Japani – ruoka

tokiopun (23 of 28)

Päätinkin aloittaa nämä varsinaiset Japani-postaukset ruoalla, sillä se oli yksi tärkeimpiä juttuja mulle Japanissa 😀 Kyllä, säälittävää. Mä opin syömään sushia vähän jälkijunassa, mutta sen jälkeen kun ihastuin Australiassa sushiin 2011, olen ollut ihan ehdoton japanilaisen keittiön fani. Rakastan sushin lisäksi kaikkia muitakin japanilaisen keittiön ruokia, teppanyakia, tempuraa, ramenia, sukiyakia, gyozia ja kaikkea muutakin! Mieskin on meidän seurustelun myötä muuttunut ihan Japani-faniksi mitä tulee ruokaan, ja siksi odotukset olivat kovia Japanissa ruokailujen suhteen.

Eikä Japani aiheuttanut pettymystä! Tai no hetkellisesti olimme pettyneitä sushiin Japanissa, mutta se oli ohimenevää onneksi. Palataan tähän kohta.

En nyt rupea ketään opettamaan japanilaisista ruoista, sillä olen täysin itseoppinut, mutta haluan korostaa kaikille japanilaista keittiötä sushiin yhdistäville, että se on kaikkea muuta kuin! Itse rakastan uppopaistettuja tempuroita ja teppanyaki-ruoista, jotka ovat siis tuollaisilla isoilla rautalevyillä paistettuja ruokia. Sukiyaki on ihan älytöntä herkkua, ja esim. gyozat ovat parhaimmillaan ihan tajunnanräjäyttävän herkullisia. Australiassa pääsi kokemaan japanilaista ruokaa aika joka muodossa sen takia, että japanilaisia maahanmuuttajia on maassa paljon ja sitä myötä myös japanilaisia ravintoloita.

Hämmentävintä japanilaisessa ruoassa on musta se, että sitä voi vetää ihan älyttömän paljon, ilman, että olo on ähky tai sellainen painava. Mun elimistölle sopii japanilainen ruoka tosi hyvin, enkä ole ikinä missään reissun päällä tuntenut oloani niin hyväksi. Ei turvota, on koko ajan mukavan täysi olo, ruokaa voi vetää herkullisuuden takia tuhottomasti, mutta olo ei ole ähky. Japanilainen ruoka on loppujen lopuksi kaikin puolin tosi terveellistäkin!

No anyway, sekä Kiotossa että Tokiossa on varmasti triljoona hyvää ravintolaa, mutta tässä meidän suosikit matkalta. Pahoittelen muuten, että kuvia ruoasta on niin vähän. Jotenkin sitä meni aika siinä, että tilasin äidille ja tädille ruokia ja keskityin itse syömään ja nauttimaan. Joudutte siis uskomaan mun sanoja ja ajatuksia kuvien sijaan joissakin paikoissa 😀

Olen listannut ne niin, että ensin on alue ja sitten ravintolan nimi. Hintataso € = edullinen, €€ = 20-30 euroa / ruokailu ja €€€ = hintavahko. Palvelu oli kaikissa paikoissa erinomaista ja ystävällistä, sitä en edes ala erikseen listaamaan.

Shibuya – Kichiri
Jonotus:
ei jonoa
Hintataso:
€€

tokiopun (1 of 28)

tokiopun (26 of 28)

Shibuya crossingin lähellä, ihan ison Adidaksen vieressä on sellainen ravintola kuin Kichiri, musitaakseni 5F-kerroksessa ihan sen Adidaksen liikkeen vasemmalla puolen. Ravintola on tosi suloinen ja tyylikäs. Asiakkailta riisutaan kengät heti alkuun, ja ruokailu tapahtuu kengittä. Matalat pöydät ja tyynyt ruokailussa on tosi japanilaista, ja ruoka aivan älyttömän hyvää! Suosittelen kokeilemaan majoneesi-rapuja, me jouduttiin tilaamaan niitä lisää! 😀 Kaikki tilaamamme oli älyttömän hyvää, tarjoilijat puhuivat melko hyvin englantia ja paikka oli äärimmäisen tunnelmallinen. Tilasimme yhteisiä annoksia pöytään, että kaikki pääsivät kokeilemaan. Söimme mahat täyteen ja jaoimme yhden valkoviinipullon, ja loppulasku oli n. 26 euroa per hlö.

Mielestäni aivan erinomainen löytö Shibuyassa, sillä me päädyimme tänne ihan vahingossa kun Uobei Sushiin oli älytön jono.

Shibuya – Uobei Sushi
Jonotus:
5 min – 60 min
Hintataso:

tokiopun (27 of 28)

tokiopun (28 of 28)

Uobei Sushiin pääsimme vihdoin viimeisenä iltanamme Tokiossa. Etsimme paikkaa jo ensimmäisenä iltana ja löydettyämme paikan, löysimme myös älyttömän jonon. Jono varmasti menee melko nopeasti, mutta me emme jaksaneet odotella, vaan menimme ym. Kichiriin. Kuitenkin pari lukijaani oli tätä kehunut ja TripAdvisorissakin tämä oli kehuttu. Viimeisenä iltanamme Tokiossa olimme vasta hieman ennen 22 ravintolalla, ja odotimme vain n. 4 minuuttia. Ensinnäkin, ravintola on makea elämys. Homma toimii niin, että tilaat itsellesi 1-3 lautasta kerrallana iPadilla, ja ruoat tulevat eteesi hihnalla tosi pian tilauksesta. Sushi on aivan TÖRKEÄN herkullista! Me ei ensin meinattu uskoa silmiämme kun katsoimme hintaa. Lautanen maksoi aina 100 yeniä, eli noin 0,80 euroa. Lautasilla oli mitä herkullisimpia nigireitä, mikä tuntu ihan naurettavalta kun on tottunut siihen, että Suomessa nigireistä saa maksaa 5-8 euroa lautaselta ihan kevyesti. Mä söin 15 (oli vähän nälkä :D) lautasellista sushia ja tilasin kaksi limua ruokailun aikana, ja mun loppulasku oli n. 14 euroa. Ihan naurettavan halpaa 😀 Mies ei meinannut lähtiessäkään uskoa, että kaksi olutta ja hirvee kasa nigirejä oli 16 euroa. Hommahan toimii tuolla niin, että saat tullessa sellaisen muovisen numeroidun kortin, joka on kytköksissä samanumeroiseen iPadiin. Tilatessasi ruokia, ne päivittyvät automaattisesti sille sun kortille, jonka sitten viet kassalle lähtiessä.

Suosittelen TODELLA lämpimästi ainakin liekitettyä ebi-rapua ja rapu-avocado-sipuli -nigiriä. Aivan törkeän hyviä!

Sushin kanssa meillä kävi vähän jännästi Japanissa. Mä siis rakastan vähän sellaista fusion-sushia, eli kaikkia sellaisia lämpimiä makirullia a la Tokyo55 ja rullia, joissa on vaikka mangoa, melonia tai tuorejuustoa jne. No, ensinnäkin, kaikki sushipaikat, jotka me löysimme, keskittyivät nigireihin. Makeja toki oli, mutta vähemmän. Ja yleensä tavallisia makeja, joissa merilevä ulkopuolella. Mä tykkään itse inside-out -rullista, joissa riisi on ulkopuolella. Aika “simppeleitä” susheja oli tosi paljon, eli sellaisia missä oli vain yhtä täytettä, tai kahta kalatäytettä. Matkan aikana selvisi, että hedelmät ja esim. avocado on aika hintavaa Japanissa, ja siksi niitä ei saa ihan hirveenä missään. Toki siis sushissa tärkeintä on kala ja äyriäiset, ja niissä maku oli kyllä kaikissa paikoissa erittäin kohdallaan! Tuoreuden todellakin maistaa! Mutta hieman olin ehkä alkuun pettynyt tarjontaan, ennen kuin pääsimme Kiotossa erinomaiseen sushipaikkaan, ja sitten tietenkin tuohon Uobeihin. Sushiravintolojen löytäminen ei käynyt sekään ihan niin helposti kun kuvittelin, mutta mä luulinkin, että siellä on joka askeleella sushipaikkoja.

Kävimme myös Tsukijin kalamarkkinoilla tutustumassa alueeseen ja odotimme löytävämme sieltä erinomaisen ruokapaikan, koska alueen sushia kehuttiin niin kovin. Suurin pettymys taisi olla hinta, koska siinä missä Uobeissa maksoi joka lautanen 100 yeniä, niin Tsukijissä oli useassa paikassa nigiri-lautasen hinta jopa yli 1000 yeniä, eli 8 euroa. Aikamoista riistoa muihin alueisiin verrattuna. Valitettavasti minulta ei liikene ruokasuositusta Tsukijin markkinoilta, sillä paikka, jonka lopulta valitsimme oli kaikin puolin pettymys, ainoa sellainen Japanissa.

Asakusa- Tendon Soba Udon
Jonotus:
0 min
Hintataso:

tokiopun (21 of 28)

tokiopun (22 of 28)

tokiopun (23 of 28)

tokiopun (24 of 28)

tokiopun (25 of 28)

Asakusassa pyöriessämme etsimme vaan jotakin herkullista ruokapaikkaa. Tempura houkuttelee aina, joten etsimme erästä kehuttua Tempura-paikkaa. Kysyin tästä ravintolasta ohjeita, joita en kieliongelmien vuoksi oikein osannut tulkita. Samalla ohitseni kuitenkin kannettiin niin herkullisen näköinen annos, että en voinut vastustaa. Jäimme sitten tänne. Ja voi pojat, oli loistavaa tempuraa!! Valmiit annokset, joita tarjottiin menulla oli n. 7-10 euroa muistaakseni, mutta me tuunasimme omat annoksemme. Mun annos taisi olla jotain 13 euron pintaan ja se sisälsi kaksi jättirpaua (ihan oikeesti jättejä, kaksi kertaa mun peukalon kokoisia :D), kaksi isoa rapua, sienen, paprikaa, lootuksenjuurta, papuja ja scampia. Annoksen pohjalla on riisiä ja tempuran päällä tosi herkullista kastiketta.

Pienenä vinkkinä, ottakaa omat juomat mukaan! En tiedä miksi, mutta tuolta sai vain bisseä tilattua! Tai vihreetä teetä. Eli jos haluatte vettä tai limua, tuokaa omanne. Kyseessä on “pikaruoka”paikka, mutta ihan viihtyisä ja todella hyvää ruokaa saa edullisesti 🙂

Ueno – markkinat

tokiopun (13 of 28)

tokiopun (8 of 28)

tokiopun (9 of 28)

tokiopun (10 of 28)

tokiopun (12 of 28)

tokiopun (11 of 28)

Koska olimme Japanissa sakura-aikaan, oli kaikki hanamit täydessä vallassa. Hanami on siis piknik-juhlaa kirsikankukkien kukinnan aikaan, ja siellä missä on kukkia, on myös markkinoita, piknikkeilijöitä ja muuta juhlintaa. Ueno Parkissa pyörimme iltapäivästä jätettyämme lounaan väliin ja herkuttelimme kaikilla paikallisilla jutuilla käyskennellessämme ihailemassa kukkia. Panda-taikinapallot oli herkullisia, liha äärimmäisen hyvää ja nuo oudot kaali-kananmunatortillatkin hyviä 🙂  3-4 eurolla sai aika hyvin annoksen jotain ruokaa, ja me jaoimme monta eri juttua, jotta saimme maistaa kaikkea.

Ueno – Shabu Sai Ueno
Jonotus:
0 min
Hintataso:
€€

Screen Shot 2016-04-06 at 16.24.34

Mä yritin säästää reissussa kaikki kuitit, jotta muistaisin paikkojen nimet ja annosten hinnat. Sinänsä hyvä idea, mut nyt mulla on kasa kuitteja, joista tsägällä saan selville numerot, kun kaikki muu on japanilaisin aakkosin. Ehh. Mulla on tässä tämä kuitti, ja olen tässä hetken googletellut, ja oon melko varma, että kyseessä on Shabu Sai Ueno -niminen ravintola, joka sijaitsee muistaakseni toisessa kerroksessa siinä isossa rakennuksessa, joka on täynnä rafloja Uenon metroaseman vastapäätä. Tästä rakennuksesta pääsee siis suoraan Ueno Parkiin.

Kyseessä on siis shabu-ravintola, eli paikka mistä saa hot pot -nautaa. Tämä kyseinen ravintola tarjoaa all you can eat -buffan, jossa saat itse kerätä kaikki haluamasi kasvikset, ja valita minkä määrän lihaa haluat. Otimme toiseksi pienimmän setin, joka maksoi 20 euroa, ja sisälsi 4 eri lihaa. Niitä lihojahan sai sitten tilata loputtomiin lisää, tai siis 100 minuutin ajan, jonka verran siellä sai ruokailla. Pöytiin tuotiin tuollainen iso kasari, johon sai valita kaksi eri kastiketta. Me valitsimme perinteisen sukiyakin ja toiseksi sitten tuollaisen herkullisen vaalean kastikkeen, jossa oli ehkä inkivääriä ja jotain muuta vihreetä. En enää muista, mutta hyvää se oli. Homma toimii niin, että haet itse kasvikset, ja heität keittymään tuohon keskellä pöytää olevaan pataan. Ja lihaa tuodaan sitten ohuesti leikeltynä pöytään, jonka sitten heität sinne veteen hetkeksi (se kypsyy sekunneissa), dippaat sen raakaan kananmunaan ja syöt. Taivaallisen hyvää! Helsingissä kyseistä ruokalajia saa ainakin Helsingissä Lapinlahdentiellä olevasta Kabukista, ja se on siellä tosi hyvää myös.

Shabu Saissa meidän annoksiin kuului siis loputon määrä lihaa ja kasviksia, riisiä ja jälkiruoka. Lisäksi sai 313 yenillä loputtomasti juotavaa. All in all, hieman alle 3000 yenillä, eli 24 eurolla sai ruokaa mahan täydeltä, herkullisen jälkiruoan oman valinnan mukaan ja juoman.

Tämä oli yksi meidän suosikkiravintoloista, sillä itselleen kokkaaminen on hauskaa ja sosiaalista ruokailua 🙂 Olin niin keskittynyt ruokaan, että minulla on vain tämä IG-kuva koko ravintolasta. Itse asiassa, kameran akku oli latautumassa ruoan ajan, siksi mulla ei taida olla kuvia.

 

Ginza – Ten-Ichi Ginza Honten
Jonotus:
n. 30 min (meillä ei ollut varausta ja walk-inina n. 19.30 aikaan saimme pöydän puolen tunnin päähän)
Hintataso:
€€€

tokiopun (7 of 28)

tokiopun (6 of 28)

tokiopun (5 of 28)

tokiopun (4 of 28)

tokiopun (3 of 28)

Kyseessä oli reissumme kallein illallinen, joka oli kyllä ehdottomasti hintansa väärti, muttei välttämättä ihan reissumme parhaita ravintoloita. Toisaalta tuo Asakusan tempura-paikka pääsi laadussa aika lähelle, vaikka maksoi neljäsosan, eli en nyt tiedä sittenkään onko hinta tässä ihan kohdillaan. Kyseessä on kuitenkin ravintola, missä ovat ruokailleet mm. Kofi Annan ja Bill Clinton, että ehkä se ihan laadukas paikka on. Vaihtoehtoina on tilata n. 75 euron menu, joka sisältää erilaisia ruokia, tai tilata listalta kuinka monta ja mitä haluatte. Vedimme napamme täyteen mitä herkullisinta tempuraa, rapuja, kalaa, sieniä, kasviksia, kaikkea, ja loppulasku ruoalle ja juomille oli n. 60 euroa, tämä sisälsi siis yhden tai kaksi japanilaista olutta tai limua per henkilö. Voin lämpimästi suositella paikkaa, jos haluaa mukavan sosiaalisen fine dining -elämyksen, jossa kokit tekevät ruoat edessäsi, mutta en valitettavasti voi sanoa, että tämä ihan top3 yltää reissuravintoloissamme.

Ja sitten Tokiosta Kiotoon

Tokio – Kinkaku-jin lähistön lohiravintola
Jonotus:
30-40 min
Hintataso:
€€

tokiopun (14 of 28)

tokiopun (15 of 28)

Lounaalle pistäydyimme Kinkaku-ji temppelin lähellä olevaan ravintolaan. En enää itekään tajua noita kuitteja, niin en tiedä yhtään, mikä mahtaisi olla ravintolan nimi. Jos lähdette Philosopher’s Pathin päästä ylämäkeä kohti Kinkaku-ji temppeliä, niin tämä on vasemmalla puolella matkan varrella. Siinä pienellä ylämäellä ei kovin montaa ravintolaa ole, joten ei ole mahdotonta löytää. Kyseessä ei ole tajunnanräjäyttävin ruoka, jonka takia kannattaa matkustaa Kiotoon ja tarpoa Kinkaku-ji temppelille, mutta koska tämä on suoraan kauniin zen-temppelin ja upean kirsikkakukka-polun välissä, niin tämä on erinomaine stoppi lounaalle kesken nähtävyyksien. Jouduimme kylläkin odottamaan melko pitkään ruuhkan takia, mutta palvelu oli ystävällistä, ruoka erinomaista ja hintakin kohdillaan. Tämä oli n. 15 euroa per annos, joka sisälsi miso-keiton, kasviksia ja pääruoan, joka oli riisiä ja loimupaistettua lohta. Lohi oli erittäin hyvää ja voin suositella kyllä lämpimästi, jos noilla huudeilla pyöritte ihastelemassa sakuraa tai Kinkaku-ji temppeliä.

.. ja sitten, the one, ja erittäin hyvä syy mennä Kiotoon.

Gion – Chojiro
Jonotus: n. 60 min 
Hintataso:

tokiopun (16 of 28)

tokiopun (17 of 28)

tokiopun (18 of 28)

tokiopun (20 of 28)

tokiopun (19 of 28)

Henkeäsalpaavan kauniin kirsikankukka-alueen reunalla sijaitseva Chojiro. Tätä oli kehuttu TripAdvisorissa ja googlaamissani arvosteluissa Kioton parhaaksi sushiksi, niinpä suuntasimme sinne. Viimeinen juna asemalta kohti Tokiota oli lähdössä 21.36, ja me saavuimme ravintolalle n. 19 aikaan. Jono oli ulos asti ja melko pitkälle. Laitoimme nimemme listaan ja saimme kuulla, että odotus on ainakin 45 minuuttia. No perkele. Päätin mielessäni, että jos emme löydä parempaa, tulemme takaisin ja jos emme ole ennen 20.10 pöydässä, otamme ruoat vaikka mukaamme junaan. No, pyörimme ja etsimme, eikä mikään vaikuttanut yhtä kivalta. Palasimme jonottamaan. 20.03 meidät ohjattiin pöytään. Kyseessä on siis sushitrain-ratkaisu, jossa sushit kulkevat ympäriinsä hihnalla ja pöytään voi napata mielensä mukaan hyvältä näyttävät annokset. Lisäksi pöytään voi erikseen tilata, jos jotakin ei sillä hetkellä ole hihnalla valmiina. Tilasin alkuun meille kaikkia herkkuja kiireen takia, ja lisäksi napsimme hihnalta aika paljon kaikkea. Annoksia meni yhteensä aika reippaasti, ja ruoka oli niin hyvää, että oikeesti itketti onnesta. Palvelu oli iloista ja todella tehokasta.

Täällä lautaset oli n. 200 – 500 yeniä annoksesta riippuen, nigireitä ja makeja. Laskun tullessa se oli hieman hämärä. Oli ainakin viisi tai kuusi kuittia päällekkäin, ja toki minä sitten niitä laskin yhteen. Loppusummaksi tuli 24 000 yeniä. No ajattelin, että n. 50 euroa per naama ihan älyttömästä sushinautinnosta ja mätöstä ei ole paha hinta. Sitten mietin, että olin ollut näkevinäni menussa hintoina jotain muutamaa satasta. Mietin, että ei me nyt herrajumala 50 lautasta menetty. Rupesin myös huomaamaan, että kuittien summa kasvoi aika lailla aina sen mukaan, mitä edellinen oli ollut. En vaan voinut uskoa, että se päällimmäinen summa, piskuinen 7000 yeniä oli loppusumma. Pantomiimilla yritin selvittää, että maksammeko siis kaikki kuitit vai vaan päällimmäisen. Is this final?! Yes, yes. Öhh, okei moi vaan. Ei oikein ymmärretä vieläkään, miten on mahdollista, että maksoimme oikeasti alle 15 euroa per nassu ihan törkeästä määrästä erittäin laadukasta ja herkullista sushia ja juomista. Ei vaan mene jakeluun ihmiselle, joka on tottunut, että Kuopion Hanko Sushissa yks maki-rulla on 14 euroa.

No ei siinä, ehdittiin erinomaisesti junaan ja hykerreltiin hyvää sushia ja sen halpaa hintaa vielä seuraavana päivänä.

Yleisesti ruoasta Tokiossa ja Kiotossa:

Olin yllättynyt, miten edullista ruoka oli. Me söimme aika laadukkaissa ja hintavissakin ravintoloissa, ja silti alitimme matkabudjettimme ihan iisisti. Olimme varanneet n. 100 euroa per päivä kaikkiin menoihin, ja se oli reippaasti yläkanttiin. Vaikka Tokio on yksi maailman kalleimpia kaupunkeja, se ei turistina tunnu siltä, sillä ruoka on edullista. Hyvin pystyy syömään ihan kevyesti 20 eurolla päivässä. Erinomaisesti pystyy syömään keskiarvoltaan n. 30-40 eurolla päivässä. Meillä kuului hotellissa todella hyvä aamiainen huoneen hintaan, joten söimme yleensä kaksi kertaa päivässä plus erilaiset välipalat ja herkut. Yhtenä ainoana päivänä meillä meni tuo 100 euroa, kun olimme lounaalla Tsujikin markkinoilla ja illallisella Ginzassa tuossa kalleimmassa ravintolassa. Esimerkiksi viimeisenä päivänä Asakusan tempura oli n. 12-14 euroa per henkilö ja Uobei sushi-illallinen n. 12-16 euroa per henkilö. Eli n. 25 euroon sai todelliset herkkusafkat helposti.

Sanoisin, että Tokyoon on hyvä varata 50 euroa päiväbudjetiksi jos haluaa syödä hyvin, mutta siellä pärjää hyvin myös ihan 15-20 eurolla päivässä ruokien suhteen.

Japanilaiset herkut on ihan oma stoorinsa, ja kuten instagramiani seuraavat ovat varmasti huomanneet, niitä raahasinkin aikamoisen määrän kotiimme. Niistä teen oman juttunsa, sillä tämä on jo nyt ihan liian pitkä ja mulla on NÄLKÄ 😀

7 thoughts on “Japani – ruoka

 1. Aivan ihania kuvia. En ole ikinä käynyt Japanissa, mutta noista kaupunkikuvista tulee semmonen ihana suurkaupunkifiilis, joka esim. New Yorkissa. Nyt alkoi kyllä Japani kiinnostamaan!

 2. Japanissa ei oikeestaan käytetä yhtään suolaa ruoanvalmistuksessa jonka ainakin mun elimistö huomaa heti kun palaa Suomeen, kaikki maistuu tosi suolaiselta 😀 ja eikä paikalliset syö leipää 🙂 en tiedä oletko kuullut/käytätkö Google translaten appia, jolla voi ottaa kuvan vaikka just kuitista, se skannaa ja kääntää sen! Aivan älyttömän kätevä just vaikka ravintolassa menuja lukiessa. Ei ihan 100% täydellinen mutta niin että saa perusideasta kiinni ja tietenkin Japani-englanti laadukkaampi kuin suomea käyttäisi.

 3. Allekirjoitan todella tuon, että ruoka on edullista. Kun ite olin Tokiossa viime syksynä, meni minulla ruokaan usein vajaa 10€/päivä! Halvimmillaan vaan 3€/päivä 😀 Aamiainen oli tosin jo hotellille etukäteen maksettu, enkä niissä hienoimmissa ravintoloissa juuri käynyt, mutta niissäkin paikoissa, joissa kävin sai mahan oikein täyteen, ruoka oli tosi hyvää ja palvelu ystävällistä! Ihania kuvia muuten, odotan innolla lisää päivityksiä matkastanne 🙂

 4. Moi!

  Kun ihmettelit tuon Uobei sushin hintaa ja taas esimerkiksi kalamarkkinoiden sushipaikkojen hintoja niin tässä sinulle vastaus: kaikki hihnalla kulkeva (tuo Uobei sushi ja myös toinen hihnalla kulkeva paikka, vaikka olikin eri systeemit) ovat kaiten susheja, eli siis sushia tehtaillaan kovaa vauhtia, joskus jopa koneellisesti, esim. vakuumipakatuista proteiineista tms. vastaavista (varmasti myös tuoretta mukana, mutta you get the point) ja sushikokiksi tuollaiseen ravintolaan pääseminen ei minun ymmärtääkseni vaadi hirveästi mitään. Sushi on siis vähän kuin “roiskaistua” eli mahdollisimman nopeasti tuotettua halvemmista raaka-aineista, joka selvittää äärimmäisen huokean hintatason. Myöskään palveluun ei mene kustannuksia niin paljoa kuin tavallisissa sushiravintoloissa. (plus kalamarkkinoilla tulee varmasti hintaan aika hyvin mainelisää sijainnista johtuen…) Kaiten sushi tarkoittaa juuri tuota linjaa ns. beltsushia.

  Taas niissä ravintoloissa, joissa kokit tekevät lajitelmatyyppisesti tai rulla/nigiri- tilauksien perusteella sushia, toimivat usein arvostetummat kokit ja sushia ajatellaan “käsityönä”. Tietenkään kaikki sushia tarjoilevat ravintolat eivät pidä sisällään arvostettua gurukokkia, mutta tässäkin varmasti hoksaat jujun. 🙂 Mitä minä olen ymmärtänyt, ei kaiten sushia ajatella aina “oikeana”, kunnollisena sushina – näin olen siis kuullut niin japanilaisilta kuin muiltakin. Vaikka mielestäni kaiten sushi- paikat olivat aina Japanissa täynnä paikallisia. 😀 Ja pakko sanoa, että itse sain muutaman kerran kaiten sushissa parempaa sushia kuin kunnon sushiravintolassa, ehkäpä juuri kuvailemasi syyn vuoksi, että sushiravintoloissa vaihtoehdot japanissa ovat usein aika yksinkertaisia eikä meidän makunystyröitä helliviä monimakuisia fuusiorullia oikein näy maisemissa. Toisaalta, muutaman kerran olen syönyt ala-arvoisen huonoa kaiten sushia, vieläpä saman ravintolan sisällä jossa söin parasta sellaista, ja silloin tajusin, miksi kaikki eivät kaiten sushia arvosta. Kuitenkin, olen syönyt Japanissa huonoa ja hyvää sushia molemmissa ravintolatyypeissä.

  Kaiten sushi on vähän kuin vaikka Farang ja McFarang – molemmista voisi varmasti saada hyvää, ja molemmista voisi varmasti saada huonoa, mutta arvostus olisi suurempaa Farangia kohtaan kuin McFarangia, jossa herkut olisivat vaihtelevan tasoisia, mutta erityisesti todella paljon huokeamman hintaisia.

  Ja ehkäpä näissä asioissa tullaan myös siihen makukysymykseen, että itse en syty yhtään kotona tehdystä sushista, mutta mitä ilmeisemmin monet jaksavat hehkuttaa sitä “yhtä hyvänä” kuin monien ravintoloiden tai eivät ainakaan näe suurta eroa niiden välillä, “molemmat on herkkua”. En tiedä, missä porukka syö sushinsa, mutta minun tai kenenkään muun itsetekemä sushi, jota olen maistanut, ei ole lähellekään maistunut samalta kuin suosikkiravintoloissani. Ei ilman laadukkaampia raaka-aineita (inkivääri, soijasekoitus, jne), kalankäsittelytaitoa ja sushiriisikeittimiä sun muita. Mutta kuitenkaan itsekokemissani kaiten susheissa tai “kunnon” sushiravintoloissa ei ole koskaan Japanissa ollut niin suurta eroa kuin ihmisten itsetekemässä ja ravintolatason sushissa 😀

  Tulipa pitkä kommentti vain ja ainoastaan sushista 😀 Voiskin mennä huomenna hotkimaan parit nigirit! 😀

 5. “Tendon Soba Udon” on oikealta nimeltään Tendon Tenya ; ), lyhyemmin vain Tenya. Mikäli joku sattuu kommenttini lukemaan; jos Tenyan tempurannälkä iskee muuallakin kuin Asakusassa – ei hätää, kyseessä on ketju ja liikkeitä on ympäri Tokiota.

Leave a Reply