Mungoronsit

macarons (2 of 2)

macarons (1 of 1)

Ihanaa pääsiäistä rakkaat lukijat! Pahoitteluni viikonlopun mittaisesta katoamisesta, aika Tallinnassa meni sukuloidessa ja kaupunkia kierrellessä, eikä millään riittänyt aika tietokoneen äärelle.. Nyt istuskellaankin jo lentokentällä ja portilla odottamassa Tokion lentoa, mutta tässä tuli onneksi pieni hetki huilia, ja pääsiäisen kunniaksi sain jaettua hieman pastellisia kuvia macarons-ohjeen muodossa 🙂

Olen nyt itse tehnyt kuutisen kertaa macaronseja ja oikeastaan kolmannen kerran jälkeen, ne ovat enemmän tai vähemmän onnistuneet tällä reseptillä:

Kuoret:
150 g mantelijauhetta
275 g tomusokeria
4 munan valkuaista
2/3 dl sokeria
elintarvikevärejä

Täytteisiin:

Vadelmatäyte vaaleanpunaisiin:
Vadelmamakuainetta ja tuorejuustoa sekaisin oman maun mukaan

Limetäyte vihreisiin:
Lime-valkosuklaa-tuorejuustotäyte (sulata valkosuklaata, jonka sekoitat tuorejuuston joukkoon ja purista joukkoon limemehua. Kauniin värin saamiseksi joukkoon voi laittaa pisaran väriainetta 🙂

Turkinpippuritäyte:
Tuorejuustoa, kermavaahtoa, salmiakkitiivistettä ja turkinpippurijauhetta
Sekoita oman maun mukaan n. 50-50 kermavaahtoa ja tuorejuustoa, ja sitten reippaasti Apteekkarin salmiakkia ja Turkkari-jauhetta.

Mangotäyte (ehdoton suosikki): 
Mangosiirappia, kermavaahtoa ja tuorejuustoa.
Taas sama juttu 50-50 kermavaahtoa ja tuorejuustoa, ja sitten reippaasti herkullsita mangosiirappia.

Salted caramel:
Sokeria, kermaa, voita ja suolaa
Sulata puoli desiä sokeri kattilassa (ilman mitään muuta). Kun se on nestemäistä, lorauta joukkoon n. 1 dl vispikermaa. Se kiehuu tosi reippaasti, mutta sekoita, sekoita, sekoita. Kun nämä ovat sekoittuneet, sekoita joukkoon pari ruokalusikallista voita ja sitten suolaa oman maun mukaan 🙂 Tuolla ohjeella tulee ihan superherkullista kinuskia ruskeiden macaronsien väliin 🙂

Tällä kertaa siivilän puuttumisen vuoksi omat macaronsit jäi vähän röpelöisiksi, muttei anneta sen häiritä. 

macarons (2 of 22)

Ota munat huoneenlämpöön n. 30 min ennen aloittamista. Toiset kokevat, että macaronsit onnistuvat paremmin huoneenlämpöisistä munista, mutta itse en ole huomannut eroa siinä, onko munat huoneenlämmössä olleet yön yli vai vaan puoli tuntia.

macarons (3 of 22)

Mittaa kulhoon neljän kananmunan valkuaiset. Joukkoon ei saa livahtaa yhtään keltuaista, ei edes pikkuisen, muuten menee ihan päin honkia koko homma! 🙂

Samaan aikaan kannattaa mitata toiseen kulhoon mantelijauhe ja tomusokeri keittövaa’alla. Jauhot tulee siivilöidä pienireikäisen siivilän läpi, ettei mantelijauhe tule liian kökköisenä taikinaan. Jauhe on hyvä valmistella ennen kuin alkaa vatkaa valkuaisia, että kaikki olisi valmiina.

macarons (1 of 22)

macarons (4 of 22)

Vatkaa ensin valkuaisia n. 30 sekuntia, että ne näyttävät hieman saippuavedelle. Sitten lisää sokeri joukkoon ohuena juovana ja sekoita koko ajan.

macarons (5 of 22)

macarons (6 of 22)

macarons (7 of 22)

Kun taikinaan jää viilto selkeästi, eikä se umpeudu, on valkuaissokeri tarpeeksi vaahdotettua. Se saa olla aika tönkköä, mutta sellaista kiiltävän ilmavaa kuitenkin 🙂

macarons (8 of 22)

Mä jaottelin tässä vaiheessa taikinan eri kulhoihin ja lisäsin väriaineita. Mä käytän ihan kaupan sellaisia nestemäisiä väriaineita, joita riittää pisara pari per kulho. Jos haluaa pastellisia värejä, tulee laittaa niitä väriaineita hyvin vähän, sillä niistä tulee helposti liian kirkkaita.

macarons (9 of 22)

macarons (10 of 22)
Sitten jauhot. Vähän kerrallaan, ja tekniikka ratkaisee! Älä laita mantelijauhe-tomusokeria seosta vaan kerralla joukkoon ja sekoita rankalla kädellä. Jauhoja kuuluu laittaa joukkoon vähän kerrallaan ja taikinaa nostellen.

macarons (11 of 22)

Nuolijalla pohjalta ylös kevyin liikkein nostelee taikinaa, kunnes siitä tulee oikeantuntuista. Ja sen oikean tunnun oppii vain epäonnistumalla ja onnistumalla 😀

Sitten taikina vaan pursotinpussiin ja pursottelemaan pellille levitetylle leivinpaperille. Suosittelen jättämään hyvin väliä, muuten ne liimautuvat yhteen. Itselläni meni aika riskillä 😀 Kun olet levittänyt taikinan pellille, napauta todella terävästi ja kovaa peltiä pöytää vasten useamman kerran, jotta ilmakuplat pakenevat taikinasta. Tämä on todella tärkeää oikeanlaisen lopputuloksen kannalta! 🙂

macarons (12 of 22)
Ja sitten vaihe, jota en voi tarpeeksi korostaa! KUIVATA! Anna niiden pienten pallojen kuivua pellillä ainakin 45 minuuttia, mielellään tunnin verran. Kuivuessa niihin tulee päälle “kalvo”, joka auttaa siihen, ettei taikina halkeile uunissa. Macaronsien tulee kestää kevyttä kosketusta ennen uuniin menoa.

Meidän kiertoilmauunilla nuo ovat n. 7-8 minuuttia n. 125 asteessa. Eli uuni lämpiämään niin, että se on 125 asteen lämpöinen. Sitten macaronsit sisään ja tarkalla silmällä vahtiminen 🙂

macarons (14 of 22)

macarons (16 of 22)
Lopputuloksena kauniisti nousseet macaronsit, joissa tuo pitsireunus, eli “jalka”.

macarons (15 of 22)

Sitten vaan soossit väliin ja jähmettymään jääkaappiin! 🙂

ÿ·â7tí÷F§jo«Á+¢y$ò®¹#1gÕ?QÎÍùFH¥àv±T/þ¢¸sÅ(ºj¼GÛOñ^µ´âÝ.ªÀ°À¨×£â[Å9y]MÒúÔöz¥Ô/åµ¼Êú´mó/Ôw

macarons (19 of 22)
macarons (18 of 22)

macarons (1 of 2)

Ihanan herkullisia pääsiäishetkiä!

19 thoughts on “Mungoronsit

 1. Musta makaronit on ihan hyviä, ja näyttää ihanalta, mutta täytyy myöntää, että en ikinä oo oikein ymmärtänyt niiden jättisuosiota. Tai sanotaanko näin, että makaronit on hyviä, mutta ei todellakaan mitään verrattuna perinteiseen marenkiin! Mun mummu tueki aina semmosta ihanaa marenkia joka oli päältä vähän kovaa ja sisältä sitkeää aah 😀 Jos noi makaronsien värit ja täytteet saa yhdistettyä perinteiseen marenkiin niin ei oo kyllä mitään parempaa.

 2. Mulla on macaronien kanssa aina ongelmana se, että taikina alkaa uunissa ruskistua ennen kuin macaronit on valmiita, ja siksi niistä ei koskaan tule sellaisia tasaisen pastellisävyisiä :/ Ärsyttää, kun muuten maun ja ulkonäönkin puolesta saan niistä just hyviä, mutta väristä tulee aina ruma. Onko vinkkejä värin säilyttämiseen?

 3. Mitä mantelijauhoja käytät? Oon jostain kuullut, että sen tulisi olla todella hienojakoista, jotta macaronsit onnistuisivat hyvin. 🙂

  1. Mä oon käyttäny sekä mantelijauhoja, että mantelijauhetta, enkä ole huomannut mitään vaikutusta tai suurta eroa 🙂

 4. Kiitos reseptistä!! Testasin ja ihme että minä, ehkä Suomen surkein leipuri, onnistui!!

 5. Moikka! Leivontatarvikeliikkeessä työskentelen niin suosittelen Macaronsien värjäämiseen tomuväriä! Koska juuri jos laittaa nestemäistä/geelimäistä väriainetta niin taikina voi helposti epäonnistua! Ainakin Kuopiossa Confetista saa sitä !

 6. Olen macaron -fani ja tein tällä kertaa tämän ohjeen mukaan ja onnistui oikein mainiosti. Kiitti reseptistä! Tosin pientä taistelua oli osan taikinan kanssa. Eli en onnistunut marketista ostamallani keltaisella nestemäisellä väriaineella saamaan juurikaan väriä taikinaan, vaikka lorautin kunnolla. Se osa taikinasta meni pilalle, sillä se ei paistunut samalla tavalla, kuin jauhemaista väriä käyttäessä ja maistui aivan kamalalle(Kuva paistotuloksesta http://sunnenblogi.blogspot.fi/2016/04/pienta-vastoinkaymista-onneksi-ei.html ).

  Tuon salted caramel -täytteen valmistin ohjeesi mukaan. Onneksi kehotit sekoittamaan ja sekoittamaan, sillä sokeri könttääntyi ensin vispilään yhdeksi möykyksi, mutta suli lopulta kerman joukkoon tasaiseksi kastikkeeksi, jonka laitoin yöksi jääkaappiin. Sen sai seuraavana päivänä vatkattua ihanan tanakaksi vaahdoksi ja oli helppo pursottaa macaron -kuorien väliin. Oikea herkkujen herkku; vatkaimet ja kulhot tuli nuoltua tarkkaan :D.

  Yksi kysymys vielä olisi tuosta mangosiirapista. Ostin sitä ja se on pullossa varsin löysän oloista lientä. Paljonkohan sitä suunnilleen voi laittaa suhteessa muihin aineksiin, että saa riittävästi makua, mutta ei ole liian löysää väliin pursotettavaksi?

  P.S. Kauniita kuvia sinulla!

  1. Tosi jännä, mulla on Cittarin keltainen väri, ja jos sitä laittaa yhtään enempää kuin kolme pisaraa, niistä tulee ihan liian kirkkaankeltaisia! Mä laitan pipetillä hirveen varovasti aina värin, ettei tule liian tumma 😮 Kaikkea sitä siis käykin noiden kanssa 🙂

   Ja mä laitan sitä aika reippaasti, varmaan parikin ruokalusikallista per n. 100 gr tuorejuustoa. Laitan myös vähän tomusokeria joukkoon välillä, niin siitä tulee hieman jämäkämpää sitten 🙂

   1. Kiitti nopeasta vastauksestasi kaiken matkustuskiireesi keskellä :). Macaron -kuoret on pakkasessa ja perjantaina täytän ne antamiesi lisäohjeiden mukaan lauantain juhlia varten.

 7. Aivan ihanan näköisiä kuvia! Todella selkeä ohje kuvineen kaikkineen. Oon ajatellut tehdä perinteiselle vappupiknikille macaronseja, ja utelisinkin että kuinka monta leivosta sait tuosta taikinamäärästä? 🙂

Leave a Reply