Valkosipulilla terästetty lampaanpaisti

lambi (1 of 1)

Hei kelatkaa miten ajoissa mä oon näiden pääsiäisreseptien kanssa?! Siis yleensä mä kirjoitan jotain, mikä liittyy pääsiäiseen vasta vappuna. Aikaisintaan. Nyt on vasta torstai, ja ois reseptiä tarjolla. Okei okei, kaikki kaupat ei oo auki huomenna, mut ehkä lauantaina joku ehtii hyötymään tästä 😀 En nyt kuitenkaan ihan vaan blogin takia viittinyt alkaa lampaanpaistia itselleni paistelemaan, kun mies oli alkuviikon työmatkalla, vaan eilen oli tämän herkun vuoro 🙂

Karitsa tuntuu olevan jotenkin todella harvinainen suomalaisessa keittiössä, tai siis se jää ihan selkeästi kanan, naudan ja possun jalkoihin. Ausseissa ja Lontoossa oli lähikaupoissa aina hyvää lampaanlihaa myynnissä ja opin syömään sitä oikeastaan jo Australian vuoden aikana. Tykkään ihan valtavasti karitsan kareesta tai paistista, ja mieskin on oppinut nyt näitä ns. uusia lihoja arvostamaan. Meillä tehdäänkin tosi usein ankkaa tai lammasta, ja mun täytyy ehdottomasti jakaa teille mun luumuankan resepti! Mutta, sitä ennen olisi tosiaan tarjolla tätä ohjetta, joka sopii hiukan paremmin pääsiäiseen. Koska meillä oli jo eilen käynnissä projekti “jääkaapin tyhjennys ennen lomaa”, tarjoilu ei ollut kovin kummoista, kun lisukkeina toimi jääkaapista aina löytyvää porkkanaa ja parsakaalia. Suosittelen tähän mieluummin bataattisosetta tai vaikkapa uunissa paahdettuja punajuuria ja vuohenjuustoa. Mutta, näillä mentiin nyt meidän muka-pääsiäisen todella tylsännäköisessä vietossa.

TARVITSET:

Karitsan paistia (n. kilon verran neljälle hengelle)
Voita
Rosmariinia
Oliiviöljyä
Persiljaa
Sitruunaa
Mausteita
Valkosipulia n. 4 kynttä

Porkkanoita
Parsakaalia
… tai mitä lisukkeita nyt ikinä mielenne tekee 🙂

lambi (2 of 9)

Lammasta saa Suomessa tosi heikosti kaupasta ihan tuoreena, mutta pakastealtaista sitä onneksi saa aika hyvin. Cittarissa oli sopivasti viime viikolla alessa lampaan paisti, joten hamstrasin pakkaseen valmiiksi näitä. Lampaan voi ottaa jo pari päivää ennen paistopäivää sulamaan jääkaappiin, mutta jos ei ehdi tai muista, niin riittää, että sen laittaa viileään veteen aamusta vakuumipakatussa pakkauksessa sulailemaan. Minä laitoin tuon aamulla sulailemaan ja se oli n. 18 maissa hyvin sulanutta jo.

Valmismarinadia saa kaupasta valmiina, mutta mä teen omani. En ole huomannut, onko sen kummempaa väliä miten pitkään lihaa marinoi, vaan yleensä teen sen n. tunnin ennen paistoa.

lambi (5 of 9)
lambi (3 of 9)

Reipas loraus oliiviöjyä (sanoisin, että melkeinpä desin verran meni?), puolikkaan ison sitruunan mehu, kaksi valkosipulikynttä, reippaalla kädellä pilkottua persiljaa ja sama setti rosmariinia.

Mä tökin lihaan aina reikiä veitsellä (syviä) ja tungen myös sinne sisälle rosmariinia ja valkosipulin paloja. Leikkaan kynnen n. 6-8 osaan ja tökin ne sinne paistin joukkoon. Sama rosmariinille. Kun liha alkaa olemaan kuin reikäjuustoa täynnä valkosipulia, sivelen sen kauttaaltaan marinadilla. Jos on kiire, niin se on valmis uuniin ihan silleen. Jos on vähän aikaa, niin heitän sen mini grip -pussiin ja pyörittelen siellä, että se imaisee marinadin maun vähän paremmin.

Ennen kuin laitan lihan uuniin, niin lämmitän uunin 250-asteiseksi. Laitan lihan uuniin 250 asteeseen n. 15-20 minuutiksi, jonka jälkeen lasken lämmön n. 175 asteeseen. Siellä se sitten kypsyy hiljalleen reilun tunnin. Mun mielestä korkeampi lämpötila alussa takaa, että liha on mehukkaampaa.

Suosittelen lämpimästi myös lämpömittaria. Meidän lämpömittari hajosi eilen (tietenkin), ja jouduin hieman arpomaan lihan kypsyyttä, ja loppujen lopuksi se meni vähän yli. Me tykätään, että lammas on vähän pinkkiä, ja hyvän mediumin saa silloin kun sisälämpötila on n. 67-70 astetta. Meillä meni eilen vähän kypsän puolelle, mutta maku oli silti hurmaava. Jos ei ole lämpömittaria, niin kiertoilmalla sanoisin, että 15-20 min 250 asteessa ja n. tunti 175 on aika lähellä totuutta. Sitten ei muuta kuin leikkaamaan auki ja katsomaan, josko olisi valmista.

lambi (4 of 9)

Netti on tulvillaan hyvien minttuhyytelöiden reseptejä, mutta koska olen mukavuudenhaluinen, käytän kaupan valmista minttuhyytelöä. Den Gamla Fabrik -merkillä on ihan törkeän hyvää, suosittelen! Ja maksaakin joku pari euroa purkki. 

Minttuhyytelö on ihan ehdoton lampaan kanssa!

Mä heitin eilen vaan parsakaalia ja porkkanoita höyryttimeen, ja sekoitin meidän suosikkikastikkeen, eli voi-hunaja-valkosipuli -setin, josta oon aiemminkin kirjoittanut (= yhtä paljon sulatettua voita ja hunajaa ja siihen valkosipulia joukkoon reippaasti). Laita minttuhyytelö lämpimän lihan päälle lautasella, niin se hieman alkaa sulamaan siinä ja ahh, se on vaan niiiiin hyvää!

lambi (2 of 4)

lambi (3 of 4) lambi (4 of 4)

Hyvää oli, voin suositella, jos pääsiäisenä iinnostelee valmistaa perinteisesti lammaspaistia, eikä jaksa nähdä suurempaa vaivaa asian suhteen 🙂

Ruokaohjeet oli yksi teidän eniten toivomia toivepostauksia, eli otan vapauden olettaa, että nää on ihan tervetulleita.. Vai onko?

10 thoughts on “Valkosipulilla terästetty lampaanpaisti

 1. Australiassa onkin kolme kertaa enemmän lampaita kuin ihmisiä niin aivan varmasti saatavuus ja kulutus ihan eri kuin Suomessa. 🙂

 2. Tätä on pakko testata, näyttää hurjan herkulliselta. Tää voi olla tyhmä kysymys, mut mihin toi reseptissä oleva voi tulee?

  1. Siihen kasvisten kastikkeeseen hunajan ja valkosipulin kanssa. 🙂

   On kyllä hyvältä kuullostava resepti, täytynee kokeilla joku kerta. Onnistuu ja on varmasti hyvää naudan paistinakin, jos on karitsa tai lammas tiskiltä loppunut.

 3. Namm. Me syödään karitsaa varmaan useemmin kuin muita lihoja, koska poikaystävän vanhemmat kasvattavat lampaita. Hyvää pääsiäistä! 🙂

 4. Mulla on jäänyt ikuinen kammo lampaanlihasta koska kerran söin sitä ja siellä oli sellasia hemmetin sitkeitä kalvoja. En tiedä oliko kokkaus epäonnistunut vai mikä lie..

 5. Todellakin reseptit ovat tervetulleita, oon kokeillut jo useampaa sun reseptiä ja aina hyvää on tullut

 6. Moi, Anna! Oletko tietoinen lihansyönnin valtavista ekologisista ja eettisistä haitoista? Mitkä ovat ajatuksesi kasvissyönnistä tai jopa vegaaniudesta? 🙂 Mukavaa pääsiäistä!

  1. Uskoisin että suurin osa Anna mukaan lukien vähänkään aikaansa seuraavista on tietoisia lihateollisuuden ekologisista vaikutuksista. Itsekin olen perehtynyt asiaan aika paljonkin mutta en edes harkitse kasvissyöjäksi saati sitten vegaaniksi ryhtymistä. Yksi tärkeimmistä ja myös itsekkäimmistä syistä siihen on se että rakastan liharuokia. Olen vähentänyt lihansyöntiä oman terveyteni vuoksi ja on päiviä, jolloin syön pelkkää kasvisruokaa. Lihasta en aio silti luopua kokonaan ja olen myös hyvin tietoinen siitä, että vaikka kaikki suomalaiset niin tekisivät, vaikutus ympäristötekijöihin ei olisi edes 1%:a koko maailman mittakaavassa. Suurempana vaikuttimena pitäisin lihanvähentämiskampanjoinnissa vaikutuksia terveyteen ja kansantalouteen terveydenhoitokustannusten kautta.

Leave a Reply