Lihaton lokakuu – vahingossa

Sohaisin tuossa äskettäin Mungostylen puolella yhtä aihetta, ja mua itseäni se jotenkin kiehtoo tällä hetkellä, niin ajattelinpa kysellä teiltäkin ajatuksia tähän.

Kuten ehkä tiedättekin, mä olen ruoan suhteen hyvin liberaali ihminen. Mä rakastan ruokaa, enkä rajoita syömisiäni mitenkään. Muuttoviikon taisin elää pizzalla (ja sinänsä epäreilua muiden mielestä, mutta laihduin samalla pari kiloa :D) ja välillä mulla on käsittämättömiä himoja ruoan suhteen. Välillä menee pari viikkoa, että syön joka päivä cesar-salaattia. Välillä menee monta päivää niin, että mun ei tee mieli muuta ku vihanneksia ja hedelmiä. Nyt mun suurin himo on lähikaupan vaalea leipä, jossa on paljon kurpitsansiemeniä, auringonkukansiemeniä ja karpaloita. Mä voisin elää sillä.

No joka tapauksessa. Olen pitkään ajatellut, että luopuisin täysin possunlihasta. Se on jotenkin turha. Nauta on paljon terveellisempää ja tärkeämpää, varsinkin tällaiselle rautapuutteiselle naiselle. Possusta ei oikeen saa mitään. Mutta kuten olen monta kertaa maininnut, en oikein osaa luopua mistään täysin. En shoppailusta, en ruoasta. Jos päättäisin, etten enää syö possua, mun ei varmaan mitään muuta tekiskään mieli ku kinkkua. Sama ku aikanaan Ausseissa mulla oli hirvee himo hernekeittoon. Manguin Merille kolme kuukautta hernekeitto-himoani ja kahden viikon Suomen lomalla unohdin syödä sitä kertaakaan. Mankuminen jatkui sitten siellä Ausseissa uudestaan. Tärähtänyt ämmä. Possusta en ole “virallisesti” luopunut, koska en voi luopua a) joulukinkusta, b) ilmakuivatusta kinkusta ja c) Gaijinin pork buneista. En kuitenkaan juuri ikinä tilaa ravintolassa possuruokaa (pl. toi pork bun), enkä juuri koskaan kotona kokkaile possua (pl. harvakseltaan pork bellya).

Nautaa olen rakastanut aina. Hyvä pihvi on ollut mun käsitys lempiruoasta jo 5-vuotiaasta asti. Nauta on musta tosi terveellistä, ja varsinkin tosiaan kun mulla on aina ollut raudan puutetta, se on hyvä rakennuspalikka mun ruokailuun. Lihassa yleisesti olen yrittänyt pitäytyä luomussa tai mahdollisimman ekologisessa vaihtoehdossa. Mun entinen poikaystävä oli tuoreen ja luomuruoan intoilija, jotenkin silloin tuli vähän tiedostettua ruokajuttuja paremmin. Onneksi Briteissä luomutarjonta on ihan eri luokkaa kuin Suomessa, eli se ei ole edes hankalaa. En nyt halua väitellä kasvissyöjien kanssa lihateollisuuden pahuudesta, jokaisella pitäisi olla oikeus valita mitä syö. Myös meillä lihansyöjillä.

raita (1 of 2)-8

Kanateollisuus on musta kaikista pahin, ja lisäksi kana on loppujen lopuksi myös aika “turha” elimistölle, joten olen sitä melko vähän kuluttanut jo jonkin aikaa. Kana kaiken lisäks on jotenkin tosi mautonta ja kuivaa useimmiten.

Kuitenkin, mä en tiedä mikä mulla on ollut viime aikoina, mutta varmaan jo pari kuukautta mun ruokailu on ollut hirveän erilaista. Mun ei vaan tee millään mieli lihaa. Sillekin on rajansa paljon kalaa voi ihminen syödä, mutta voisin tällä hetkellä elää merenelävillä. Ajatuskin pihvistä ällöttää, possusta nyt puhumattakaan. Kana tökkii ajatuksenakin jo pahiten. Poikkeuksina ongelmaan on jauheliha, joka ei ärsytä mua. Myös jos nauta tai kana on sellaisessa muodossa, että se on pieninä paloina ja huomaamattomana, se menee ihan hyvin. Pepperoni? Joo, se ei näytä lihalta. Pihvi? Ei kiitos. Kananrinta? God no. Pala kinkkua? Hell no. Pekonia kuutioituina salaatin joukossa? Joo, okei.

Gambiassa yritin tilata kerran pihvin. Taistelin reilun puolikkaan alas ja totesin, että ei kiitos enempää. En ymmärrä! Mistä tämä johtuu?

Olen aina ollut sitä mieltä, että tärkeintä on kuunnella omaa kroppaa. Se kyllä kertoo, mitä mistäkin ajattelee. Mä esimerkiksi rakastan ihan aidon oikeasti kalaa, parsakaalia, porkkanaa, paprikaa, sieniä ja parsaa. Monta asiaa, joita muut vihaavat. Mä oon todennut, että nää asiat on ihan hyväksi mun elimistölle. Mun kroppa kaipaa niitä. Inhoan harvoja asioita, ja niissä mua yleensä ärsyttää tekstuuri. Esim. viikuna on musta jotenkin aivan limasen ällöttävä. Raakapatukassa mussutan sitä sitten ihan tyytyväisenä 😀 Mä inhoan, jos leipä ei ole pehmeetä tai kovaa. Joko se pitää paahtaa tai sit sen pitää olla ihan tuoretta. Al dente pastakaan ei kelpaa mulle 😀 Oikeastaan eniten vihaan oreganon ja kuminan makuja, ja satunpa olemaan molemmille allerginen. Mun mieli on ehkä ymmärtänyt, että ne ei oo hyväks, enkä siksi niistä tykkää. Mene ja tiedä.

raita (2 of 2)-8

No joka tapauksessa. Tää lihaongelma. En ymmärrä mistä se on tullut, ja mielenkiinnolla odotan, onko se tullut jäädäkseen? Tuntuu, että oon syöny ihan samoja asioita pari kk, ja tekisi mieli jo jotain muutakin 😀 Yritin muutama päivä sitten tehdä kotona wokkia, johon ostin superhyvää naudanlihaa, jonka suikaloin. Loppujen lopuksi lautasen pohjalle jäi 80 % siitä lihasta, kasvikset ja riisin vetelin napaani. Tosin lämmitin ruoan kaksi kertaa uudelleen, kun se koko ajan unohtui jotenkin, ei tehnyt mieli. Tein pari päivää myöhemmin samaa ruokaa uudelleen, vaihdoin vain naudan king prawneihin. Olisin syönyt sitä tyytyväisenä viikon kertaakaan marisematta, jos olisi riittänyt. Huoh. Pitäisi ehkä ottaa joku kasvisruokakirja kauniiseen käteen ja alkaa kokkailemaan. Ei sinänsä, kalahan on superhyväksi iholle ja elimistölle muutenkin, mutta kun mun muistini mukaan sitä ei kuulu syödä kuin enintään 4 kertaa viikossa? En oo varma. Ei oo nyt tainnu mennä päivääkään aika pitkään aikaan, etten olisi syönyt joko rapuja tai kalaa. Sushilla voisin elää, ja kotitekoinen caesar-salaattini (caesaria siinä on tasan kastike) toimii aina. (Jotain kuitenkin kiinnostaa, eli rucolaa, paprikaa, avocadoa, viinirypäleitä, kovaa vuohenjuustoa raastettuna lastuiksi, kirsikkatomaatteja ja king prawneja tai lämminsavustettua lohta runsaassa caesar-kastikkeessa).

Toisaalta, kieltäydyinhän mä syömästä mereneläviä mekein seitsemän vuoden ajan joskus nuorena. Saa nähä kestääkö tää lihaärsytys yhtä pitkään.

Onko teillä rakkaat lukijat samanlaisia kausia? Oletteko keksineet, mikä sen on aiheuttanut tai laukaissut? Kertokaa ruokavammoistanne, olen kiinnostunut 🙂

71 thoughts on “Lihaton lokakuu – vahingossa

 1. Musta ois ihana jos postailisit enemmän reseptejä 🙂 Vaikkakin vaan tyyliin jotain tollasia superyksinkertaisia salaatti-juttuja! Jotenkin tuntuu, että aina on jumahtanut niihin samoihin pöperöihin. Välillä on ihan järjetön buumi kokeilla kaikkia uusia reseptejä ja sitten taas taantuu niiden samojen vanhojen äärille viikoiksi. Onneksi mies ei valita, vaan lähinnä tää korpeaa mua itteäni 😀

  Mutta mulla on kans noita kausia! Välillä voisin syödä päivästä toiseen pestopatonkia (= patonki uunissa rapeaksi, pois uunista ja päälle pestoa, mozzarellaa, (basilikaa) ja tomaattia), välillä meen pelkällä ruisleivällä, jonka päällä vaan juustoa (Hello culinarism!). Toisinaan kaupasta ei vaan löydy mitään muuta ku kanan rintafileitä 😀 Kerran tein joka päivä jonkun viikon ajan lämpösiä voileipiä iltasin, ni siihen mieskin jo anto kommenttia, että jotain muutakin ois kiva joskus saada 😀
  Tällä hetkellä himotuksena on appelsiinit. En oikeesti tarvis mitää muuta ku niitä, mutta ku vituttaa kuoria.

  1. Joo, mä itse asiassa just nappailin parit kuvat tekemistäni ruoista tossa, joten niitä on tulossa pian 🙂 “vituttaa kuoria”. Jouduin naamioimaan luennolla yskänkohtauksen ku alko jotenki naurattaa tosi paljon 😀

    1. Onhan se ihan ymmärrettävää, että alkaa kyllästyttää jos viikon vetää lämppäreitä 😀 Muuten se on aika tyytyväinen, joten annetaan tän kerran anteeksi 😀

 2. Loistava ajoitus Anna 😀 nimittäin pari viikkoa sitten sain kl 2 yöllä ajatuksen että hyi olen kamala ihminen mä alan vegaaniks. Tai siis mä ajattelen tätä tosi vakavasti. että ryhdynkö.

  No en ryhtynyt mutta se vaatii mulle aikamoista miettimistä. Tykkään lihasta, kanasta, kananmunasta ja maidosta ja oon tosi huono syömään kasviksia ja vihanneksia. Joten syönkö perunaa sitten? Perunaa ja soijasosetta? naah. Tämän takia tää vaatii suunnittelua ja kysyn itseltäni oonko valmis tällaseen koska se ois noloo alkaa vegaaniks ja sit sanoo et sori en vaan pysty.
  Tiedostan lihatuotannon kauheuden ja kananmunien kauheuden miten epä…kanallisia (no käännä epäinhimillinen kanakielelle) tiloja ja olosuhteita niillä on. Nää kaikki tuli siitä ku luin vegaani tytön blogia ja hän ei siis puhunut mitään “kaikki lihansyöjät on murhaajii!111!! kuolka1!!1” ja sen takii jaksoinki lukee sitä ja sit itkin kun ymmärsin miten karseeta kaikki tää on.
  Samlala mietin sitä että ihmiset on kaikkiruokaisia, ja se on luonnollista. Tämä tyttö sanoikin että hän hyväksyy lihansyönnin jos on sen itse metsästänyt tai tietää eläimen olosuhteet oikeasti (itse esim teurastanut ja tietää ettei turhaa kipua ollut), ettei tue lihatuotantoa missä eläimille pakkosyötetään paskaa ruokaa että niistä tulee paksuja vaan ihmisten iloksi. Äh tunnen itteni niin karseeks ja toivoisin että mullekin tulis tollanen ällötys lihaa kohtaan niin olis helpompi luopua mutta mä en osaa syödä mitään lihatonta? spagettiin lisätäään jauhelihat, riisiin lisätään kanat ja perunan kanssa voi syödä vaikka mitä lihatuotetta. Tietenkin voi elää kasvissopalla…. 😀

  Mutta kiinnostava postaus jään lukemaan innolla kommentteja niin opin ehkä vielä jotain lisää!

  1. Mun mielestä näiden ei tarvii olla joko-tai. Voithan sä vähentää lihatuotteita, ja silti tehdä “parannuksen” sun tapoihin? Ja hei, mä teen pian reseptipostauksen mun lempi kasviskeitosta 🙂

   1. Mun mielestä kaikkien tavoitteena ei kannatakaan olla täysivegaaniuus, jo pelkästään tietoisempi ja kasvispainotteinen ruokavalio on tosi hyvä muutos 🙂 lihojen lisäksi lisukkeita saa superhelposti vaikka kikherneistä, pavuista, juureksista, soijasta ja muista vihanneksista. Kokeile vaikka Hälsans köketin tuotteita, niillä on helppo aloittaa. Itse olen ollut pesco-vege kohta 8 vuotta enkä kaipaa lihaa enää ollenkaan, mitä enemmän tiedostan asioita, sitä enemmän tekee mieli välttää. Kalaa syön jonkin verran, mutta sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Jopa 90% maailman kalakannoista on vaaraantuneita ylikalastuksen vuoksi, ja esim jättikatkarapujen troolaaminen hajottaa merenpohjaa ja tuo kamalasti ‘roskakalajätettä’, pahimmillaan delfiineja. HS juuri uutisoi siitä, miten sushin suosio uhkaa hävittää tonnikalan sukupuuttoon. Anyway, mahtavaa että omat kulutustottumukset mietityttävät, jokainen askel eteenpäin on hyvästä ja tietenkin jokainen valitsee itse mitä syö. Suotavaa tietenkin olisi että mahdollisimman moni söisi niin että muillekin riittäisi… :-/ (lihatuotano vie peltoalaa muilta viljoilta joilla voisi ruokkia ihmisiä kehitysmaissa, ja lisäksi tuottaa valtavasti kasvihuonekaasuja).

    Yritin kommentoida jo Gambia-postaukseen että tykkään tosi paljon näiden viimeaikaisten postausten kantaaottavuudesta, tätä lisää! 🙂

   2. mun mielestä taas ois tekopyhää vähentää vaan lihasyömistä ja esittää että tekee parannuksen maailmalle kun silti tukee sitä lihatuotantoa. Eri asia jos muuten vaan lopettaa mutta jos lopettaa/haluaisi lopettaa juuri eläinten kärsimyksen takia niin vähentäminen ei oikein auta :/ tai näin mä ajattelen. Mutta innoissani oottelen kasviskeitto reseptiä (: en oo koskaan tehny keittoa vielä vaikka toi koskenlaskija tuolla jääkaapissa odottelee debyyttiään.
    Eli mun mielestä joko lopetan lihasyönnin kokonaan ja sen sivutuotannot (siis kananmunista ja maidosta puhun) tai en lopeta ollenkaan.
    Mutta tääkin helpottuu kun näkee uusia reseptejä ja jos maistaisin soijaruokia tms ja huomasisin et hei täähän on syötävää. Oon koko ikäni ollu tositositosi nirso ja lisäks vanha syömishäiriö saattaa asiaan vaikutata että mulla ei oo pohjimmiltaan mikään loistava käsitys ruoasta, saatika terveellisestä sellaisesta.

 3. Mulla alkoi vuosi sitten kesällä hyvin saman kaltainen vaihe noiden sun fiilisten kanssa. En tiedä laukaisiko tän “kasvistumisen” jokin muukin, mutta asiaan vaikutti varmasti myös se, että mun ruuansulatuselimistö kärsi ikävästä pari kuukautta piinanneesta sairaudesta, ja osana tätä oksensin lähes kaiken syömäni kiinteän ruuan. Silloin muistan, että liha oli kaikista mun syömistä asioista inhottavin ylös tullessaan. Silloin siis ei huvittanut enää lihaa syödä ja senkään jälkeen kun parannuin ei vaan ole tehnyt lihaa mieli.

  Aluksi ajattelin, että ryhtyisiköhän sitä sitten kokonaan kasvissyöjäksi, kunnes tulin samaan tulokseen kuin sinä – mulla ei ole mitään tarvetta lokeroida itseäni mihinkään ehdottomaan laatikkoon kasvissyöjäksi tai muuksi, vaan voin vaan syödä kasvispainotteista ruokaa, jos siltä kerran tuntuu.

  Kalaa menee täälläkin runsaasti, vaikka kuten sanoitkin niin senkin suhteen on syöntisuosituksia, joiden mukaan ei sitäkään kannattaisi pääasiallisesti vetää. Sekä kaloissa olevien haitta-aineiden, että kalalajien tilan vuoksi. Googlettamalla löytää näistä enemmän tietoa, kuin itse ainakaan olen jaksanut edes lukea 😀 Punainen liha ja siipikarja ei vaan ole kertakaikkiaan maistuneet, joten miksi tunkisin itseeni jotain sellaista silloin, kun sen poisjättäminenkään ei haitallista ole.

  Eli täällä on siis 1,5 vuotta menty nyt niin, että liha ei kertakaikkiaan maistu. Ja avomieheltä toivoin joululahjaksi jotain hyvää kasvisruokakirjaa, koska edelleenkin pelkkien kasvisruokien repertuaari on aikas suppea.. alkaa olla kasviswokkia ja bataattisosekeittoa (kaksi mun kasvissuosikkia tällä hetkellä) syöty hetken tarpeisiin… 😀

 4. mulla on pieni ristiriita lihansyönnin kanssa, mietin tosi usein, että voisin kokeilla ajanjaksoja jolloin en söisi lihaa, mutta sit kuitenkin häiritsee se, kun omistan pari nahkasta vaatetta 😀
  oon joskus ollut syömättä lihaa 1,5kk mut sitten alko pyörryttää ihan sairaasti ja jotenki energiat loppu, myöhemmin sitte selvis just se, etten ollu saanu niitä “hivenaineita” joita lihassa on. ainahan sitä ois tietty kiva kokeilla, mutta tiedä sitten miten se päättys. joulukinkku ei kuulu enää mun lemppareihin, en oo sitä syöny parii vuotee. kalkkunalla olen joulut vedelly 🙂

 5. Mulla on samoja fiiliksiä kanan kanssa ollut viime aikoina. Se ei vaan maistu! Kuivaa ja mautonta ja mitä vielä. Liha menee kyllä muuten, mutta jostain syystä kana on alkanut tökkiä. Mäkin voisin tosin elää kalalla, mutta kun ei sitäkään pitäis määräänsä enempää syödä… harmi sinänsä, koska voisin elää lohella 😀

  Pakko muuten sanoa, että susta on välittynyt jotenkin todella hyväntuulinen kuva viime aikoina! Kuvissakin oot pitkästä aikaa näyttänyt aidosti iloiselta, mitä on ihana kattoa. Yhessä vaiheessa nimittäin tuntui, että se aito hymy pilkahteli tosi harvoin, mutta nyt on taas ruvennut välittymään sellainen pirteys 🙂 En tiiä, onko se vaan blogin kautta välittynyt kuva vai ootko oikeasti ollut onnellisempi viime aikoina, mutta sellainen fiilis blogista on tullut, ja toivottavasti asia onkin näin! Oon kauheen huono kommentoimaan, vaikka oon roikkunut mukana jo jostain ajalta paljon ennen Indiedays-ajanjaksoa, mutta nyt piti päästä sanomaan, että susta on välittynyt ihanan positiivinen kuva 🙂

  1. Joo, sama 😀 Kiva, että kommentoit! Ja kuten blogissakin kerroin aiemmin, niin alkuvuosi oli tosi rankka. Henkisesti ja fyysisesti. Se varmasti välittyi blogiinkin 🙂 Nyt oon kieltämättä ollut tosi onnellinen ja hyväntuulinen; monestakin eri syystä, ennen kaikkea koska saan taas nukuttua 😀 Mutta tosi ihanaa kuulla, että välittyy fiilikset nyt sille puolelle, haluan kuitenkin blogissani olla mahd. hyväntuulinen 🙂

 6. Mä en ole tainnut mereneläviä syödä varmaan 8 vuoteen, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta (esim. Prahan-matkalla keksin tilata linguinia katkaravuilla, joo ei ollut hyvä idea). En vaan tykkää. Tuntuu, että kaikki on limaista ja ällöttävää 😀

  Juustoakaan en kykene syömään ellei se oo jotenkin “piilotettu” ruokaan, esim. pizzan päällä. Vaikkei se kyllä kovin piilossa siinäkään ole. 😀 Mut juusto vaikkapa eivän päällä on nounou. Sen täytyy olla ilmeisesti siis sulatettua? Hmm.

  Myöskään sienet, paprika raakana, avocado, puuro, ruisleipä paahtamattomana, lanttu, nauris, kaali jne eivät käy. Mikä lienee syynä, luoja tietää, mut lista on loputon 😀 Oon niin ruokavammainen ku voi olla. Parsa on kuitenkin ihanaa ja caesar-salaatti myös 😉

   1. Oon 21 🙂 Joo, moni on tietysti sanonut että kyllä se ruokavalio vanhempana sit kehittyy ja niin mäkin uskon mut näillä mennään vielä toistaiseksi 😀

 7. Lähinnä kai itellä himotus iskee just johonki kanamuniin, juustoon tai pinaattiin. Semmosiin ruoka-aineisiin joista saa tärkeitä osasia oman kropan kannalta.
  Kieltäydyin varmaan 10 vuotta syömästä mitään ruokaa missä oli kahta eri eläintä ja esim. pekonia tai nakkeja en syönyt ollenkaan sillon. Iän myötä kaikki tuommoset on jotenki helpottaneet jostain syystä ja sitä ihan mielellään kokeilee erilaisia reseptejä joihin tulee vaikkapa kanaa ja katkiksia (jambalaya mm.ehoton lemppari). Tää oma ruokailu ei oo kovinkaan eettistä siinä mielessä että pääasiassa ruokaa tehdään siitä mihin on varaa, erityisesti viime kevään aikana kun ite opiskelin ja toinen oli työttömänä. Kaupasta oli pakko ostaa sitä mitä sai. Toisaalta taas saadaan tosi edullisesti poroa pakkaseen koska mies osallistuu itse teurastuksiin ja isäpuoli metsästää hirviä eli pakkanen on täynnä ns. luomulihaa aina syksyllä ja sitä sitten vedetään. Myös kalastus kuuluu harrastuksiin ja itse pyydettyä kalaa syödään aina kun on mahdollista. En nyt tiiä autokko tai valaisiko tää mitenkään asiaa 😀 mutta kunhan kertoilin tässä, että meitä on moneen junaan. Söisin luomua ja eettisesti tuotettua nautaa ja sikaa, jos se olisi taloudellisesti mahdollista. Toisaalta taas eettisyys tulee ns.vahingossa kun syödään riistaa ja itse pyydettyä ja tapettua.

 8. Mietippä jos joskus tuut raskaaks nii millasta se syöminen sitte on 😀 nimimerkillä, itse raskaana ollessa elin hedelmillä ja hapankorpuilla joiden oli vaan voita….. ja haistelin kuivahiivaa koska sen haju oli jotain niin taivaallisen ihanaa! 😀

  1. 😀 Yäk 😀 Joo, mä voin kuvitella, että elän sit jonku 5 kk pistaasijäätelöllä, jossa on osterikastiketta ja vesimelonilla maapähkinävoissa tms. jotain yhtä hyvää 😀

 9. Meidän taloudessa on täysin sama ongelma. Liha melkolailla kaikessa muodossa ällöttää, ainoa liha jota tällä hetkellä voi syödä on juurikin jauheliha ja sekin mahdollisimman kevyessä ruuassa, esim. keitossa. Kaikki “raskas” ruoka aiheuttaa yökötystä enkä enää tiedä mitä kokata! Kaikkea vaikeuttaa myös poikaystävän viha kaikkea mereneläviä kohtaan ja minun syvä rakkauteni niihin, kokkaappa siinä ny sitten jotain mikä kumpaakin miellyttää..
  Oletko miettinyt esimerkiksi viikon kokeilua elää pelkällä kasvisruualla? Olisi mielenkiintoinen kokeilu, jota itsekin olen miettinyt. Haluaisin tietää vaikuttaako se kehon tai jopa mielen hyvinvointiin. 🙂
  Jos sinulla sattuisi olemaan julkaisemattomia reseptejä, ottaisin ne enemmän kuin mielelläni vastaan! 😀
  Kaikkea hyvää sinulle Anna! 🙂

 10. Mustakin olis ihanaa jos jakaisit täällä välillä joitain sun hyväksi toteamia reseptejä! Oon innostunut pari kertaa leipomaan niitä Daim-kuppikakkuja, joiden ohjeen kerroit täällä joskus taannoin, ja ne oli kyllä ihan älyttömän hyviä… Nam. Poikaystävä, perhe ja kaveritkin tykkäsivät kovasti. 🙂

  Ohi aiheen vielä yks juttu: ootko vielä ehtinyt vastailemaan niihin Q&A-postauksen kysymyksiin? 🙂 (Tarkoitukseni ei ole hoputtaa, olen vain utelias!)

 11. Mullakin on ollut jo tosi pitkään sellanen “ällötys” päällä lihaa kohtaan.. Ei vaan jotenki tee mieli. Ja nimenomaan possua ja kanaa kohtaan. Uskoisin että johtuu siitä että niitä on tullut niin paljon kulutettua että kiintiö on täynnä vähäksi aikaa. Kalaa ja naudanlihaa tulee vähemmän syötyä ja nimenomaan niitä mä sitten himoitsen. Koulussakin otan tosi usein kasvis/keitto vaihtoehdon, koska ne liharuuat saa oksennuksen kurkkuun.. Kai se vaan on niin että siitä puhe mistä puute? 😀

 12. Mulla alkoi ällöttää liha (nimenomaan kaikki “täysliha” – nauta, possu ja kana sellaisenaan) pari vuotta taaksepäin, kun sitä tuli syötyä joka päivä. Ikään kuin se olisi ollut jokaisen ateriani perusta. Jätin täyslihan kokonaan pois ja aika äkkiä jäi jauhelihavalmisteet, nakit yms. tuotteetkin pois, kun otin selvää ja vihdoin ymmärsin, mitä niissä oikeasti on. Samalla linjalla mennään edelleen – en ole palannut lihan pariin enää ollenkaan. Opettelin tekemään ruokaa ja edelleen “valaistun” kerta toisensa jälkeen, kuinka monipuolista, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa kasviksista voi tehdä (puhumattakaan kasvisruuan eettisestä aspektista!). Käytän toki myös maitovalmisteita ja silloin tällöin syön myös kalaa. Mutta lihaa ei ole ikävä – päinvastoin. Olen huomannut voivani paremmin niin fyysisesti kuin henkisestikin, kun lihan jättämisen myötä pois jäivät myös eines- ja roskaruuat 🙂

 13. Siis (enimmäkseen) kasvissyöjänä pitää sanoa, että ei me kaikki olla sellaisia natseja, jotka katselee kiukkuisena toisten lautasella olevia lihoja! 😀 Jotkut syyllistävät supervegaanit onnistuvat saamaan kaikille vihreästi ajatteleville kamalan maineen.

  Kohtuu kaikessa, saa syödä mikä hyvältä tuntuu. Tietysti on tosi ihanaa aina kuulla, että joku toinenkin ajattelee eläinten hyvinvointia tai lihateollisuuden aiheuttamia kasvihuonepäästöjä. Tärkeintä on, että tekee ympäristön/eläinten/itsensä hyväksi, kasvispainotteinen ruokavalio nyt on kaikkien noiden kannalta win-win. Lihakin maistuu paremmalta, kun sitä syö harvemmin 🙂 Mie popsin hirveä/muuta metsästettyä lihaa noin kerran kuussa ja sitä osaa arvostaa sen ansaitsemalla tavalla, kun ei mätä pekonia päivittäin.

  Meillä on syöty nyt monta kuukautta intialaistyylisiä papu- ja linssiruokia. Kun tekee ne tuoremehupohjalle (appelsiini tai mango for the win!) ja lisää paljon kurkumaa ja garam masalaa, niin ei voi mennä metsään. Ihan kuin söisi jossain kivassa intialaisessa ravintolassa 🙂

  Toivottavasti nyt ei ollut sellainen viherhihhulipuheenvuoro, joka toisi vain pahan mielen!

 14. Mun lempiaihe…! Oon ihan hillitön ruokafriikki. Aloitin tän ruokavalio muutoksen varmaan viisi vuotta sitten. Silloin söin hillittömästi leipää, jogurtteja (paljon sokeria), kanaruokaa joka päivä… Muutoksen tekeminen on kestänyt monta vuotta. Nykyään, syön vain eettistä lihaa (tämän päätöksen kruunasi Elina Lappaisen haastattelu telkkarissa, hänen kirjansa eläinten oloista voitti Tieto-Finlandia palkinnon, http://www.syotavaksikasvatetut.fi/), kasvispainotteisesti, kaiken minkä pystyn ostan luomuna tai mahdollisimman ekologisena.. Käytän myös jonkun verran superfoodeja, panostan suomalaisiin marjoihin jne. Tahallisia repsahduksia on, esim. ollessani vierailulla en kehtaa nillittää ruuasta tai kieltäytyä esim. kanan syömisestä, joskus harvoin syön hampurilaisen. Uusin innostukseni on Satokausi kalenteri, jonka saa tilattua netistä. Se kertoo milloin on minkäkin vihanneksien, marjojen, hedelmien sesonki/kausi eli milloin ne saa parhaan makuisina ja edullisimmin. Näin tulee pitkin vuotta luonnonllinen vaihtelu, maku on parhaimmillaan, vitamiinit yms. tallella ja rahaa säästyy!

 15. En tiedä johtuuko kaamoksesta vai yksinkertaisesti kyllästymisestä, mutta tällä hetkellä menossa kausi, jonka aikana pelkkä ajatus puurosta, kanasta, kalasta, salaatista, possusta (jota en muutenkaan syö) ja muista minulle normaaleista ruuista ällöttää. Koulun salaatit ällöttää, mutta esim. porkkana ja vihannekset erillään maistuu ja lämpimistä ruuista kaurapasta ja jauheliha 😀 eli pystyn samaistumaan sinun ruokakauteen. Toisaalta tämä ruokaällötys on lisännyt itsellä kasvisruuan syöntiä ja yksi mistä erityisesti pidän (ja hyvin helppo tehdä) on pinaattilätyt, joista saa myös rautaa!

  Jos innostut postailemaan ruuista niin mukava saada vinkkiä omaan ruokakauteen! Alkaa omat ideat loppumaan, mutta toivon mukaan näihin tämänhetkisiin ruokiin kyllästyminen saa minut tykkäämään aiemmista ruuista 😀 ja lopuksi yhdyn täysin sinuun; possua en syö, mutta joulukinkusta en voi luopua 🙂

  ihanaa joulun odotusta ja tsemppiä huippuun blogiin 🙂

 16. Mulla oli pari vuotta sitten samoja fiiliksiä ja possun syönti on kyllä täysin olemattomissa vielä nykyäänkin. Kalasta tyykkään ja naudasta kanssa. Kanakin menee, jos on oikein maukkaasti valmistettu. Lammasta tulee myös jonkin verran syötyä. Tällä hetkellä asun Turkissa, enkä missään turistikohteessa, joten possua ei ole edes tarjolla. Mutta tän kuun oon eläny valkosipulitomaattimunakoisosöhellys+vaalea leipä combolla, hunajameloonilla ja mandariineillä! 😀 Ravintoarvot kohillaan ja sillee!

 17. Vaadin itse eilen lisukkeeksi kasviksia ja salaattia(joka on todella harvinaista) ja kun oltiin kaupassa niin alkokin tekee mieli kermakastikkeita, juustoja sun muita 😀 onneksi pysyin vahvana, kuinka hyviä voi ollakaan vaan yksinkertaisesti paistetut kasvikset! Äyriäisistä ja kalasta tuli mieleen, mitkä on sun lemppari sushiravintolat Helsingissä ja Lontoossa? 🙂

 18. Tosi hyvä postaus, taas kerran!

  Itse olen kasvissyöjä useastakin syystä. Pääsyynä se, että en pidä lihasta ja kalasta. Toisena isona syynä epäeettisyys, ja kolmantena epäterveellisyys.

  Kannattaa tosiaan kuunnella kehoa. Liha sisältää paljon jämiä teollisuudesta ja sillä on lukuisien testien myötä huomattu suuri vaikutus eri sydäntautien ja syöpien aiheuttajana. Näitä voi googletella, esim hakusanalla lihan epäterveellisyys.

  Myös eläinten olot tuotantotiloilla ovat tosi huonot. Tästä jos on kiinnostunut, niin animalian sivuilla on paljon tietoa (tosin kannattaa lukea sillä silmällä, että sivuilla kerrotaan huonoista oloista, ei kaikkien tilojen kohdalla todellakaan ole näin)

 19. En ota mitenkää kantaa nyt tähän aiheeseen mut yks juttu pakko sanoa! Punainen liha (nauta, possu etc) on kaikki aika epäterveellistä ja on todettu lisäävän mm. sydänsairauksien ja syövän riskiä. Kana on siinä mielessä terveellisempää, mutta ei sekään mitään kovin terveellistä ole (vrt. Kasvikset). Itsehän syön lihaa aina kun vain mieli tekee, mutta mun mielestä tää on vaan mielenkiintonen asia joista kaikkien pitäisi olla tietoinen 🙂 Harvoinhan sitä tulee ajateltua 😀

 20. Mulla on ollut tän syksyn aikana myös jokin outo vaihe. Syön monesti viikossa pelkkää kasvisruokaa enkä oikeen enää kaipaa lihaa. En tiedä mistä se johtuu, koska olen aina syönyt lihaa ja tykkään kyllä siitä. Jotenkin se vaan tuntuu “turhalta”. Kasvisruoka yleensä myös maistuu paremmalta, nyt kun oon hoksannut että ihan tavalliset uunikasvikset voi maustaa samaan tapaan kun maustaisi kanan filepihvin tai jauhelihan!

  Paras ruoka tällä hetkellä on wokki jossa on pannulla paistettu kesäkurpitsa, porkkana, parsakaali ja cashewpähkinä. Nuo maustettu sweet chili jauheella (uus lemppari) ja savustettu paprika- jauheella ja sekoitetaan munanuudeleiden kanssa. Päälle voi vielä lorauttaa sweet chili kastiketta!

  Laita ihmeessä ohjeita! Nuo sun luettelemat ruoka-aineet on myös aika usein täällä käytössä, ja uusia reseptejä ei voi koskaan olla liikaa!

 21. Mäkin oon tavallaan luopunu possunlihasta mut ainoostaa siks koska en vaa tykkää yhtään sen mausta (paitsi ylikypsä joulukinkku ofc!). Joskus sitten tulevaisuudessa kun en elä enää ihan opiskelijabudjetilla nii haluisin panostaa kyllä eettisyyteen siinä mielessä että söisin vaan luomu/riista-lihaa mutta koska opiskelen merimieheks nii laivoilla töissä ollessa ei oo ihan samanlaista mahollisuutta vaikuttaa omiin ruokiin :D.

  Harmittaa kans ku kalan elohopeapitoisuuden takia sitäkää ei sais syödä parii kertaa viikossa useemmin (ja joitain tiettyi kaloi sais syyä suunnillee kerran parissa kuukaudessa), muuten voisin syödä vaikka joka päivä kalaa!

  Aiotko muuten tehä jotain sisustuspostausta nyt kun oot muuttanu uuteen kämppään? 🙂

 22. Mulla tuli vain mieleen, että joskus mulla oli vuosien inhotuskausi banaania kohtaan. Olin ilmeisesti syönyt sitä aikaisemmin kyllästymiseen asti. Inhotus loppui samantien, kun söin Italiassa banaanijäätelöä 😀 Nyt mulla on ehkä päällimmäisenä ollut inhotus tonnikalaan. Tullut ehkä sitäkin vedettyä turhan paljon opiskelujen alussa…

 23. Mulla ollu vähän samanlainen kausi menossa… Liha ei oo hirveesti maistunu. Kana on menny kaikista parhaiten alas. Niin ja kana ei missään nimessä ole kuivaa! Se vaan pitää ottaa ajoissa jääkaapista pois ja marinoida ja sitten sitä ei saa kypsentää liikaa! Oon huomannu, että suomalaisilla on tapana ylikypsentää ruoka. Ja kyllä mun mielestä mereneläviä voi syyä vaikka joka päivä! Suomessa vaan ne valikoimat ei oo mitenkään hirveen hyvät… Mä en taas mistään pakastetuista jutuista tykkää. Pakastetut katkaravut on jotain ihan kamalaa 😀 Tai semmoset lötköt pakkasesta otetut marjat. Tuoreena sitten voin syyä ihan kaikkea!
  Mutta ihan rehellisesti tekis vaan mieli juua viiniä ja syyä suklaata koko ajan :D.

 24. Ruokavammoja löytyy täältä vaikka muille jakaa! Välillä ihan hävettää, mutta kovasti koitan koko ajan koittaa uusia juttuja 😀 Olis ehkä helpompi luetella mitä mä syön ku mitä en, mut pääsääntösesti: sipuli on saatanasta (kaikki lajikkeet ja kaikki olomuodot), kaikki etikkaan säilötty kuvottaa, happamat tuotteet ja imelät pierukasvikset jää lautaselle 😀 En myöskään pidä ananaksesta oikein missään, mutta kyllä sitä sietää voi 😀

  Mutta oon oppinu syömään vaikka mitä uutta! Lämmin salaatti oli kammotus koko ikäni, nyt rakastan kun raikkaan ja rapean salaatin päällä on lämmintä lihaa ja niitä syö yhtä aikaa. Salaattitacot on ihania, kun oon jättäny viljat pois ruokavaliosta ja jotain herkkua piti keksiä. Majoneesia en syönyt aiemmin, nykyisin siihen tulee välillä himo 😀 Samoin kaikki tuliset mausteet menee jo huomattavasti kivuttomammin alas kuin aiemmin. Ja oon takastunu inkivääriteehen! Sekin oli makuna sellainen mistä en pitänyt pitkään aikaan.

  Lihateollisuus on monimutkainen asia. Kananmunat ostetaan aina vähintäänkin vapaana, palkkapäivänä luomua varastoon. Lihoista eniten tulee käytettyä nautaa, välillä possua mutta siitä halvempia ruhonosia. Oon vähän sitä mieltä, että kun eläin on teurastettu, siitä tulee hyödyntää kaikki eikä vain sisäfile… Haluaisin löytää jonkun metsästäjän jolta saisi ostettua erilaisia riistalihoja hirvieläimistä lintuihin. Kalaa ja muita mereneläviä haluaisin syödä huomattavasti enemmän kuin näinä satunnaisina työpaikkalounaina, mutta mies on allerginen, joten ne on jääneet. Himoitsisin rapuja ja kampasimpukoita. Onneksi mies on menossa testeihin jossain vaiheessa selvittämään, että mihin sen allergia rajoittuu, koska sitäkin kiinnostaisi koittaa rapuja sun muita mereneläviä.

  Sori tästä romaanista, en oo taas hetkeen kommentoinu ja tää asia on ollu mielenpäällä viimeaikoina 😀

 25. Itselleni ei ole käynyt noin, mutta äidilläni lihansyönti vain yksinkertaisesti tökkäsi, vaikka ennen pitikin siitä. Hän sitten lopulta päätti että turha sitä väkisin on yrittää syödä, joten on ollut varmaan lähemmäs kymmenen vuotta syömättä lihaa. 🙂

  Itselläni on vain aina ollut omituinen hedelmävamma, tykkään kyllä kaikkien hedelmien mausta, mutta esim. mandariinien ja vastaavien kalvot ällöttävät jostain syystä suussa niin paljon, etten pysty syömään niitä yökkäilemättä. Viinirypäleitäkään en pysty syömään kuin pieniä määriä kerrallaan ennen kuin tulee ällötysreaktio. Sitten taas esim. omenoita, kiivejä ja avokadoja voisin vetää vaikka kuinka paljon. Enpä sitten tiedä sitten mistä tuo johtuu.

 26. Heh, mulla ollut aivan sama homma jonkunaikaa.. Kana tökkii eniten, mut mitään lihaa ei vaan tee mieli. Ajatuskin ällöttää. Sit taas rapuja ja kalaa voisin syödä reilumminkin. Ja jauheliha ihan ok. Itsekin miettinyt mistä johtuu, kun ennen ei ongelmaa.. 😀

 27. Mullakin ruokailu kulkee tosi kausittain – parhaillaan ainakin neljättä vuotta keitetty peruna -inhotus meneillään. Oon syönyt niitä pienen ikäni, eikä enää vaan uppoa sitten millään. Perunamuusi? No problem! Välillä inhoan myös mm. maitoa, ja vähän ajan päästä se maistuu taas ihanalta ja latkin sitä litrakaupalla. Muutamaa ruoka-ainetta en ole ikinä voinut sietää, esimerkkinä vaikkapa paprika missä tahansa muussa kuin jauhemuodossa. Ja sit noi ruokahimotukset, niitäkin löytyy! Oon kans miettiny tota paksuna -skenaariota, onnee vaan miehelle siinä vaiheessa ku se kattoo ku syön jotain ällöttävimpiä yhdistelmiä kun tekee mieli. 😀

 28. Mulla on aina ollut kausia ruuan kanssa, ihan pienestä lähtien, äiti kertoi että välillä meni melkein vaan perunaa joskus viiliä jne. Nykyään syöminen menee kausissa, jotkut viikot mikään määrä ruoka ei riitä, välillä ei tee mieli mitään muuta kun vettä ja ilmaa 😀 lihasta en tykkää sitä syön aina väkisin vaan koska se nyt pitää syödä, varmaan kohta skippaan lihan kokonaan, ku ne lihat mistä tykkään ei oo mitää hirveen terveellistä.. en tiedä voiko hk sininen / pirkan pizzasuikaleet lihaks sanoa 😀 vieläkin mulla on peruna jaksoja, rakastan perunaa 😀 mutta kaikki mun jaksot liittyy hiilareihin ja niitä olen yrittänyt välttää mutta alan pikkuhiljaa uskomaan ettei mun kuulu mennä vähillä hiilareilla..:) mut katotaan , luulen että keho kertoo milloin saa kaikkea sopivissa määrin 🙂

 29. Ei vitsit! Mä oon nyt puolen vuoden ajan syönyt pelkkää tonnikalaa joka päivä. 😀 Tai vaihtoehtosesti jotain muuta kalaa tai mereneläviä. Sushi on parasta mitä maa päällään kantaa.Jossain vaiheessa alko vaan liha tökkimään ja kohta huomasin et syön oikeesti pääpiirteittäin pelkkää tonnikalaa. Rakastan kans kaikkia vihanneksia, kasviksia ja salaatteja. Oon itekkin ollut aina enemmän naudanlihan ystävä ja kanalle oon allerginen (heh) mut oon sun tavoin miettinyt et mistäs nyt tuulee ja onks tää ikuista. 😀

  Eli mulla ei oo mitään vastausta vaan lähinnä toivon, et jos saat selville mistä tällänen kausiluontoinen syöminen tulee, niin kerro toki! ;D

 30. Mä ennen elin maitotuotteilla (jogurtti menee kaiken kanssa) mutta kesällä päätin kokeilla pystynkö oleen ilman, joku 3kk meni ilman maidon maitoo (kattelin katkerana vierestä kun muut veti mansikoita ja vanilja jätskiä kunnes tajusin että mansikat ja mantelimaito on aika nannaa)
  Eli siis joo, kausittaista tää syöminen. Nyt oon vedelly yliopiston valikoimista löytyvää “vegan date slice” hässäköitä joka päivä koska se on taivaallista…ja Granny Smith omenoita. Ekan yliopistovuoden jälkeen (kun ei punasta lihaa ollu vähään aikaa syöny) huomasin että vaikka joku pihvi maistu tai-vaal-li-sel-le, ei se vaan menny kurkusta alas. Vaati totuttelua takas opiskelijabudjetittomaan ruokailuun.
  Ainii ja pakko kompata tota jonkun edellisen onnellisuus kommenttia 🙂 Piristää ruudun tälle puolelle asti kun sun kirjotukset huokuu sun omaa iloo/onnellisuutta/hyvää elämäntilannetta mitä näitä nyt on:)

 31. Mä vihasin joskus lämmintä paprikaa yli kaiken ja nyt tungen sitä jokaseen mahdolliseen ruokaan. Enkä voi sietää sieniä, mut suppilovahverokeitto on jotain taivaallista 😀 sama kana tuntuu tökkivän pahasti, mut on vaan niin perus tehä kerran viikossa riisiä ja kanakastiketta. Mulla on tällä hetkellä kauhea himo just caesarsalaattiin ja siinä kana menee hyvin jos se on tosi pieninä paloina. On nää ihmeellisiä nää ruokajutut 😀

 32. Jännä miten tällaiset jutut on meneillään muillakin. Mulla koko syksyn ei oo tehnyt mieli yhtään lihaa, missään muodossa. Ennen olin hulluna pekoniin, nyt kierrän kaikki lihatuoteosastot suoraan, sillä mun ei edes kiinnosta katsella sieltä mitään. Possua oon kanssa dissannut jo pitkään, lähinnä koska pidän sitä jotenkin “huonona” lihana. Saa nähdä miten joulukinkun kanssa käy =D Nykyisin lempiruokaa on kaikennäköiset kasvispadat, riisi-kasvis mixit ja juurikin ne parsakaalit ja sienet.. 😉 Hulluhimo myös suippopaprikaan ja kirsikkatomaatteihin..öh? Mut vihanneksista saa oikeesti tosi maistuvia ja monipuolisia aterioita, joten tykkään! 🙂

 33. Seitsemäs tai kahdeksas vuosi meneillään itselläni, 99,9% kasvisruokaa syönyt. Muutama vahinko jossain buffet pöydän salaateissa, ja kesällä otin palan broileria.. ei olisi pitänyt. En kyllä mitään ole menettänyt lihattomien vuosien aikana (kalaa syön joskus). Mun piti aluksi pitää vaan pientä taukoa lihasta, mutta ei ole yhtään tehnyt mieli sen jälkeen. Mä olen siis kasvissyöjä…vahingossa 😀

 34. Moikka!
  Täällä on kans yks ruokavammanen, siis oikeesti ja oman pään kautta..:) Mä en tykkää lihanmausta yhtään, siis naudanlihan. Possua en oo syöny yli 8 vuoteen, ja sitä ennenkii vaan harvoin. Maustamaton kana =jotain aivan kamalaa. En tiiä mistä se johtuu, mut en tykkää lihasta oikeestaan yhtään. Naudan jauheliha menee, mut ei todellakaan ilman kastiketta tms. Kana menee pieninä paloina esim keitossa. Kalkkunaleikkelettä ostan leivälle aina ku keksin, et tarviin proteiinia ja sit heitän sen paketin avaamattomana roskiin..
  Lisäks inhoon kaikkee, mikä tuntuu suussa limaselta tai sellaselta epäilyttävältä..(hyvin selitetty;)) Listaan kuuluu siis esim. kylmäsavu- ja graavilohi, katkaravut, puuro ja viili.
  Noihin kun lisää sen, että oon oikeesti aika ruokavammanen eli mun vatsa on tosi herkkä, enkä voi syödä esim. vesimelonia, omenoita, vehnää, kaaleja, keräsalaattia, kurkkua, paprikaa, raakaa sipulia, viinirypäleitä, lohta, ruista, hapankorppuja, näkkäriä, valkosipulia ja muita maitotuotteita ku kovaa juustoa, on soppa aikalailla valmis.. Ajatuskii salaatista ruokana on aivan järkyttävä, koska vatsakipu sen jälkeen on jäätävä. Peruna ja riisi on mun kavereita. Ja suklaa..:D

 35. Porsaasta luopuminen? Varmasti fiksuin teko ikinä! No ainakin yksi niistä. Itse en ole syönyt sikaa 15 vuoteen uskonnollisista syistä. Tilalle voi kehittää muuta 😉

 36. Mulla noi kaudet on johtunut siitä, että kropassa ollut jonkinlaista puutostilaa. Tai näin ainakin oon asian päätellyt. Syön ihan todella hiilaripainotteisesti ja suhteellisen epäterveellisesti; oon laiska ja mun “kokkaukset” on tasoa nuudeleita, paistettua riisiä tai paahtoleipää. Ehkä kerran kaks jaksan kuukaudessa kokata jotain mikä ehkä etäisesti muistuttaa “oikeeta” ruokaa. Safkiksella tulee joskus käytyä esimerkiks kinkkibuffassa, ja silloin erityisesti huomaa sen kuinka kroppa ihan huutamalla huutaa muutaki ku vaikkapa niitä nuudeleita. Sulla nyt toisaalta ainakin blogin kautta tuntuu olevan vähän parempi ruokavalio ku vaikkapa mulla, mutta tiedä sitten jos silti taustalla että kroppa viestii tarvitsevansa jotain lisää/vähemmän, tai muuten vaan muutosta..?
  Ja joo – toi “tekstuurisyönti”. Oon ite aina sanonu että oon koostumussyöjä, ja se lienee suht sama mikä sulla on. En vaan pysty syömään mitään, missä se koostumus on jotenkin epäilyttävä tai muuten epämiellyttävä. Mulla menee ruokahalu ihan hetkessä jos koostumus ei nappaa. Osittain sen takia ite siirtynyt entistä enemmän ja enemmän kasvispainotteiseen sapuskaan. Mikään, siis MIKÄÄN, ei aiheuta mussa samanlaista inhoa ku vaikkapa joku kanakastike ja hampaaseen rusahtaa ruston pala.

  1. No nyt sit Anna hankkiudut hoitoon ja terapiaan yms! Ihmiset hei pliiiiiiiiiis! 😀 mä putosin ihan täysin kun luin tuon Katjan kommentin. Millä tapaa se on syömishäiriö jos joku ei vaan maistu? Kaikilla tulee aivan varmasti kausia jolloin tulee ällötys jotain ruokaa/ainesosaa kohtaan.

 37. Mä pidin ihan tarkoituksella tänä ja viime vuonna lihattoman lokakuun. Viime vuoden lokakuun päätyttyä siirryin ihan samaan vanhaan liharuokavalioon, mutta tänä vuonna en oo pystynyt. Alko ahdistamaan ruokailu ja niinku joku muukin kommentoi et tuntuu et on hirvee ihminen kun syö lihaa. 😀 Possua en oo syönyt enää noin 10 vuoteen koska en vaan tykkää, mut kana on ollut mun lempiruokaa.

  Nyt suunnitelmissa on syödä kasvisruokapainotteisella fiiliksellä ja esim kerran viikossa luomulihaa. Sillä ajattelin lähtee eteenpäin koska ihan heti musta ei oo vegaaniksi. Oon siinä mielessä ihan tyhmä koska jos en ala kokonaan vegaaniks ni en haluu osittain olla kasvissyöjä. Esim jos söisin munia niin se tuntuis jotenkin väärältä. Toisaalta mulle on ihan sama että mitä kaikki muut ihmiset syö, en jaksa vaivata päätäni niillä koska oma ruoka tuottaa niin paljon ongelmia. Oon kattonut nyt tosi paljon dokkareita Netflixistä ja Viaplaysta safkasta ja tottakai nekin sit tuo haasteita elämään. 😀 Jos liikaa mietit niin et saa syödä mitään!

  Ruokavammoja on myös vaikka muille jakaa… Sipuli ehkä tuottaa eniten hankaluuksia koska sitä on jokapaikassa, mutta oon siinä mielessä helppo nirso että otan ne sitten vaan ite pois mitkä mua häiritsee. 😀 Sori avautuminen, tää on ollut nyt vaan niin paljon mielessä että on paljon sanottavaa. 🙂

 38. hirveen moni tuttu lähti mukaan jo viime vuonna tohon lihattomaan lokakuuhun. pohdin sitä hetken ja totesin, että mä en lähde. tähän mennessä en ole törmännyt kasvisruokaan joka maistuis hyvältä. kasvispihvit yöks, kasvislasagne tms. yöks jne. joku wokki vois ehkä mennä mut mä taas kaipaan siihen sitä lihaa mukaan 😀 possua meillä harvemmin syödään, mutta kanaa ja nautaa sit senkin edestä, namskis. kana on meillä kyllä ihan must, sitä ostetaan kaupasta miltei aina.

  mä olen todella nirso. suostun hyvin harvoin maistamaan mitään uutta ja mulla on tosi outojakin juttuja, mitä en oo maistanut. tai no outoja ne on vaan siks, että ne on muille ihan arkipäivää. en oo koskaan maistanut tuoretta mangoa, avocadoa tai piimää. piimästä oon vaan päättänyt että se on pahaa 😀 iso osa kaloja on sellasia, mitä en oo koskaan maistanut. syön vaan lohta. 😀 kaveri kysyi multa tossa vähän aikaa sit, että miten poikaystävä voi elää mun kanssa kun oon niin nirso. mun nirsous ei vaan vaikuta meidän jokapäiväiseen elämään, koska meillä on niin samanlainen maku ruuan suhteen ja kaikki ruoka mitä tehdään, on sellasta mistä molemmat pitää.

  oon sun kanssa samaa mieltä siinä, että jokaisen pitää antaa valita, mitä syö. mun tuttavapiirissä on yksi vegaani, ja hän on kyllä tehnyt selväksi, että me lihansyöjät ollaan pahasta. mun mielestä siinä ei ole mitään väärää, jos omaa tiettyjä aatteita tai ideologioita, kuhan antaa vaan muiden elää niinkuin he itse haluavat, eikä tuomitse heitä siitä.

 39. Ei naudan terveellisyys ole ihan niin yksi yhteen. Vähärasvainen possu kuten possun ulkofile niin halutessaaan voi sisältää vähemmän rasvaa kuin naudan. Naudassa rasva on jakautunut kaikkialle lihansyihin,kun taas possussa rasva on näkyvämpää ja se on helpompi poistaa halutessaan. Possun jauheliha on tietystikin yleensä rasvaisempaa, koska jauhelihaan heitetään yleensä kaikki huonoin osa lihasta. Olen myös kuullut, että tietyissä possun osissa rasva on myös parempi laatuista kuin naudassa. Ollaan mieheni kanssa possun ulkofilettä syöty ja se on tosi herkkua, kun paistaa parilalla hieman roseeksi(tehnyt itse hieman itämaishenkisen marinadin ennen paistamista). Kuiva possu on kuivaa possua. Hieman roseena possu on paras. Suomalaiset on peloteltu trikiineillä jne muilla jutuilla, jotka on ihan höpöhöpöä.

 40. Mulla oli muutama vuosi sitten n. Kuukauden pitunen jakso, jolloin kaikki ruoka ällötti niin, etten pystynyt syömään mitään:D join vaan vettä, mehua, maitoa jne! Olisin kovasti halunnu syödä, mutta pelkkä ajatuskin alkoi konkreettisesti oksettaa:( kerran päivässä yritin väkisin kiskoa jonkun leivän että sais edes jotakin ravintoa:D sitten aivan yhtäkkiä eräs päivä mulle tarjottiin ranskalaisia ja kun maistoin yhen, niin söikin kaikki kerralla! Sitten mulle tuli ikään kuin koko kuukauden nälkä ja söin varmaan koko loppu päivän koska ruoka oli vaan niin hyvää! En tiedä mistä toi ruokahaluttomuus johtu, mutta yhtä kummallisesti lähti kun oli tullutkin haha:D

 41. Ruokavammani: en syö possua (paitsi hotelliaamiaisella pekonia:D), en karitsaa, tai aikuistakaan lammasta, en vasikkaa, en jänistä, en ankkaa.. kaikkee muuta voin syödä, mut välillä kana kyllä tökkii.. Mun lempiruokaa on salaatti, siinä on tarpeeks eri variaatioita mahdollista tehdä. Pastaan ja kalaruokiinkaan ei kyllästy.
  Toi leipäjuttu o sama ku sulla; rapeana tai pehmeänä kiitos! Hyi helv että vihasin koulussa ja nykyisin työpaikan ruokalassa ruisleipää kun se on sitä limppumallista, yöäk!!

 42. Mä itte lopetin possun syömisen uskonnollisista syistä vaikka siis olin ihan kristitty. Jotenkin ajattelin, että se ei oo ihmiselle hyväks, koska se on kahdessa suuressa (ja vanhassa) uskonnossa kielletty. Alunperin yksi syy sen kieltoon on varmaan ollut se, että sianlihalla on tosi surkea säulyvyys. Siinä missä lampaanliha on ihan samanlaista, jos jätät sen päiväksi aurinkoon, niin sianliha on täynnä matoja ja kärpäsiä. :S muutenkaan se ei saa olla yhtään raakaa, kun sitä syö toisin kuin esim. nauta, lammas tai vaikka kala (esim. sushi ja lipeäkala yms).

  Teininä mulla oli aika huono iho vaikka ei mitään aknea ollutkaan, nutta nykyään mulla on tosi hyvä iho ja uskon, että yksi syy on nimenomaan se, etten syö sikaa. Olen myös lukenut joidenkin ihotautilääkärien suosittelevan jättää sika pois. Olen muutenkin kuullut, että sianlihasta tulee jotain ihme äklötyksiä kehoon, en sitten tiedä, onko totta 😀

  Mutta joo! Itekin oon yrittänyt vähentää lihansyöntiä ja keksiä kasvisruokia enemmän 🙂 toisaalta en halua käyttää soijaa 😀

 43. Mä kärsin kausittaisista lihaällötyksistä myös. Välillä ajatuskin pihvistä (erityisesti possu) ja jauhelihasta ällöttää aivan kamalasti. Kesällä elin kaksi viikkoa syöden lounaat ja päivälliset pelkkää salaattia ja halloumijuustoa 😀 Tuli noista sun fiiliksistä mieleen Kaisa Jaakkolan kirjoitus http://kaisajaakkola.com/2014/11/vasyttaako-vatsan-oikkuilu/ Siinä on jonkinlainen testi vatsaongelmiin liittyen, ja yksi kysymys on “Onko mielihalusi liharuokia kohtaan kadonnut”. Pitäisi varmaan saada tuo kirja käsiinsä. Ehkä siinä sitten avataan sitten tätä, että mistä ongelmasta lihahalujen katoaminen kertoo.

 44. Olen aivan samanlainen!! Possua en oo syönyt enää moneen vuoteen, en edes jouluna. Kalaa ja jauhelihaa syön ja hyvä pihvi sillontällön menee. Kana ällöttää enkä itse sitä valmista koskaan, koulussa syön jos muuta ei ole. Mä ainakin kuuntelen itteäni ja jotenkin tota lihan syömistä korostetaan liikaa.. Kyllä sitä prodea saa muualtakin 🙂 ei musta kans kasvissyöjää kokonaan saa, mut jos ei maistu niin turhaan sitä yrittää väkisin syödä!

 45. Uskon itsekin, että keho kertoo paljon. En itse esimerkiksi ole koskaan tykännyt maidosta (ellei ihan ensimmäisiä lapsuusvuosia lasketa), mutta olen käyttänyt sitä, koska se on Suomessa aika monen ruokavalion perusta. No, ensin todettiin laktoosi-intoleranssi ja tuossa muutama vuosi sitten maitoallergia. (Sitä luultiin ensin vakavammaksi sairaudeksi, ja kävin vaikka missä kokeissa, mutta lopulta paljastui, että maito oli syypää kaikkiin oireisiin.) Olisi kannattanut kuunnella itseään siinä kohtaa kun tajusi, ettei maitojutut yksinkertaisesti maita.

  Ruokavalioni on ollut jo useamman vuoden noin 90% vegaaninen. Olen kuitenkin satunnaisesti syönyt kodin ulkopuolella kalaa (esim. joskus sushissa) ja kananmunia. Ja ei ole pitkä aika, kun söin molempia samassa salaatissa ollessani ulkona syömässä. Kärsin kolme päivää sen jälkeen sekä fyysistä että henkistä pahoinvointia. Taisi olla viimeiset syömäni kalat ja munat.

  Lihasta en ole pitänyt koskaan, joten oli helppo ruveta kavissyöjäksi nuorena ja ei ole koskaan käynyt sen jälkeen edes mielessä, että söisin punaista lihaa tai kanaa. Kalaa joskus.

  Ja mulla on samanlaisia ruokapakkomielteitä. Nyt viime aikoina esimerkiksi nuudeli-tofukeitto, jossa on vihanneksia, inkivääriä, valkosipulia, soijakastiketta ja vähän muitakin mausteita on ollut syödyin ruoka. Voisi syödä sitä joka päivä. Joskus himotuksen kohteena on vihreät luomuoliivit (ostin kerran ei-luomuja ja jouduin hakemaan kaupasta luomuna, kun maku ei vastannut sitä mitä himoitsin…), mango (joskus on kuukausia kun syön joka päivä mangoa iltapalaksi) ja niin edelleen. Eli I feel you.

 46. Haha, mulla ihan samanlaista. Lihan syönti loppu kokonaan joskus 8-10v ja 16 v jälkeen oon syöny lihaa korkeintaan 2 kg vuodessa. Tänä vuonna on tainnu jäädä alle kiloon. Ei maistu niin ei maistu… Kalaa on mennyt nyt loppuvuodesta enemmän 🙂

Leave a Reply