Epärunebergintorttumaiset Runebergin tortut

runeberg (5 of 9)

Tiedättekö mitä? Mä en tykkää Runebergin tortuista. Varsinkaan niistä, joissa on se karvasmantelin ja liköörin maku. Yäks. Mut ne on tosi söpöjä! Ja koska koskaan ei ole liikaa tekosyitä leipoa, mä hyödynnän Runebergin päivää (5.2.) aina kun voin, ja teen mun mungoversioituja Runebergin torttuja. Jotka ei siis maistu yhtään samalta, mut näyttää samalta.

Ajattelin jakaa teillekin näistä ohjeen, sillä näiden tekeminen on superhelppoa, ja nää on oikeesti aika hyviä!

Mitä tarvitset?

Torttuihin:
100 g pipareita
(mä tykkään eniten käyttää Annas niitä omenakaneli tms. pipareita, joissa on hento omenan maku, mut kaikki käy)
2 dl mantelijauhoja/mantelijauhetta
0,5 dl korppujauhoja
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
250 g voita
4 munaa
2 dl vispikermaa
Koristeluun:

vadelmahilloa (mä käytän paistonkestävää, mut eipä sillä kai väliä)
sokerikuorrutetta (purkista, tai sitten sekoita 3 dl tomusokeria, 1,5 rkl vettä ja 1 rkl sitruunamehua)

runeberg (1 of 9)

Laita ensin uuni 200-asteiseksi lämpenemään.

1. Vatkaa sokeri ja voi. Tätä on aina väittelyä siitä, miten pitkään tätä pitää vatkata ja vaahdottaa, kun toiset on sitä mieltä, että sen pitää olla ihan vaahtoa, toisten mielestä ei ole mitään eroa. Siitä on tehty sen verran empiirisiä kokeita, että oon ite kallistunut aikoja sitten siihen, että tulos on ihan sama vaikka ei vaahdottaisi ihan vaahdoksi. Itse vatkailen joku 5-10 minuuttia, että seos on vähän kuohkeeta, ja se riittää mulle. Lisää joukkoon yksi kerrallaan kananmunat.

2. Murustele piparit. Mä heitän piparit yleensä Minigrip-pussiin ja pyyhkeen väliin. Sit vaan lihatataltalla pientä hakkailua, niin ne on aika hyvin silppuna. Paras lifehack, johon oon törmänny jossai blogissa 🙂

3. Sekoita piparirouhe, mantelijauhot/mantelijauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja korppujauho erillisessä astiassa.

4. Sitten vaan sinne voisokerimuna-sekoituksen joukkoon vuoronperään vispikermaa ja jauhosekoitusta. Vatkaile pienellä teholla, että taikina tasoittuu ja kääntele se vielä kunnolla nuolijalla.

runeberg (2 of 9) runeberg (3 of 9)

Annostele kuppikakkumuotteihin, melkein täyteen.

Paista uunin keskitasossa n. 25 minuuttia, kunnes kakkuset on nätin ruskeita päältä. Älä availe ja sulje luukkua, koska kakut lässähtävät aina kylmyydestä, ja parhaan muhkean ja mehukkaan tuloksen saa antamalla niiden olla rauhassa.

Mä en leikkaa niistä sitä hattuosaa poist, vaikka niin moni taitaa tehdä. Kakut nousee ylhäältä kuperanmalliseksi, mutta mä laitan sen pyöristyneen osan aina pohjalle ja pohjasta tulee kakkujen tasainen yläosa 🙂

Annostele lusikalla hieman vademahilloa päälle ja ympyröi se sokerikuorrutteella. Laiskat voi ostaa sokerikuorrutteen valmiina leivontaosastolta tai sitten sekoittaa astiaan tomusokeria 3 dl, vettä 1,5 rkl ja sitruunamehua 1 rkl. Sitten vaan pussista kulma vähän rikki ja kuorrute sinne ja puserrettavaksi.

runeberg (4 of 9)

Ja voilá! Mulla tulee ainakin tällä ohjeella aina superhyviä ja herkullisia torttuja, jotka ei oo yhtään kuivia, vaan päinvastoin. Siksi en kostuta niitä ollenkaan. Ne on tosi pehmeitä ja herkullisia muutenkin! 🙂

runeberg (6 of 9) runeberg (7 of 9) runeberg (8 of 9)

Meillä jäi häistä noita kaakaobuffetin antimia yli, ja hyödynsin niitä eilen 🙂 Keitin tytöille kaakaot tohon termariin valmiiksi ja sain taas tekosyyn käyttää tollasta. Mä bongasin noita kaksi kpl kympillä Torista ennen häitä, ja ne oli musta täydellisen rosoisen vanhannäköisiä sinne kaakaobuffettiin, josta olin saanut pakkomielteen. Säästimme ne tietenkin käyttöön muutenkin, ja varmasti näitä tullaan hyödyntämään myös jatkossa piknikeillä.

Siitä vaan kokeilemaan, tulkaa kertomaan mitä tykkäsitte! 🙂

6 thoughts on “Epärunebergintorttumaiset Runebergin tortut

  1. Hei Anna,

    hassu kysymys – eikä liity leipomiseen:) Sulla on Mulberryn DIY huivi viltistä tehtynä. Ei olisi jäljellä loppua viltistä, josta myydä huivi minulle? Kiitos!

  2. Näteiltä kyllä näyttää! Parhaan vaahdon saa oman kokemukseni mukaan, kun vatkaa ensin kaikkia munia hetken pelkiltään, ja sitten lisäilee sokerin pienissä erissä. Eikä kestäkään yhtä kauaa, kuin tuolla toisella menetelmällä. 🙂

  3. Itse rakastan ihan niitä tavallisiakin torttuja mutta meillä pyörii keittiössä ylimääräinen paketti just niitä omenaisia Annas-pipareita ja oon miettinyt, mitä niillä tekisin 😀 Vastaus taisi tulla tässä! Kokeilen aina tosi mielelläni uusia reseptejä. Oot myös laittanut tortut todella sievästi esille!

Leave a Reply