Glögiä ja pullaa

Hardys Bin (2 of 8)

* Kaupallinen yhteistyö Hardy’s viinien kanssa

Ahhhh, joulu, glögin ja joululeivosten kulta-aikaa… Mulla tänä vuonna toki alkoholittoman glögin aikaa, mutta kun tässä pidimme ystävien kanssa mukavan rennot “pikkujoulut” glögin ja pullan äärellä, on hyvä hetki jakaa pientä glögivinkkailua. Eihän jouluunkaan ole enää kuin alle viikko! Apua, joko lahjat on pakattu?

Mä en oo koskaan löytänyt mitään kultakimpaleita valmiista alkoholillista glögeistä vaan luotan aina vaan kaupan hyllyn holittomiin glögeihin ja niihin sekoitettuun viiniin. Tällä kertaa sain yhteistyökumppaniltani, australialaiselta Hardy’s viiniperheeltä haasteeksi kokeilla, miten Hardy’sin BIN-sarjan viinit sopivat tähän tehtävään. Koska en itse päässyt tarkempaa analyysiä tekemään (mitä nyt huulilla sipaisin miehen lasista makua mielenkiinnosta), niin kutsuin kaverit kokeilemaan. Toki itse viinit ovat hyvin tuttuja, mutta glögin joukossa en olekaan niitä tainnut ennen käyttää.

Hardys BIN –viinisarja saattaakin olla joillekin jo hyvinkin tuttu, sillä kyseessä on yksi myydyimpiä viinejä Alkossa. Pullojen ulkoasut muuttuivat kuitenkin tuossa marraskuun 2016 aikana, mutta muutos koski vain pullojen ulkoasua. Laadukas sisältö puysyy edelleen samana. En suoraan sanottuna ollut edellisten ulkoasujen fani, vaan ne saivat mielestäni viinit näyttämään hieman “halvalta”. Tämä uusi etiketti taas on mielestäni hyvin kaunis, perinteikäs mutta moderni ja paljon arvokkaamman näköinen. Sellainen, jonka kehtaa iskeä pöytään mihin tahansa tilaisuuteen, vaikka kyseessä onkin “alempien hyllyjen” viini.

Leivoin illan kunniaksi ihan superherkullisen tähtipullan, ja jaan sen ohjeen teille pian, nimittäin tämä oli täydellinen herkku viinien kanssa! Okei okei, jos saisin itse juoda viiniglögiä juuri nyt, niin parittaisin sen varmasti pipari-vuohenjuusto-viikuna -pikkunaposteltaviin, mutta kyllä alkoholia juovat ystävätkin tätä yhdistelmää kiittelivät 😉 

Hardys Bin (8 of 8)

Hardys Bin (5 of 8)

Hardys Bin (4 of 8)

Hardys Bin (1 of 1)

Mitä Hardysin BINit siis ovat? Ne ovat australialaisia sekoiteviinejä, joista… 

Hardys BIN 141 Colombard-Chardonnay on kuiva ja hedelmäisen raikas valkoviini (hinta Alkossa 6,78€ 75 cl). Valkoviini on tosiaan yksi Alkon suosikkeja, joka on ollut niin kuluttajien kuin ammattilaistenkin mieleen. Tästä hintaluokasta nimittäin löytyy yleensä viinejä, jotka eivät ole ihan näin hyviä 🙂 Hennon omenainen maku sopii jouluun kuin nappi silmään ja muuten BIN 141 on hirveän hyvä kaveri esim. salaattien kanssa.

Hardys BIN 343 Cabernet-Shiraz on meidän suosikki “edullisista” punkuista. Sellainen viini, jota kehtaa hintansa puolesta käyttää ruoanlaitossa, mutta samalla kaataa lasiin juotavaksi sen ruoan kanssa. Viini on aika pehmeä ja “helppo” punkku, joka on samanhintainen kuin valkoinen ystävänsä. Tämäkin on oman hintaluokkansa yksi suosikkiviinejä. Ja kuten ystävämmekin saivat huomata, aika täydellinen glögiviini! Erityisesti punaviinissä tuo uusi etiketti toimii mielestäni tosi kauniisti, ja on todella arvokkaan näköinen.

Hardys Bin (3 of 8)
Hardys Bin (1 of 8)

Hardys Bin (6 of 8)

Hardys Bin (7 of 8)

Mä panostan yleensä leivontapuoleen, enkä jaksa kotona läträtä kotitekoisen glögin parissa, vaikka varmasti herkullisia glögejä saisi tekemällä itse. Luotin kaupan valmisvalikoimaan, ja päätin kokeilla niin vaaleaa kuin tavallista glögiä!

Parasta glögin viinillä höystämisessä on se, että sitä voi tehdä jokainen oman maun mukaan. Itse keitän glögin aina kasarissa tai kattilassa. Tuon sen kuumalla levyllä lähes kiehumipisteeseen asti, mutta glögin ei kuulu kiehua. Sitten vaan kaatimeen ja viiniä joukkoon. Mä laitan yleensä aika kevyttä glögiä, 1/4 viiniä ja 3/4 glögiä. Tujummasta tykkäävät voivat kaataa joukkoon lisää halutessaan 🙂 Ja pallomahaiset tai muuten vaan alkoholittomat saavat omansa ennen viinin lisäämistä. Mä tykkään laittaa glögin joukkoon kanelitankoja, vaikken nyt tiedä tuoko ne mitään makua juurikaan. Onpahan ainakin söpöjä ja niillä voi sekoitella glögiä halutessaan.

Vaalea glögi yhdistettynä valkoviiniin oli ystäville yllättävä, mutta mieluisa yhdistelmä! Pehmeä, makea eikä yhtään liian tunkkainen! Oli kuulemma superhyvä yhdistelmä ja ihmisten mieleen. Jotenkin erilainen kuin mitä jouluna yleensä makumaailmassa ollaan totuttu. Vähän kuin sellainen Hot Apple Cider, mitä briteissä tuli juotua, mutta kuitenkin viinimäisempi ja elegantimpi maku.

Punaviinillä höystetty glögi oli kuitenkin osan suosikki, ja BIN 343 toimi kyllä erinomaisen hyvin glöginkin joukossa! Mitä nyt mieheltä sipaisun maistoin, niin tuosta puuttuu sellainen punkkumainen terävyys glögin joukossa. Glögi-BIN343 -yhdistelmä oli tosi pehmeä ja hillitty, ja jotenkin aikuiseen makuun.

Minähän litkin glögiä kyllä ihan tarpeeksi ihan alkoholittomana versiona ja pullaa söin ainakin kahden edestä. Keksin pikkujipon tuohon tähtipullaan, ja siitä tuli ihan törkeen hyvää! Se ei ehkä kuvassa ole niin kivannäköinen, mutta oli myös tosi nätti ja näyttävä näin jouluiseen pöytään. Siitä lisää huomenna tai ylihuomenna, teen pienen ohjeistuksen, jos joku intoutuu vaikka aatoksi leipomaan. Mulla on sellainen olo, että joudun tuollaisen väkräämään aattona, oli nimittäin aika herkkua 🙂

Mutta kertokaa toki, kumpi glögi teihin uppoaa enemmän, vaalea vai tumma? 

* Ja kuten aina, alkoholilainsäädännön takia en voi julkaista mitään kommentteja, jotka koskevat alkoholia 🙂 

4 thoughts on “Glögiä ja pullaa

  1. Mä laitan punaviiniglögin slow cookerissa (lämpenee noin tunnissa), ja sekaan heitän kanelitangon, muutaman tähtianiksen ja neilikan, ruskeaa sokeria, pilkotun appelsiinin ja pilkotun sitruunan. Maistuu melkein talviselta sangrialta, kannattaa kokeilla!

  2. Pulliin ja glögiin liittymätön kysymys… Muistelin, että olet muutamaankin otteeseen vierailut Pariisissa. Mikä on mielestäsi kivaa aluetta esim hotellin sijainnin kannalta? Päätin ostaa avopuolisolle lennot kyseiseen kaupunkiin. Omasta vierailustani on jo kulunut monen monta vuotta, joten muistot hieman hämärän peitossa 🙂
    Vaaleaa glögia ostan hyvin harvoin.. Tumma nähtävästi uppoaa siis enemmän 🙂

  3. Olen leiponut vastaavanlaisen ‘tähtipullan’, muistaakseni toissa kesällä ja se upposi hienosti vieraisiin. 😉 Meidän omassa oli kaneli-sokeri -täyte, mutta ulkomuoto prikulleen sama kuin tuo sinun leipomasi. Herkulliselta näyttää tarjoilut, ihanan jouluista tunnelmaa. Ihanaa joulun odutusta teidän perheelle. 🙂

    -A-

Leave a Reply