Tulinen thaimaalainen keitto, Mungon tavalla

IMG_3878-2

Kokeilin tosiaan eilen ensimmäistä kertaa koskaan tulisen thaimaalaisen keiton valmistamista. En tiedä, miksen ole uskaltanut lähestyä tätä haastetta aiemmin, sillä rakastan tulisia kookoskeittoja. Päätin siis eilen napsia lähikaupasta mukaan sopivia aineksia, ja kokeilla tehdä omannäköisen version Tom Kha Gai -keitosta.

Ja voi että, kun tuli ihan sairaan hyvää!! Mieskin tykkäsi ihan tosi paljon, joten päätin jakaa ohjeen heti bloginkin puolella. Ihan siltä varalta, että itsekin unohdan mitä eilen tein, ennen kuin saan tehtyä tuota uudemman kerran.

TARVITSET: 

Keittoon: 
1 prk kookosmaitoa
n. 500 gr broilerin rintafilettä tai suikaleita
herkkusieniä noin 7 keskikokoista. (olisin halunnut siitakesieniä tähän, mutta niitäpä ei Kuopiosta ihan niin helpolla löytynyt :/)
Sitruunaruohoa tai sitruunaruohotahnaa
Inkivääriä tai inkivääritahnaa
Kalakastiketta
1 paprika
n. 10-15 kirsikkatomaattia
kanaliemikuutioita
nuudeleita oman maun mukaan, mä käytin riisinuudeleita
bambunversoja
kaffirin limetinlehtiä (löytyy purkista mm. Sipce Upilta, tai kuivattuna HeVi-osastolla)
chilijauhetta / chilikastiketta

Koristeluun:
korianteria
chiliä
limejä

Työvälineet: 
Veitsi, leikkuulauta, siivilä ja kattila/pata

IMG_3870-2

En valitettavasti ottanut välikuvia, koska keskityin niin herpaantumatta tähän uuteen kokeiluun. Mutta, tämän valmistaminen on helppoa!!

Mittaa kattilaan n. 1,2-1,5 litraa vettä. Heitä joukkoon kolme kanaliemikuutiota. Kun ne ovat sulaneet lämpimään veteen, lisää joukkoon pieni kourallinen kaffirin limetinlehtiä, pari ruokalusikallista inkivääritahnaa ja pari lusikallista sitruunaruohotahnaa. Kiehauta ja anna keittyä n. 5-7 minuuttia. Ota kuuman kestävä syvä astia, ja kaada seos siivilän läpi, minkä jälkeen palauta se kattilaan. Sitruunaruohotahnasta jää palasia ja siivilä metsästää ne kätevästi. Kaffirinlimetin lehdet jäävät myös siihen siivilään sopivasti.

Seuraavaksi lisää sienet. Jos olet onnekas, ja sinulla on siitakesieniä, kiehauta ne ja keitä n. 10 minuuttia (netistä löytämäni arvio), herkkusieniä keittelin n. 6-7 minuuttia. Sitten joukkoon broilerisuikaleet. Itse käytin rintafilettä, jotka olin paloitellut suikaileiksi. Kiehauta ja anna keittyä n. 10 minuuttia.

Lisää joukkoon suikaloitu paprika, bambunversot ja nuudelit, sekä chilitahnaa tai chilijauhetta oman maun mukaan. Itse lisäsin mielestäni alkuun aika maltillisesti, mutta kas, melko tulista siitä tuli 😀 Lorauta joukkoon myös kookosmaito ja n. ruokalusikallinen kalakastiketta. (Kookosmaito näyttää helposti purkissa oudolta, se rasvainen osa ja vesi ikään kuin jakautuu, joten sekoita se ennen lisäämistä) Kiehauta vielä kerran kookosmaidon kanssa keitos ja sekoittele miedolla lämmöllä hetken. Nosta kattila levyltä ja lisää tomaatit joukkoon.

Voilá!

Koristele korianterinlehdillä, chilillä ja limeillä ja tarjoile kuumana!

IMG_3876-2
IMG_3889-2

Nyt kun tämä onnistui näin hyvin, veikkaan, että tästä tulee jokaviikkoinen herkku! Tässä on miljoona muutosmahdollisuutta nimittäin. Jos olet kasvissyöjä, vaihda kana tofuun tai tee keitto vain kasviksista. Voisin kuvitella, että joukkoon sopii parsakaali, kurkku, minimaissi ja vaikka mikä muu herkku. Naudanlihakin voisi toimia tässä tosi hyvin. Itse taidan ensi kerralla tehdä tuon jättiravuista ja jostain on perhana löydettävä niitä siitakesieniä 🙂

Eilen meni illalliseksi pari lautasellista ja loput upposi napaan lounaana tänään. Ja nyt jo tekee mieli lisää. Kookoskeitot vaan on niin parasta, mitä tiedän 🙂

Mitenkäs teille, maistuuko kookoskeitot? Kertokaahan jos ohjetta kokeilette, miten onnistui 🙂

28 thoughts on “Tulinen thaimaalainen keitto, Mungon tavalla

 1. Kiitos reseptistä, pitää ehottomasti kokeilla! 🙂 Olen pitkään harkinnut jonkin thaikeiton kokeilua, mutta aina ajatellut että en kuitenkaan osaa. Tätä kyllä testaan! Kiitos myös ihanasta blogista. 🙂 Nim. monta vuotta seurannut ei ennen kommentoinut

 2. Hei mä tein just tänää tätä 😀 Tai vähä eri ohjeella… Ja just siitakkeilla 😀 Suosittelen laittaa lautasen pohjalle kourallisen mungpavun ituja! Aivan ihania 🙂

 3. Me ollaan tehty jotakin tällaista keittoa muutamia kertoja, ihanan makuista 🙂 Tosin meidän tekemä keitto (soppa kuulostaa niin väärältä tässä tilanteessa…) on ilman nuudeleita, joskus voisi kokeilla heittää niitä sekaan myös 🙂 Meillä on myös ollut kokonaisia sitruunaruohoja, jotka ollaan paloiteltu ja inkivääri raastettu. Sitruunaruohotahna voisi olla sinänsä toimivampi ratkaisu, ettei mun tarvitsisi käyttää kauheasti aikaa niiden palasten kalasteluun, kun en tykkää syödä niitä 😀 Ja meillä on aina pienoinen “kiistely” siitä, kumpi avaa ja kaataa kalakastikkeen. Se kun haisee niin karmeelle suoraan purkissa, mutta tähän keittoon se kyllä sopii, joten aina se sinne mukaan pistetään. Kerran avomies onnistui roiskimaan sitä käsilleen, huh sitä hajua sen jälkeen :O (saatoin nauraa kippurassa vieressä samalla tosin O:) )

  1. Joo, se on ihan karseen hajuinen 😀 Ja noi tahnat oli käteviä, kun vähensi hommaa ja teki tuosta hyvin nopean illallisruoan 🙂

   1. Tykättiin molemmat, kiitos kysymästä! Oli todella toimiva 🙂 Ainut vaan mitä joku muukin oli kirjoittanut niin ois kai pitänyt pilkkoa nuudelia raakana vähän pienemmiksi kun oli vähän hankala syödä 😀

 4. Tää menee kyllä ehdottomasti testiin pikimmiten! Ollaan miehen kanssa innostuttu tekemään thai tyylisiä ruokia viimeaikoina, ja korianteri-osterikastike-inkivääri-chili kombo onkin ollut vakkari lisukkeet melkein joka ruokaan 😀 täsmennys vielä reseptiin, laitoitko siis kanat raakana kehittymään liemeen, vai otitko pinnat ensin pannulla?

 5. Kokeilin tätä ja tuli tosi tosi hyvää!! kiitos kun jaoit ohjeen 🙂 en oo ennen käyttänyt keitoissa riisinuudelia niin jäin miettimään, että pitäiskö se palotella jo “raakana”? huomasin, että keitosta nuudeli on aika hankala syödä pitkänä suirona? 😀

 6. Käytiin eilen miehen kaa hakeen tarvikkeet just tähän, tänään illalla pitäisi pistää keitto porisemaan! Ei koskaan laiteta mitään näin “erikoista” itse, että reseptin luettuani oli kyllä pakko alkaa kerrankin suunnitella kokeilua, niin hyvältä kuulostaa 🙂 Sitruunaruohotahna yms oli meidän korviin niin hasardia, että käytettiin varmaan tunti aikaa myyjien kanssa niiden etsimiseen! 😀 (kun ei siis kukaan tiennyt minkänäköisiä juttuja etsittiin) Kun loppujen lopuksi löydettiin kaikki, niin eiköhän illalla tule tehtyä hyvää onnistunutta keittoa!

 7. Tänään oli Keskustan ( Kuoopion tietenkin) sokoksen s-marketissa siitake sieniä. Semmoisessa pienessä valkeassa erillisessä kylmiöhyllyssä siellä hevi-osastolla. Heti tulit sinä mieleen kun ne näin. 😀

 8. Hitsin hyvää tuli! Kaffirin lehdet tuotti päänvaivaa, mutta viimein löyty ykkösrastilta:”D ja siitakesieniä saa prismasta!

Leave a Reply