä toimia ihan kunnolla. Eikä väliä minkäkokoisia kirjaimia käyttää 🙂 Kokeilepa uudelleen, ja jos ei onnistu, niin voisitko ottaa Foodinin asiakaspalveluun yhteyttä, he auttavat mielellään selvittämään miksi ei 🙂

 4. Moikka! Kun käytät kookosöljyä paistorasvana, tuleeko siitä kookoksen makua mukaan ruokaan? Mietin että kanan ja kalan tms kanssa se sopisi, mutta lihaan en kyllä haluaisi kookoksen makua ja siksi kyselen ️

  1. Mun mielestä ei tuu. Mä en ainakaan huomaa, mutta mä tosin rakastan kookoksen makua ja käytän sitä paljon, eli joku vaivihkainen maku ei ehkä rekisteröidy mulle. Mutta en mä kyllä oo huomannu ja paistan lihanki kookoksessa. Kokeile kerran, jos siitä makua tulee, niin musta se on sellasta kevyttä ja melko huomaamatonta 🙂

 5. Kiinnostava postaus! Itsekin olen hurahtanut kookokseen aivan hiljattain. Tämä tapahtui siksi, että olin juhlissa ja puolet osallistujista olivat singaporelaisia. Yksi heistä sitten kokkaili kaikkea ihanaa ja pariin ruokaan hän laittoi kookosmaitoa – silloin rakastuin kookokseen. Laitan kookosmaitoa ja kookoskermaa moniin ruokiin, etenkin wokkeihin ja pastaan! Se sopii ihan tajuttoman hyvin tulisen mereneläväpastan kanssa!

 6. Moikka! Onko tuo mct öljy pahan makusta? Oon jauhetta maistanu joskus ja se oli ihan kauhiaa. Pitänee tehä tilaus ku on alekoodiki. 🙂

  1. Mun mielestä se ei maistu millekään? Tai siis kun sen lisää kahviin, niin kahvista tulee vaan vähän rasvasemman makusta?

Leave a Reply